Αίτημα πολιτών προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη δημιουργία πάρκου για σκύλους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Τα ζώα έχουν ανάγκη για εκτόνωση και κοινωνικοποίηση»

Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση των ζώων τους σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μέσα στον οποίο τα σκυλιά θα μπορούν να εκπαιδεύονται άφοβα από τους ιδιοκτήτες τους, να κινούνται και να παίζουν ελεύθερα χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους πολίτες, αποτέλεσε συνδετικός κρίκος μεταξύ 15 περίπου φιλόζωων της Σύρου, οι οποίοι αποφάσισαν να συμπλεύσουν προς μία κοινή κατεύθυνση.

Η προσπάθεια δημιουργίας πάρκου για σκύλους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεκίνησε από μία ομάδα ιδιοκτητών -κυρίως- μεγαλόσωμων ημίαιμων σκύλων που συναντήθηκαν και ανέπτυξαν επαφές μεταξύ τους στο πλαίσιο της καθημερινής βόλτας με τα ζώα τους σε «ανοιχτό» χώρο της Ερμούπολης, όπου έχουν τη δυνατότητα να τα εκπαιδεύουν και να τα αφήνουν να απολαύσουν το παιχνίδι έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού.

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του νόμου 4830/2021 με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021), δεδομένου ότι η Διοίκηση έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητά της στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην επιθυμία σας να ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματα των πολιτών, η εν λόγω ομάδα προτίθεται να αιτηθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη δημιουργία πάρκου για σκύλους στο νησί, σε συμφωνία με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ', Άρθρο 30 ( Ίδρυση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων ) του ανωτέρω Νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η σχετική επιστολή που θα κατατεθεί προσεχώς στον Δήμο, έχει ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες μας να υποστηρίξουν με την υπογραφή τους αυτή την προσπάθεια ώστε το νησί μας να αποκτήσει ένα σωστά σχεδιασμένο πάρκο με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των δεσποζόμενων ζώων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ένα πρόβλημα που χρονίζει είναι οι τριβές μεταξύ πολιτών των οποίων τα ζώα δεν βρίσκουν ευκαιρίες εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης. Επιπλέον οι κηδεμόνες δεν απολαμβάνουν τις βόλτες με τα σκυλιά μας και υπάρχει συνεχής και έντονη ανησυχία για την ασφάλειά τους. «Η επίλυση των ως άνω δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», σημειώνουν πολίτες της Ερμούπολης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει διαβούλευση ώστε αφενός να βρεθούν χώροι, και κονδύλια, αφετέρου να διαμορφωθούν κανονισμοί λειτουργίας σύμφωνοι με τον Νόμο.

«Χρειαζόμαστε πάρκο επαρκώς περιφραγμένο, εποπτευόμενο, περιποιημένο, διαμορφωμένο με υψηλές προδιαγραφές αισθητικής και λειτουργικότητας, όπου τα σκυλάκια μας θα μπορούν να παίζουν και να τρέχουν ελεύθερα χωρίς να ενοχλούν άλλους συμπολίτες μας. Τα οφέλη από την οργάνωση αυτών των ειδικών χώρων κατανοούν ακόμη και όσοι δεν έχουν σκυλάκια.

Πιστεύουμε ότι η δημιουργία τέτοιων χώρων δεν θα ενοχλήσει τους κατοίκους ενώ τα όποια κωλύματα μπορούν να ξεπεραστούν με επιμονή δική σας και μαζική συμμετοχή των πολιτών. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα ζωόφιλων σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας δυναμικά από το Δήμο μας. Μόλις βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, ελπίζουμε ότι ο δήμος μας θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα προάγοντας την φιλοζωική υπόθεση».

Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος

Στην επιστολή της ομάδας γίνεται αναφορά σε πάρκα για σκύλους που έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν ανά την Ελλάδα, χάρη στην ευαισθησία και την κοινωνική υπευθυνότητα που διακρίνει τους οικείους Δήμους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Γαλατσίου, Παλαιού Φαλήρου, Καισαριανής, Παπάγου Χολαργού, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Ν. Σμύρνης, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Δήμοι οι οποίοι, μπορούν να μοιραστούν απλόχερα τις ιδέες και τις γνώσεις τους για την εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και στο νησί μας.

Ως εκ τούτου, η ομάδα ζητά στήριξη και θέσπιση κινήτρων από τον Δήμο για καλύτερη φροντίδα των κατοικίδιων εντός της χωρικής αρμοδιότητας του. Στο πλαίσιο αυτό, η αίτηση συνοδεύεται από προτάσεις για την διαμόρφωση του χώρου και τον κανονισμό λειτουργίας που θα μπορούσαν να ελεγχθούν και να αξιοποιηθούν.

Διαμόρφωση χώρου

Σε γενικές γραμμές προτείνεται ένα πάρκο κατασκευασμένο σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ένα πάρκο με περίφραξη ικανού ύψους (άνω των 2 μ), λειτουργική πόρτα εισόδου που θα κλείνει με ασφάλεια (ήτοι πιθανόν διπλές πόρτες εισόδου/εξόδου, ώστε να εμποδίζεται η έξοδος των σκύλων), παροχή νερού, χλοοτάπητα, παγκάκια, πρόβλεψη για φωταγώγηση που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τετράποδων φίλων μας, τοποθέτηση σταντ για σακουλάκια για τους φιλόζωους και εάν είναι δυνατόν, διαμερισματοποίηση για σκυλιά μικρού και μεγάλου μεγέθους. Αυτονόητη κρίνεται η τοποθέτηση ευκρινών πινακίδων με τον κανονισμό λειτουργίας.

Kανονισμός λειτουργίας

Ο κανονισμός λειτουργίας ο οποίος οφείλει να είναι σύμφωνος με τον νόμο μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη (καθησυχάζοντας όσους πιστεύουν ότι το πάρκο σκύλων μπορεί να γίνει αιτία ενόχλησης). Μεγάλη σημασία έχει η καθαριότητα των πάρκων για την οποία προφανώς έχουν ευθύνη οι συνοδοί των σκύλων που οφείλουν να επιτηρούν τα ζώα τους καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο πάρκο, αλλά και ο Δήμος που θα καθαρίζει τακτικά τα πάρκα όπως κάνει και για τους άλλους δημόσιους χώρους (παιδικές χαρές, γήπεδα, πλατείες κ.λπ.). Οι σκύλοι θα είναι δεμένοι κατά την είσοδο και πριν από την έξοδό τους ενώ τα ζώα επιτρέπεται να περιφέρονται χωρίς λουρί εντός των πάρκων σκύλων ήτοι εντός του χώρου άσκησής τους. Οι συνοδοί τους θα φροντίζουν να μην ενοχλούν (ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας) και θα οφείλουν να παραμένουν εντός του χώρου, κατά τη διάρκεια της παραμονής των σκύλων τους στο πάρκο σκύλων. Δεν επιτρέπεται το τάισμα στο χώρο των πάρκων, ενώ τα σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά ή όσα είναι σε περίοδο ζευγαρώματος ή άρρωστα θα πρέπει να απομακρύνονται ή / και να μην εισέρχονται. Επαναλαμβάνουμε ότι κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση ευκρινών πινακίδων με τον κανονισμό λειτουργίας.

Με την κοινοποίηση της επιστολής, η ομάδα επιδιώκει να ενημερώσει όλους τους φιλόζωους της Σύρου και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση.

Μόλις εξαντλήσουν κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης των πολιτών, θα προχωρήσουν στην κατάθεση της αίτησής τους προς τον Δήμο με τις υπογραφές που θα έχουν έως τότε συγκεντρωθεί.

«Ας συμβάλουμε όλοι ώστε τα σκυλάκια του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να βρίσκουν ευκαιρίες εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης.... Ελπίζουμε ότι ο δήμος μας θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα προάγοντας την φιλοζωική υπόθεση», επισημαίνει η ομάδα.