Η "καρδιά" του ελληνικού πολιτισμού χτύπησε δυνατά στο Αιγαίο
- Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, 2021 - 14:07
Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού χτύπησε δυνατά τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο , μέσα από μια μεγάλη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Κ.Ε.Κ. «Γεώργιος Γεννηματάς», με πρωτοπόρους Φορείς στην Ελλάδα ,αλλά και στο εξωτερικό, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη καταστροφικών Τεχνικών), το Δίκτυο «Περραιβία» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.
Συγκεκριμένα , μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε λαμπρότητα διοργανώθηκε ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο/Εργαστήριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ,(Αίθουσα «Ι. Ρίτσος») το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Νοεμβρίου 2021, ενώ το ενδιαφέρον επιστημόνων του Πολιτισμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το ίδιο Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο , στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2021 με την ίδια επιτυχία και με πολλές συμμετοχές απ’ όλο το Ν. Αιγαίο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ( Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος) , και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς -Ρόδος ( στα πλαίσια του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες»), πήραν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργάνωσαν για την Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής , στοχευμένα σεμινάρια/Εργαστήρια, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με Μη καταστροφικές τεχνικές.
Την -πολύ υψηλού επιπέδου-εκπαιδευτική διαδικασία υλοποίησε η επιστημονική ομάδα και οι συνεργάτες του Καθηγητή ΠΑΔΑ κ Θεόδωρου Γκανέτσου, οι οποίοι μετέφεραν πολύτιμες γνώσεις που αφορούν τη διαχείριση του πολιτιστικού μας πλούτου με μη καταστροφικές τεχνικές, μέσα από τη χρήση τεχνολογικά εξελιγμένων συστημάτων.
Ήδη, μετά την εξαίρετη συνεργασία των παραπάνω Φορέων, που προετοιμάζει επιστήμονες του αύριο στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκφράστηκε η βούληση η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον, με τη συνδιοργάνωση γεγονότων με διεθνή χαρακτήρα και εμβέλεια, σε ακριτικά νησιά ,όπου και χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού.
Σύρος: Λαμπρή έναρξη σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο
Την υποδοχή των εκπαιδευτών και των εκπαιδευόμενων, στους εξαιρετικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης, έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ» Γιώργος Γεννηματάς» ο Εντετ. Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων και Μέλος ΔΣ του ΚΕΚ «Γεώργιος Γεννηματάς» κ. Μπρίγγος Στέλιος, ενώ από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης , που φιλοξενεί τις εργασίες του σημαντικού αυτού Σεμιναρίου, έκανε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Παιδείας κ. Ειρήνη Δράκου.
Επίσης, έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής από τους κ.κ.
Κώστα Σκριάπα και Θεόδωρο Γκανέτσο, ενώ χαιρετισμό έκανε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο
κ. Δημήτριος Τσελές, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του έργου e RA.
Το εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο διοργανώθηκε για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, στη Σύρο ,αλλά και πριν 15 μέρες στη Ρόδο και είχε τίτλο:«Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».
Η Δράση αυτή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Σύρου.
Ποιους αφορούσαν τα Σεμινάρια
Στα Σεμινάρια/ Εργαστήρια σε Ρόδο και Σύρο, που τελούσαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδεύτηκαν δεκάδες επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Σεμινάρια/Εργαστήρια συμμετείχαν : Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.
περιγραφή τη
Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Πολιτισμού
Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης (εντ. Σύμβουλος κ. Μπάρδος Χρ.) και του ΚΕΚ Γεννηματάς θεωρείται πρωτοπόρα , σε διεθνές επίπεδο και υλοποιήθηκε από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.
Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.
Οι κ.κ. Θεόδ. Γκανέτσος (ΠΑΔΑ) και Κώστας Σκριάπας (¨Περραιβία») τόνισαν ότι: «με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκπαιδευτικό σεμινάριο "Ανάπτυξη Ψηφιακών Παιχνιδιών" στη Σύρο
25 Ιουν. 2018 - 13:40 - Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
22 Νοε. 2024 - 16:27 - Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ
22 Νοε. 2024 - 8:52 - Εκπαίδευση και εμπειρία
20 Νοε. 2024 - 6:16 - Δημοτικά σχολεία: Ανησυχία των διευθυντών για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού
19 Νοε. 2024 - 9:22