Διαδικτυακή εκδήλωση-γιορτή της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων

Όλες οι Κυκλάδες μια αγκαλιά

Η τεχνολογία θα ενώσει και φέτος, μητέρες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων που επιθυμούν να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις και εμπειρίες γύρω από τον μητρικό θηλασμό.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει, την προσεχή Κυριακή, τον 12ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1992 από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η Εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου.

Φέτος, όπως και πέρυσι εξαιτίας των πρωτόγνωρων και δυσμενών συνθηκών που όλοι και όλες βιώνουμε από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας, ο τρόπος διεξαγωγής των εκδηλώσεων της κάθε ομάδας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην κάθε περιοχή.

12 χρόνια θηλάΖουν μαζί

Οι ομάδες του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, με αίσθημα ευθύνης, θα δώσουν το παρών και αυτή τη χρονιά, είτε πραγματοποιώντας μία συνάντηση-γιορτή διά ζώσης, είτε μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων. Το 2010, για πρώτη φορά η πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες, ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή, αυτή του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς τον θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού, ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Η εκδήλωση πλέον αριθμεί 12 χρόνια παρουσίας σε αυτή τη γιορτή με αυτό το μοναδικό τρόπο ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και υποστήριξης των νέων μητέρων για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Βοήθεια από «μητέρα προς μητέρα»

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, τιμώντας την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προσκαλεί γυναίκες από τα νησιά μας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση-γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στις 11:00.

Η εκδήλωση θα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα για όσες επιθυμούν να λύσουν απορίες που τυχόν έχουν.
Ενδεικτικά, πιθανόν κάποια έγκυος να θέλει να προετοιμαστεί και να μάθει για τις πρώτες ημέρες που θα έχει το μωρό στην αγκαλιά της, κάποια λεχώνα να αντιμετωπίζει πρόβλημα με πληγωμένες θηλές/μαστίτιδα/λάθος στάση θηλασμού/μεικτή διατροφή κλπ, ίσως κάποια με μεγαλύτερο παιδί να θέλει να μάθει πως θα συνδυάσει στέρεες τροφές με θηλασμό, κάποια άλλη να πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της και να έχει άγχος με το αν θα τα καταφέρει, αλλά και ίσως να υπάρχουν απορίες για τον αποθηλασμό.
Για τους παραπάνω λόγους η εκδήλωση απευθύνεται όχι μόνο σε νέες θηλάζουσες μητέρες, αλλά και σε έγκυες, σε θηλάζουσες με μεγαλύτερα παιδιά, σε γυναίκες που έχουν αποθηλάσει και θέλουν να μοιραστούν όλα αυτά που έμαθαν από την δική τους εμπειρία, αλλά και σε αυτές τις γυναίκες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν με επιτυχία το παιδί τους και θέλουν να μάθουν πως θα καταφέρουν σε ένα μελλοντικό παιδί που θα αποκτήσουν.

«Η αθρόα συμμετοχή στην πρώτη διαδικτυακή μας εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για αλληλεπίδραση μεταξύ των γυναικών και των οικογενειών γενικότερα. Σίγουρα ο παλμός δεν είναι ο ίδιος με τις δια ζώσης εκδηλώσεις των παρελθόντων χρόνων, αλλά ακόμη και μέσα από αυτή την ιδιαιτερότητα βρίσκουμε στήριξη και δύναμη και βγαίνοντας από την σύνδεση όλες οι συμμετέχουσες νιώθουν πιο γεμάτες», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων.

Αναφορικά με τον δημόσιο θηλασμό ως πράξη κατά την διάρκεια της πανδημίας, η ομάδα καθιστά σαφές πως όταν η μητέρα και το παιδί μπορούν να παρευρεθούν σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορούν και να θηλάσουν όταν το παιδί το έχει ανάγκη.

Η καλύτερη αρχή για τη ζωή

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας στο οποίο είναι μέλος και η ομάδα των Κυκλάδων, την Κυριακή 07/11, στις 18:00, σε συνεργασία με την πλατφόρμα του project parenting, θα πραγματοποιήσει ένα live αφιέρωμα στον μητρικό θηλασμό, στη θηλάζουσα, στην ανιδιοτελή προσφορά και στον εθελοντισμό, τομείς που έχει χαρακτηρίσει το έργο του Δικτύου και των ομάδων μέλη του.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τους λόγους που οδήγησαν θηλάζουσες μητέρες από ολόκληρη την Ελλάδα, να δημιουργήσουν μια μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα, αυτή του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 35.000 μέλη, αλλά και για το ρόλο του θηλασμού στη ζωή μας.

Ο μητρικός θηλασμός στηρίζεται στο φυσικό ένστικτο του ανθρώπου για επιβίωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τέχνη που μαθαίνεται. Η φύση έχει προβλέψει ώστε κάθε θηλαστικό να παράγει το αντίστοιχο γάλα για το είδος του. Το ανθρώπινο γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του ανθρώπινου νεογνού.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος του ανθρώπου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ο μητρικός θηλασμός ιδανικά συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών τροφών για όλο το πρώτο έτος της ζωής. Το νήπιο μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το δεύτερο χρόνο της ζωής του αλλά και αργότερα, εφόσον η μητέρα και το παιδί το επιθυμούν.

Σκοπός των ομάδων υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας είναι να στηρίζουν η μια μητέρα την άλλη, να μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, να διαδίδουν την πληροφορία, καθώς και να συμβάλλουν στο να βρίσκουν όλες οι γυναίκες-μέλη των ομάδων, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, για να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες, το δικαίωμα στον μητρικό θηλασμό.