Βροντοφώναξαν οι Καρδιτσιώτες - Παρεμβάσεις τώρα για στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας
- Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021 - 06:25
Με αξιόλογη συμμετοχή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση-συλλαλητήριο για την υγεία, που οργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και συμμετείχαν 38 και πλέον φορείς.
Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών η έναρξη της δράσης έγινε από την αντιπρόεδρο των εργαζομένων στα Κ.Υ. κ. Πόπη Μπούτα και ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της πανδημίας. Χαιρετισμοί έγιναν, από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ κ. Καλαπανίδα, από τον κ. Αλεξόπουλο, μέλος της επιτροπής αγών εργαζομένων στο νοσοκομείο, τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Ταξιάρχη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνα και τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Τζέλλα
Κεντρικός ομιλητής της κινητοποίησης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών κ. Έκτορας Γάζος που, ειδικά για το νοσοκομείο Καρδίτσας, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι άρχισε η λειτουργεία της ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για δεκαπέντε ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, γιατί όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες πανελλαδικά.
Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ το ελλιπές προσωπικό μετά βίας βγάζει τις απαραίτητες βάρδιες, κατάσταση που χειροτερεύει από τις επαναλαμβανόμενες νοσήσεις, αφού δουλεύουν συνεχόμενα 6ωρα με την ίδια στολή, χωρίς διάλλειμα. Είναι ξανά ορατός ο κίνδυνος ενός νέου Lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Αντίστοιχα, η μεταφορά της «γενικής» ΜΕΘ, με μείωση από 7 σε 4 κλίνες, έγινε στη μονάδα στεφανιαίων με δύο εντατικολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Επιπλέον, 2 παθολόγοι πρόκειται να αποχωρήσουν, λόγω της επικείμενης πρόσληψής τους σε θέσεις άλλων νοσοκομείων. Επομένως, 6 παθολόγοι καλούνται να καλύψουν μία κλινική με 58 κλίνες, ενώ στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για 70 με 100 περιστατικά στα ΤΕΠ και στα ΤΕΠ COVID παράλληλα.
Με την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου και με ,εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους.
Από την άλλη, όλες οι κλινικές του χειρουργικού τομέα, χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογική, ουρολογική, ωρλ και οφθαλμιατρική, είχαν στοιβαχθεί σε μόλις δύο τμήματα με 45 κλίνες και με νέα μείωση του αριθμού των επεμβάσεων, λόγω της εκ νέου μετατροπής σε νοσοκομείο μίας νόσου. Μάλιστα, μετά την πυρκαγιά που συνέβη στην ορθοπεδική κλινική με κύρια αιτία τις ασυντήρητες υποδομές και την απουσία σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης, όλες οι χειρουργικές κλινικές στεγάζονται σε ένα τμήμα με 15-20 κλίνες.
Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποσάθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, ενώ για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους. Ακόμα και η συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ.
Η εκ νέου αίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου για μετακίνηση νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο κάνει ορατό τον κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα.
Αναφορικά τλωρα με τα αιτήματα της κινητοποίησης αυτά ήταν:
•Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα
•Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.
•Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.
•Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.
•Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.
•Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
•Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
•Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
•Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.
Της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία ακολούθησε πορεία που περιελάβανε και στάση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου επιδόθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο στον αντιπεριφερειάρχη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αλλεργίες: Αυτά τα παιδιά απειλούνται λιγότερο - Ο καθοριστικός παράγοντας
4 Δεκ. 2024 - 12:21 - Υπουργείο Υγείας: Οι νέες προληπτικές δράσεις σε ηλικιωμένους
3 Δεκ. 2024 - 14:58 - Έρευνα: Εκτός ΕΣΥ 7 στα 10 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
3 Δεκ. 2024 - 9:22 - Οικονομικά ασφαλιστήρια: Τι πρέπει να ξέρετε για να μη σας «κοστίσουν ακριβά»
2 Δεκ. 2024 - 12:29 - «Μείωση των θανάτων έως και 30% από καρκίνο πνεύμονα αν εφαρμοστεί προσυμπτωματικός έλεγχος»
30 Νοε. 2024 - 19:19