Ολοκλήρωση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

  • Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021 - 16:24

Με μία προτροπή προς τους νέους, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στη Σχολή Ουρσουλινών της Αθήνας, «μην είστε Χριστιανοί του καναπέ, βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε και να ρισκάρετε», ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Έρχομαι κοντά σας με χαρά, ακριβώς στο όνομα του Ευαγγελίου, στα ίχνη των πρώτων μεγάλων ιεραποστόλων, ιδιαίτερα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Είναι καλό να επιστρέψουμε στις ρίζες και είναι σημαντικό για την Εκκλησία να ξαναβρεί τη χαρά του Ευαγγελίου», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα προ της επισκέψεώς του στη χώρα μας, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτέλεσαν «πηγές» για τη διάδοση της χαράς του Ευαγγελίου.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία επίσκεψη εκ μέρους προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί το 2001, πριν 20 χρόνια, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και Αρχιεπίσκοπο

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Ποντίφικας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως επίσης και με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει επιδείξει αναβλητικότητα στο θέμα αυτό και υποστηρίζοντας πως αυτό που χρειάζεται, είναι η χάραξη μίας καλής πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και όχι με φόντο τον αυταρχισμό και την ατομιστική αδιαφορία, ενώ μετέφερε την παγκοσμίως διάχυτη ανησυχία για υποχώρηση της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ποντίφικας ανέφερε, πως «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

Σε μία ιστορική στιγμή, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έλαβε χώρα η συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β’.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την ανάγκη του να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης «από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι Καθολικοί». Αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο Β’, «αδελφό», αναφερόμενος στις κοινές αποστολικές ρίζες των δύο ανδρών.

Και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, επανήλθε το ζήτημα του μεταναστευτικού, στο οποίο αναφέρθηκαν και οι δύο προκαθήμενοι.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σεβ. Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, αλλά και μέλη της Συριανής Καθολικής Εκκλησίας, τους οποίους ο Πάπας αντιφώνησε, λέγοντας πως «χαίρομαι που σας συναντώ σε ένα τόπο που είναι δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητας, πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα θεμέλια της Δύσης».

Ο Πάπας στη Λέσβο

Το πρωί της Κυριακής, ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε για τη Λέσβο, όπου επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πρόσφυγες κάθε ηλικίας, που έδειξαν ενθουσιασμένοι για την παρουσία του εκεί.

Στην Μυτιλήνη τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτης Νάξου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου, Σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του, τόνισε, πως ο λόγος του Πάπα «παρηγορεί τους κατατρεγμένους και ενισχύει τους καλούς Σαμαρείτες αυτού του νησιού και του κάθε τόπου που τους δέχεται», αναφέρθηκε στην καθοριστική κοινωνική προσφορά της Κάριτας Ελλάς στη στήριξη των προσφύγων, τόσο κατά τη διαμονή τους την Ελλάδα, όσο και στο πλαίσιο της ένταξής τους στην Ελληνική κοινωνία, ή στη μετάβασή τους σε άλλη χώρα.

Ο Ποντίφικας έλαβε το λόγο εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας πως όποιος φοβάται τους πρόσφυγες, δεν έχει δει τα μάτια τους και τα μάτια των παιδιών τους, ζητώντας από τους αδελφούς Χριστιανούς, «να μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνήσει. Να αφυπνήσει τις κωφές μας καρδιές», ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και της Ελλάδας για όσα κάνουν.

Η μεγάλη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά την επιστροφή του από την Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου από την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Στο κήρυγμά του, ο Πάπας αναφέρθηκε στην έννοια της μετάνοιας, όπου, χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα, τόνισε, πως το ρήμα “μετανοώ”, «είναι σύνθετο από την πρόθεση “μετά”, που εδώ σημαίνει “πέρα”, και το ρήμα “νοώ” που σημαίνει “σκέπτομαι”. Μετανοώ, λοιπόν, σημαίνει σκέπτομαι πέρα, δηλαδή πηγαίνω πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο τού να σκέπτομαι, πέρα από τα δικά μας συνηθισμένα νοητικά σχήματα. Σκέπτομαι ακριβώς τα σχήματα που περιορίζουν τα πάντα στο εγώ μας, στη δική μας αξίωση αυτάρκειας. Ή σε εκείνα τα κλειστά από την αυστηρότητα και τον φόβο που παραλύουν, από τον πειρασμό τού “έτσι γινόταν πάντα”, από την ιδέα ότι οι έρημοι της ζωής είναι χώροι θανάτου και όχι χώροι της παρουσίας του Θεού».

Από τον Δήμαρχο Αθηναίων, ο Πάπας Φραγκίσκος τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκαν ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Επίσκοπος Σύρου, Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος, κ. Αγγελική Πρίντεζη.

Πάπας Φραγκίσκος από τη Σχ. Ουρσουλινών: «Η αμφιβολία ωριμάζει την πίστη»

Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Ελλάδα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετέβη στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, η οποία και ανήκει στο δίκτυο Λασαλιανών σχολείων, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους νέους ανθρώπους, αλλά και να απαντήσει στους προβληματισμούς που έθεσαν οι ίδιοι προς τον Ποντίφικα.

Στη Σχολή Ουρσουλινών, τον Πάπα Φραγκίσκο συνόδευσε ο Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής Κρήτης, υπεύθυνος για την ποιμαντική της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα, π. Πέτρος Στεφάνου.

Κατά το χαιρετισμό του, ο π. Πέτρος, μίλησε για την καθολική νεολαία της Ελλάδας, τονίζοντας, πως «αποτελούν ένα μικρό ποίμνιο, διασκορπισμένοι σε μικρές κοινότητες, ενώ κάποιοι ζουν και σπουδάζουν σε πόλεις, όπου δεν υπάρχει καθολική ενοριακή κοινότητα», ενώ μετέφερε τις ευχαριστίες των καθολικών νέων για τη συνάντηση του Πάπα μαζί τους, σημειώνοντας πως ο λόγος του Ποντίφικα, θα βοηθήσει τα παιδιά «να ανακαλύπτουν διαρκώς στην καθημερινότητά τους, την ομορφιά να είναι φίλοι του Χριστού και ζωντανά μέλη της Εκκλησίας Του».

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Καθολικού Επισκόπου Πέτρου, νέοι από τη Σύρο χόρεψαν ενώπιον του Πάπα Φραγκίσκου έναν παραδοσιακό μπάλο, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.

Ο Ποντίφικας άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που έθεσαν τα παιδιά, ενώ προέτρεψε τους νέους να προπονούν την καρδιά τους να υπερβαίνει τα εμπόδιο και να βρίσκονται πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο. «Μην είστε χριστιανοί του καναπέ», τόνισε, «βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε και να ρισκάρετε, όχι όμως μόνοι σας, αλλά μαζί με όλους τους άλλους».

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που εκφράστηκε από μαθήτρια για τη διατήρηση της πίστεώς της. Ο ίδιος επεσήμανε, πως «η αμφιβολία δεν είναι απώλεια της πίστης. Αντιθέτως, οι αμφιβολίες είναι η βιταμίνη της πίστης. Βοηθούν στην ενίσχυσή της, στη συνειδητοποίηση, στη συνειδητότητα, στην ανάπτυξή της, για να γίνει τελικά πιο ώριμη», ενώ διαβεβαίωσε πως «η πίστη, η καρδιά της πίστης είναι μια πραγματικότητα, μια υπέροχη, όμορφη πραγματικότητα που δεν εξαρτάται από μας και που μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Είμαστε τα αγαπητά τέκνα του Θεού. [...] Έχουμε έναν πατέρα ο οποίος επαγρυπνεί πάνω μας και δεν σταματά ποτέ να μας αγαπά», όπως επίσης και ότι «ο Θεός πάντα συγχωρεί, εμείς είμαστε καμιά φορά που αμφιβάλλουμε και διστάζουμε να ζητήσουμε συγχώρεση».