“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

“Βαριανασαίνει” η αγορά του Έβρου

  • Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:24

Μικρή αύξηση της κίνησης στα εμπορικά και όχι μόνο καταστήματα σημειώθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων στην Αλεξανδρούπολη. Οι ημέρες δεν θυμίζουν παλαιότερες εποχές όπως μας δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κος Βασίλης Κασαπίδης. Τόνισε πως «τα περασμένα χρόνια η αγορά έμπαινε σε ρυθμούς εορτών πολύ πριν τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα». Η κίνηση αυξήθηκε λίγο λόγω των δώρων που πήραν, όσοι εργαζόμενοι παίρνουν πλέον δώρο και φάνηκε ότι κινήθηκε η αγορά. Σίγουρα τις τελευταίες δυο- τρεις ημέρες η κίνηση θα αυξηθεί κάπως. Η ακρίβεια ως επίπτωση της πανδημίας κυρίως, έχει περιορίσει τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών. Ένα άλλο γεγονός είναι και η δυσκολία προσβασιμότητας στα καταστήματα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν με τους ελέγχους, το οποίο περιορίζει το αγοραστικό δυναμικό στο 50% περίπου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δήλωσε ο κος Κασαπίδης, προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές σε προσιτά για τον καταναλωτή επίπεδα. Ευελπιστεί τέλος στην περίοδο των εκπτώσεων τα πράγματα να είναι καλύτερα για όλους, επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η Ορεστιάδα έχει τελειώσει!”

Αυτή είναι η φράση η οποία περικλείει όλη την κατάσταση στην αγορά της Ορεστιάδας. «Η πόλη μας είναι σε τραγική κατάσταση. Η αγορά όχι μόνο τώρα που είναι περίοδο εορτών, αλλά γενικώς έχει σβήσει στην Ορεστιάδα». Σίγουρα δεν υπάρχουν πιο κατανοητά λόγια για να αντιληφθεί κάποιος την κατάσταση, από τις δηλώσεις της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κας Φιλιώς Μυλωνά.

Βλέπεις έξω στην αγορά και δεν υπάρχει άνθρωπος να περπατάει, εικόνες ερήμωσης. Οι λόγοι πάρα πολλοί μας λέει. Σε σχέση με το δημογραφικό, έχει φύγει πολύ μεγάλος όγκος πληθυσμού από την πόλη γεγονός που αυτομάτως ρίχνει την οικονομία της περιοχής. Η αύξηση των τιμών σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στο πετρέλαιο και στην ενέργεια λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος προσπαθεί να αγοράσει τα αναγκαία και όχι τα περιττά. Και το κακό είναι πολύ πριν την πανδημία, απλά και αυτή επιβάρυνε περισσότερο τα πράγματα. Τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου για είσοδο στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση.

«Δελεάζει η πτώση της λίρας»

Μεγάλη πληγή βέβαια μας τονίζει, είναι οι αγορές των γειτονικών χωρών της Τουρκίας κυρίως αλλά και της Βουλγαρίας και η εύκολη προσβασιμότητα χωρίς περιορισμούς σ’ αυτές. Η πτώση της λίρας στην Τουρκία δελεάζει πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας, να προσφύγουν στην αγορά της Αδριανούπολης. Για να τονωθεί η τοπική αγορά και να μην διαφεύγουν κέρδη του κράτους σε άλλες χώρες, σίγουρα χρειάζεται και βοήθεια από την κυβέρνηση και τους κρατικούς και τοπικούς φορείς. Προτείνει η κυρία Μυλωνά κάποια μείωση στον Φ.Π.Α. που θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών.

Σημειώνει πως «εμείς κάνουμε ότι μπορούμε σαν Σύλλογος να συγκρατούμε τις τιμές», αλλά δεν φτάνει αυτό. Να υπάρχει βοήθεια και μείωση του κόστους των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων, για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν. Τελειώνοντας ανέφερε «πως σίγουρα δεν μπορούν οι τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα όσο κίνηση κι αν έχουν, να αναπληρώσουν τις δύσκολες καταστάσεις που ζει η αγορά της Ορεστιάδας.

Του Νικόλαου Πετρίδη