Αντισυνταγματική η απόφαση Θεοδωρικάκου για τον τρόπο ορισμού Αντιδημάρχων σε δημοτικές ενότητες που αντιστοιχούν σε νησιά

“Ηθική δικαίωση” για τη Σχοινούσα

“Πράσινο φως” για τον ορισμό Αντιδημάρχου από το νησί στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αντισυνταγματική είναι η τροποποίηση της ρύθμισης για τον ορισμό των Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες που προώθησε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές Αρχές, όπως απεφάνθη το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από σχετική προσφυγή του δημοτικού συμβούλου Σχοινούσας, Νίκου Νομικού.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν βάσει του Κλεισθένη κατά τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος σε δημοτική ενότητα που αντιστοιχεί σε νησί, οριζόταν Αντιδήμαρχος ασχέτως αν δεν ανήκε στην πλειοψηφούσα παράταξη. Η κίνηση Θεοδωρικάκου ανέτρεψε αυτά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα την αντίδραση συμβούλου από τη Σχοινούσα, ο οποίος και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να υπερασπιστεί τη φωνή των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι με την ψήφο τους επέλεγαν ουσιαστικά ο τόπος τους να εκπροσωπείται άμεσα εντός της Εκτελεστικής Επιτροπής, από πρόσωπο που ζει και βιώνει τα προβλήματα του τόπου.

Η ανωτέρω εξέλιξη που έρχεται από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, φαίνεται πως τακτοποιεί το συγκεκριμένο θέμα, κρίνοντας αντισυνταγματική την τροποποίηση που είχε προωθήσει ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος έχανε την Αντιδημαρχία, αν δεν ανήκε στην πλειοψηφούσα παράταξη.

Σχετικά με το θέμα ρωτήθηκε από την εφημερίδα ο δημοτικός σύμβουλος από τη Σχοινούσα, Νίκος Νομικός, ο οποίος ανήκει στην παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Ασχέτως αν η υπόθεση αυτομάτως πηγαίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως θα διεκδικήσει την εφαρμογή του νόμιμου αλλά και ηθικού.

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Νομικός στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ως εξής: “Το άρθρο 207 παρ. 1 του ν. 3852/2010, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, προέβλεπε ότι στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες (κοινότητες που εκτείνονται στην περιφέρεια ενός νησιού), οι οποίες είχαν οριστεί στο σύνολό τους ως μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ορίζεται Αντιδήμαρχος ο δημοτικός σύμβουλος που έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας, ανεξαρτήτως της δημοτικής παράταξης στην οποία αυτός ανήκει, με μόνη επιφύλαξη ότι, εφόσον ανήκει σε δημοτική παράταξη άλλη από αυτήν του Δημάρχου, η παράταξή του δεν θα αντιταχθεί στον ορισμό του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 59 παρ. 1 του ν. 3852/2010.

Με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, ο οποίος άρχισε να ισχύει από τις 9.8.2019, τροποποιήθηκε η ανωτέρω ρύθμιση περί ορισμού Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες και προβλέφθηκε πλέον ο ορισμός ως Αντιδημάρχου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια, άλλως, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος, στην πλησιέστερη.
Με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κρίθηκαν τα εξής: Με την επίδικη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, καθ’ ο μέρος αυτή καταλαμβάνει τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, την οποία δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, η οποία διαμορφώθηκε κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και της νομοθετικής πρόβλεψης περί ορισμού στις εν λόγω κοινότητες ως Αντιδημάρχου του εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αν έχει αυτός εκλεγεί με τον επιτυχόντα ή με άλλο εκλογικό συνδυασμό.
Με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος.”.

Ν. Νομικός: Μία δικαστική απόφαση που πρέπει να εισακουστεί

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις για το νησί της Σχοινούσας, το οποίο μπορεί να διεκδικήσει πλέον τον ορισμό του πλειοψηφήσαντος σε σταυρούς συμβούλου ως Αντιδημάρχου, ρωτήθηκε ο ίδιος ο Νίκος Νομικός.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν αισθάνεται δικαιωμένος από τη δικαστική απόφαση, απάντησε τα εξής: “Όταν εμείς κάναμε εκλογές, ξέραμε πως όποιος βγει πρώτος σε ψήφους στο νησί, θα εκλεγεί ως Αντιδήμαρχος για τον τόπο. Και με αυτόν τον τρόπο συμμετείχαμε. Όσοι ψήφισαν, αυτό γνώριζαν. Ουσιαστικά είναι σαν να πηγαίνει το κράτος και να λέει στους νησιώτες εσείς ψηφίζετε όπως θέλετε κι εγώ θα κάνω ό,τι θέλω. Αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι το πρόβλημα του νόμου και είναι σαφές αυτό ότι είναι αντισυνταγματικό. Αν και περιμένουμε την Ολομέλεια του ΣτΕ, ωστόσο, εμένα η απόφαση του Δικαστηρίου δεν μου προξένησε έκπληξη γιατί τα πράγματα είναι σαφή. Σε πρώτο επίπεδο νιώθω ηθική δικαίωση και σε δεύτερο επίπεδο θα επιχειρήσω να πω στη Δημοτική Αρχή πως δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε μία αντισυνταγματική διάταξη. Πρέπει να διορθωθεί το παράδοξο. Αισθάνομαι ηθική δικαίωση γιατί είναι ένα σοβαρό ζήτημα και είναι ζήτημα δημοκρατίας”.

Μάλιστα στα παραπάνω, θέλησε να συμπληρώσει πως η συμμετοχή του στις εκλογές του Μαΐου του 2019 αποτέλεσε απόφαση στην κατεύθυνση της προώθησης ζητημάτων για τον τόπο με άμεσο τρόπο προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. “Προσωπικά είχα την πρόθεση να συμμετέχω για να βοηθήσω τον τόπο μου και ξαφνικά έρχεται το κράτος να μας πει ότι ένας άλλος, από άλλο νησί ξέρει καλύτερα. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Αυτή η απόφαση ισχύει για τις μονοεδρικές δημοτικές ενότητες που εκτείνονται στην περιφέρεια ενός ολόκληρου νησιού, όχι για όλες τις μονοεδρικές. Άρα, θα συζητήσω με τη Δημοτική Αρχή όταν πάω στη Νάξο και περιμένω να καθαρογραφεί η απόφαση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα απευθυνθώ σε ώτα μη ακουόντων” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Είναι μία απόφαση του ΣτΕ που πιστεύω θα εισακουστεί από τη Δημοτική Αρχή, την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό”.