Τόνωση της ιστορικής συνείδησης στα παιδιά
- Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, 2021 - 06:17
Παρουσία του υποστράτηγου Αριστομένη Κράγκαρη, μέλους του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου και εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Σύρου πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σάββατο στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, τα εγκαίνια της περιοδεύουσας επετειακής έκθεσης «Το Μουσείο πάει Σχολείο».
Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υλοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου έως την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, προσφέροντας την ευκαιρία σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δουν συνοπτικά μέσα από επιλεγμένα κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 μέχρι το 1830. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τους σημαντικούς σταθμούς αυτών των εννέα χρόνων όπως: ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Φιλική Εταιρεία, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η ναυμαχία στο Ναβαρίνο, η ίδρυση της πρώτης ελληνικής πολιτείας και ο διορισμός του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη. Παράλληλα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν κάποια όπλα, άρματα και αντικείμενα των αγωνιστών του 1821, ένα έγγραφο του Καποδίστρια, ένα γράμμα του αρχιστρατήγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους οπλαρχηγούς και ένα προσωπικό γράμμα του Μάρκου Μπότσαρη προς την οικογένειά του.
Τα ιστορικά γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας έκανε λόγο για μία ουσιαστική δράση που θα δώσει το έναυσμα για προβληματισμό εμβάθυνση στα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.
«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια προσπάθεια για την αποδόμηση κάποιων ιστορικών γεγονότων, που μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση αλλά πάντοτε σε συσχετισμό και με τον τρόπο που οι γείτονές μας παρουσιάζουν την ιστορία. Δεν εννοώ ότι θέλουν να παραποιήσουν την ιστορία μας, όμως κάποια στοιχεία τα οποία δίνουν μία άλλη διάσταση στη συνείδησή μας πρέπει να διατηρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας. Πρόσθεσε μάλιστα, πως στους χαλεπούς καιρούς που ακόμα διανύουμε, τα παιδιά πρέπει να μάθουν την πραγματική μας ιστορία και να έχουν συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας. Τέλος, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως και πριν από την Επανάσταση του 1821, τόσο η θρησκεία όσο και η ελληνική γλώσσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και μας κράτησαν «ζωντανούς» και ενωμένους κατά τη μακρόχρονη περίοδο της σκλαβιάς.
Σκοπός της δράσης, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Αριστομένη Κράγκαρη είναι αφενός να τονωθεί η ιστορική συνείδηση στα παιδιά και το κυριότερο, το κάθε παιδί στην ψυχή του να αποδώσει τον προσήκοντα σεβασμό και δόξα στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές οι οποίοι πολέμησαν για να απολαμβάνουμε σήμερα εμείς το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε και τη χαρά του για την επιστροφή του στη Σύρο έπειτα από 32 χρόνια, καθώς είχε υπηρετήσει στο 521 Τάγμα Πεζοναυτών.
Τα σχολεία που θα επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τη σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και στέλεχος του Πολεμικού Μουσείου, Ελένη Αντωνακάκη, αλλά και να παρακολουθήσουν ένα οπτικοποιημένο αφιέρωμα στον Κανάρη, καθώς και ένα ακόμη βίντεο στο οποίο ο Ανθυπολοχαγός (ΦΠΖ) και Ιστορικός Θεοφάνης Βλάχος και ο Λοχαγός (ΦΠΖ), Νικόλαος Ρούσσος –Γεν. Διαχειριστής Μουσειακών Συλλογών απαντούν σε ερωτήματα παιδιών από το πώς γεμίζει το καρυοφύλλι μέχρι ποιοι είναι οι πυρπολητές.
Σπάνια κειμήλια
Στην πρώτη προθήκη της έκθεσης παρουσιάζονται δύο αυθεντικές εφημερίδες, που φυλάσσονται στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», εκδιδόταν στο Μεσολόγγι από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ από το 1824 έως το 1826. Η έκδοσή της σταμάτησε δύο περίπου μήνες πριν από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ο Μάγερ με την οικογένειά του, έπεσε κατά την Έξοδο. Με αυτό τον τρόπο υπήρχε η επικοινωνία με άλλα μέρη της Ελλάδας. Η αμερικανική εφημερίδα του 1825 «American Mercury» αποδεικνύει πως ήταν ένα γεγονός για το οποίο ενδιαφερόταν όλος ο κόσμος, δεδομένου ότι η Ελλάδα υπήρξε ο πρώτος λαός που ξεσηκωνόταν για την ανεξαρτησία του.
Στη δεύτερη προθήκη εκτίθεται ένας είδος επαίνου που έχει υπογράψει ο Ιωάννης Καποδίστριας, μία επιστολή του 1822 που αναφέρει για πρώτη φορά αρχιστράτηγο τον Κολοκοτρώνη (έχει γραφτεί από τον γραμματικό του) και μια σπάνια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γιώργο Δράκο. Στην πρώτη σελίδα ήταν ένα είδος συμφωνίας στην αυλή του Αλή Πασά μεταξύ Χριστιανών και Οθωμανών για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Στην πίσω σελίδα υπογράφει ο υπεύθυνος της αυλής του Αλή Πασά, έναν χρόνο μετά την κήρυξη της Επανάστασης. Εξίσου σημαντικό το καρυοφύλλι το κυριότερο όπλο των αγωνιστών. Εφόσον όμως ήταν δύσκολο να γεμιστεί ξανά και ξανά, οι αγωνιστές είχαν στο σελάχι τους και δυο-τρεις πιστόλες.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αναφέρθηκε και στη δημιουργία της Ερμούπολης από τους πρόσφυγες που άρχισαν να έρχονται στο νησί μετά το 1821. «Οι Χιώτες, κατά κύριο λόγο, που ήρθαν στη Σύρο ήταν τραπεζίτες και είχαν χρήματα σε τράπεζες στη Γαλλία. Οι ίδιοι βοήθησαν τόσο στη δημιουργία της Ερμούπολης, όσο και στον αγώνα», τόνισε ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας πως η Σύρος, αν και δεν μπορούσε να προσφέρει έμψυχο δυναμικό, στήριξε οικονομικά την Επανάσταση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Πολεμικό Μουσείο «έρχεται» κοντά στους Συριανούς μαθητές
5 Νοε. 2021 - 6:16 - Μια «βουτιά» στη σχεδιαστική διαδικασία
3 Μαρ. 2020 - 6:15 - Επισκέψεις σχολείων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
24 Σεπ. 2018 - 14:25 - Σεργιάνι στο παρελθόν και το παρόν της Τυπογραφίας
30 Ιαν. 2018 - 6:17 - Μαθαίνουν την Ελλάδα από τόπο σε τόπο
2 Μαρ. 2017 - 6:18