Πρόγραμμα δράσης βάσει της βούλησης των πολιτών
- Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, 2021 - 06:19
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το Στρατηγικό Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Αμοργού για την περίοδο 2020 – 2023, το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καλούνται οι πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του.
Στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής στους τομείς αρμοδιοτήτων της και η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσει την επόμενη χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του (περιβάλλον, υποδομές, κοινωνική μέριμνα κοκ). Επίσης, περιλαμβάνονται στόχοι και δράσεις για τη βελτίωση της εσωτερικής του οργάνωσης και λειτουργίας. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται όλες οι δράσεις των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει ο Δήμος.
Οι πολίτες και φορείς της Αμοργού μπορούν να δουν το πλήρες κείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμοργού, όπου μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους έως και τις 20 Νοεμβρίου 2021.
Διοίκηση και ανάπτυξη
Στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Αμοργός να καταστεί ένα διοικητικά αυτόνομο νησί, με τη στελέχωση και οργάνωση του Λιμενικού Ταμείου Αμοργού, το οποίο πάσχει από ελλείψεις προσωπικού, τη σύσταση Γραφείου Δόμησης, τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου και τη λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου. Έμφαση δίνεται επίσης στη στελέχωση των οικονομικών, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ιδιαίτερα για την Τεχνική Υπηρεσία, απαιτείται ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό – συνεργάτες, για την επίβλεψη και ολοκλήρωση των ενταγμένων και προς ένταξη έργων.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται και η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από τα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης, για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ορθολογική οργάνωση του προσωπικού.
Όσον αφορά στην οικονομία και ανάπτυξη, στόχος είναι η συνεργασία με άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα πνοής, καθώς και ο προσδιορισμός μέσω των απαραίτητων μελετών της φέρουσας ικανότητας του νησιού, σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος (ΣΧΟΟΑΠ, μελέτη ενεργειακού δυναμικού κλπ).
Τουρισμός
Στον τομέα του τουρισμού, βάσει του Επιχειρησιακού Προγράμματος, πέραν από την οργάνωση των δράσεων τουρισμού, στόχευση υπάρχει στην αξιοποίηση εξειδικευμένου συμβούλου προβολής για την εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού για τον Τουρισμό σε διαβούλευση με τους επιχειρηματίες της Αμοργού, τη συλλογική οργάνωση των οποίων στηρίζει ο Δήμος.
Προτεραιότητα, αποτελεί η αξιοποίηση των παραλιών, μέσα από τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη συνεχή καθαριότητα, τη δημιουργία υποδομών για τους λουόμενους όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να υποβαθμίζεται ο φυσικός χώρος.
Μεταξύ άλλων, προωθείται σε συνεργασία με το υπό αναβάθμιση δημοτικό κάμπινγκ, αλλά και τα ιδιωτικά, ο οργανωμένος κατασκηνωτικός τουρισμός, ενώ ταυτόχρονα προτεραιοποιείται η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως γαστρονομικός, περιπατητικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός – βοτανικός, θαλάσσιος – φιλοξενίας σκαφών, καταδυτικός, αλιευτικός, γάμων κλπ, που συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση επισκεπτών με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναδεικνύεται και το δίκτυο μονοπατιών της Αμοργού, με στόχο την απόκτηση εθνικής και ευρωπαϊκής πιστοποίησης, έπειτα από τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ προωθούνται συστηματικά οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναδικά φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, μέσω της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και ο θρησκευτικός πλούτος του νησιού.
Υποδομές – μεταφορές
Στόχος του Ε.Σ. αποτελεί η διατήρηση και ενίσχυση της αξιόπιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, τόσο με τον Πειραιά και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, όσο επίσης με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Στις προθέσεις του Δήμου είναι η δημιουργία φακέλου μελετών για τη βελτίωση και επέκταση και των δύο λιμένων (Αιγιάλης και Καταπόλων), καθώς και την ενίσχυση των καταφυγίων (τουριστικών και αλιευτικών).
Επίσης, πέραν από την εγκατάσταση υδατοδρομίου προβλέπεται η διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών.
Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, προβλέπονται συντηρήσεις και βελτιώσεις, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε επικίνδυνα σημεία, αλλά και επέκταση του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου.
Τέλος προβλέπεται η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών για τους λιμένες και τους οικισμούς του νησιού.
Διαχείριση αποβλήτων
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, προβλέπεται η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με στόχο την ενίσχυση των δράσεων επαναχρησιμοποίησης και επέκτασης του δικτύου ανακύκλωσης, σε συνδυασμό με την ενημέρωση των κατοίκων για συμμετοχή τους.
Επίσης μνεία γίνεται και στο πρόγραμμα «Αμοργόραμα» του Συλλόγου Αλιέων, καθώς όπως αναφέρεται στόχος είναι «η συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος. Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον αλιευτικό σύλλογο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για συμμετοχή των αλιέων σε πρόγραμμα περιβαλλοντολογικής προστασίας».
Παράλληλα, προβλέπεται απομάκρυνση των διάσπαρτων κατεστραμμένων μεταλλικών δεξαμενών, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε Αιγιάλη και Αρκεσίνη, επέκταση των δικτύων αποχέτευσης στα Κατάπολα και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου.
Ενέργεια
Στον τομέα της ενέργειας προβλέπονται οι εξής ενέργειες:
- Εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα μερικής ή και ολικής ενεργειακής αυτονομίας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες.
- Προώθηση της υπογείωσης των καλωδίων σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς
- Εξέταση της δυνατότητας τροφοδοσίας με ΑΠΕ των αφαλατώσεων και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τοποθέτηση φορτιστών και προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για τον εξοπλισμό της δημοτικής συγκοινωνίας και ηλεκτρόκινητων οχημάτων του Δήμου.
Υγεία, πρόνοια, κοινωνική πολιτική
Σχετικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες της Αμοργού, ο Δήμος στοχεύει στην παροχή αξιοπρεπών και ασφαλών διακομιδών έκτακτων ιατρικών περιστατικών, μέσω της αντικατάστασης των ακατάλληλων πλωτών μέσων και της επέκτασης των αεροδιακομιδών σε συνεργασία με άλλους φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης.
Επίσης, στόχος είναι η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, η αντικατάσταση των παλαιών ασθενοφόρων, η επέκταση της τηλεματικής ιατρικής, η εκμετάλλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφορούν στις υποδομές υγείας, η δημιουργία ξενώνων στέγασης του ιατρικού και λοιπού προσωπικού κ.α.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ειδικότερα, πέραν της στήριξης και ενίσχυσης των υφιστάμενων υπηρεσιών, προβλέπεται διεύρυνση της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ σε όσο δυνατόν περισσότερες υποδομές και υπηρεσίες, η δημιουργία γηροκομείου ή ΚΑΠΗ σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία, η απαλλαγή των απόρων από τα δημοτικά τέλη, η διεκδίκηση της εφαρμογής Επιδόματος Απόκτησης Τέκνων κλπ.
Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός
Για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών, στο Ε.Σ. περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επέκταση του νηπιαγωγείου των Καταπόλων, η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Καταπόλων, η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στο Δημοτικό της Αιγιάλης, μελέτες για κατασκευή νέου κτηριακού συγκροτήματος ΕΠΑΛ, μελέτη αναβάθμισης του Πολυχώρου του Δημοτικού Αιγιάλης, η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η πίεση για επανίδρυση τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας στο ΕΠΑΛ κ.α. Επιπλέον, η προώθηση δομών όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η στήριξη του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, η λειτουργία παραρτήματος του ΔΙΕΚ, η διοργάνωση σεμιναρίων με άξονα την ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών, όπως και η αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Στον τομέα του πολιτισμού, πέραν από την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι η επάνδρωση των χώρων πολιτισμού με προσωπικό, η ανάδειξη της αρχαιολογικής συλλογής Αμοργού, η ολοκλήρωση και λειτουργία λαογραφικού μουσείου, η ανάδειξη της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής, η συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό για την αξιοποίηση της παλιάς μηχανής στη Χώρα, η δημιουργία δικτύου θεματικών μουσείων (λαογραφικό, ναυτικής τέχνης, αγροτικής ζωής, ελιάς κ.α.), η αποκατάσταση και συντήρηση κτηρίων που σχετίζονται με την παράδοση, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του Μύλου στη δυτική είσοδο της Χώρας, η εκπόνηση μελετών για κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου, για αποκατάσταση του π. Δημοτικού όπου στεγάζεται η κινηματογραφική λέσχη, για αναστήλωση των κτισμάτων στο Μετόχι κλπ.
Επίσης, συντήρηση του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στα Κάψαλα, καταγραφή του έργου αμοργιανών ζωγράφων και λειτουργία μόνιμης πινακοθήκης, δημιουργία μόνιμων δομών ενασχόλησης με την τέχνη για όλο το χρόνο και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας στην Αμοργό μέσω του πολιτισμού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα η δημιουργία αθλητικού κέντρου στα Κατάπολα, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, η δημιουργία γυμναστηρίου σε Αιγιάλη και Αρκεσίνη σε συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου, η κατασκευή γηπέδου 5x5 στην Αρκεσίνη, η διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων του νησιού, η ανάδειξη της αθλητικής ιστορίας του τόπου, η διατήρηση και προβολή των παραδοσιακών αμοργιανών παιχνιδιών κλπ, όπως επίσης και η διαβούλευση για την αξιοποίηση του χώρου του Αγροκηπίου για τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρόσληψη προσωπικού στο δήμο Αμοργού
12 Φεβ. 2024 - 12:38 - Ορκωμοσία νέου υπαλλήλου στον Δήμο Αμοργού
7 Ιουλ. 2023 - 14:05 - Έγκριση επιχορήγησης για το φράγμα στα Κατάπολα Αμοργού
10 Οκτ. 2022 - 6:13 - Πλήρης ψηφιακή χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης
15 Ιουν. 2022 - 6:16 - Φεστιβάλ Τέχνης & Πολιτισμού Αμοργού
14 Ιουν. 2022 - 11:40