“ΠΡΩΤΗ” ΗΛΕΙΑΣ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί όλη την ακτογραμμή του Νομού μας: Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ηλεία

Η άνοδος της στάθμης του νερού θα «καταπιεί» εδάφη μέχρι το 2050, σύμφωνα με έρευαν του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Climate Central
  • Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021 - 06:23

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και τις πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά μας από ότι πιστεύουμε. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από ένα εφιαλτικό μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 1,5 – 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά από το λιώσιμο των πάγων, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Κατά συνέπεια απειλεί και την ακτογραμμή της Ηλείας φαινόμενο που εκδηλώνεται και σήμερα με την μορφή της διάβρωσης.

Στην απεικόνιση του διαδραστικού χάρτη του Οργανισμού, η Ηλεία εμφανίζεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες να χάνει σχεδόν όλο το θαλάσσιο μέτωπό λόγω της επικείμενης ανόδου την στάθμη του νερού.

Στην απεικόνιση που έκανε ο οργανισμός Climate Central, η στάθμη του νερού με μια αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό κελσίου, θα «καταπιεί» όλη την ακτογραμμή της Ηλείας, ενώ εάν επαληθευτεί το ακραίο σενάριο, αυτό δηλαδή της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου, τότε το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας θα συρρικνωθεί κατά δεκάδες μέτρα σε πλάτος.

Όλη η Βόρεια Ηλεία, από τη Μανολάδα μέχρι και την Κουρούτα θα υποστεί μεγάλη απώλεια εδαφών, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Αλλά και ο Πύργος, όπως και η Νότια Ηλεία κινδυνεύουν με συρρίκνωση. Ειδικά από το Κατάκολο μέχρι το Κάτω Σαμικό τεράστιες εκτάσεις κινδυνεύουν να χαθούν κάτω από το νερό.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δραστηριοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας διαδραστικά γραφήματα και χάρτες που στοχεύουν στην απεικόνιση του άμεσου μέλλοντός μας. Μέσα από τη δουλειά τους, οι άνθρωποι της ΜΚΟ απεικονίζουν το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πόλεις μας αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει με τον ρυθμό που ανεβαίνει σήμερα. Στόχος είναι να μην φτάσει μέχρι την άνοδο της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή με άμεσες επιπτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του Climate Central, αν δεν ανακοπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βαθμό που επιτελείται σήμερα, οι παραθαλάσσιες πόλεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα μέχρι το 2050. Η έρευνα εκπονείται από ερευνητές του Princeton University του Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το γερμανικό Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Άλλες πόλεις

Ο χάρτης καταγράφει περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη και σκιαγραφεί το πώς θα μοιάζουν εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενδεικτικά, το δέλτα του Αξιού, περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, η δυτική Καλαμάτα, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο.

Επιμέλεια: Μ. Δημητρόπουλος