Μέριμνα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την κάλυψη βασικών θεμάτων για ωφελούμενους και σχολεία

Με ίδιους πόρους εξασφαλίζονται ΚΔΑΠ ΜΕΑ και σχολικές καθαρίστριες

Με καλή διαχείριση των οικονομικών από τον Γ. Πιταούλη καλύπτονται υψηλές δαπάνες που προκύπτουν εκτάκτως

Αποτελέσματα στην πράξη έχει η οικονομική διαχείριση του Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος φροντίζει ώστε να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από ίδιους πόρους, έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν αναφορικά με την καλή λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας, αλλά και με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο νησί.

Ειδικότερα, η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ που από τον περασμένο Σεπτέμβριο πέρασε στο νησί, απαίτησε ποσό ύψους 100 χιλ. ευρώ επιπλέον για το 2022, ώστε να καλυφθεί το έργο για τους ωφελούμενους και να μπορέσουν οι ίδιοι να λαμβάνουν τις υπηρεσίες και τη φροντίδα που χρειάζονται απρόσκοπτα. Παράλληλα, η τοποθέτηση σχολικών καθαριστριών και η αύξηση του αριθμού τους για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων σε επίπεδο καθαρισμού των σχολείων δεδομένης της πανδημίας, οδήγησε τον Δήμο να καλύψει τις σχετικές προσλήψεις με ποσό που ανέρχεται επίσης σε 100 χιλ. ευρώ.

Για τα δύο θέματα έκανε ενημέρωση ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2022, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οικονομικό “στήριγμα” για τη συνέχιση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Συγκεκριμένα, μίλησε πρωτίστως για τη συνέχιση της δομής υπό τον έλεγχο και τη φροντίδα αποκλειστικά του Δήμου πλέον, σημειώνοντας τα εξής: “Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει πιστώσεις για την απορρόφηση της δομής του ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Μετά από χρόνια λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ υπό τη σκέπη του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων, κατά τα οποία ο Δήμος συμβάλλει στο παρελθόν κλείνοντας τις όποιες τρύπες στη χρηματοδότησή του, η παρούσα Δημοτική Αρχή έρχεται να ενσωματώσει τη δομή από την 1η/9/2021”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Το 2022 θα είναι το πρώτο χρονικό έτος κατά το οποίο η συγκεκριμένη δομή θα λειτουργήσει αποκλειστικά υπό την αιγίδα του Δήμου με την οικονομική συγκυρία να είναι αρνητική”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Λειβαδάρας: “Η πανδημία χτύπησε το ΚΔΑΠ σκληρά με τα έσοδα από τα voucher να εμφανίζονται μειωμένα λόγω της μείωσης του αριθμού των ωφελούμενων. Εκτιμούμε πως τα ετήσια έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 ευρώ. Παρόλα αυτά ο Δήμος έρχεται με ίδιους πόρους να καλύψει αυτό το κενό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, συγκεκριμένα για τα οικονομικά δεδομένα, τόνισε τα ακόλουθα: “Θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι μόνον η μισθοδοσία του προσωπικού υπολογίζεται γύρω στις 135.000 ευρώ. Υπολογίζοντας και τις άλλες δαπάνες, ο Δήμος μας αναμένεται να συνεισφέρει ποσό περί τις 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του”.

Μέριμνα για τα σχολεία

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος εξήγησε την κατάσταση και για την εξασφάλιση κατάλληλου αριθμού σχολικών καθαριστριών στις σχολικές μονάδες της Σύρου.

“Άλλο πρόβλημα που προέκυψε είναι η κάλυψη των δαπανών των σχολικών καθαριστριών. Οι σχολικές καθαρίστριες είναι μία ακόμη περίπτωση στην οποία ο Δήμος μας κλήθηκε να συνεισφέρει σημαντικά για να καλύψει ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία” σχολίασε πρωτίστως, διευκρινίζοντας πως, “Οι ανάγκες καθαρισμού των σχολείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν πλέον από μερικής απασχόλησης καθαρίστριες. Οι διευθυντές των σχολείων ορθώς αιτούνται προσωπικό πλήρους απασχόλησης για να μπορεί να ανταποκρίνεται ανά πάσα στιγμή και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στις ανάγκες της υγειονομικής απειλής”.

Συμπλήρωσε δε, πως, καθώς “η επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά βίας καλύπτει το ήμισυ του κόστους των καθαριστριών”, ο Δήμος από την πλευρά του, προχωρά
“καλύπτοντας από ίδιους πόρους 193.000 ευρώ για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στηρίζοντας έμπρακτα τη λειτουργία των σχολείων μας εν μέσω της δοκιμασίας την οποίαν θα υποβάλλει η παρούσα υγειονομική κρίση”.

Προηγείται η προϋπηρεσία σε σχολεία της Σύρου

Ακολούθως, αναλυτικότερος για το ίδιο θέμα υπήρξε ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος προχωρά σε αύξηση ποσού για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών.

“Τα χρήματα που μας έδωσε το κράτος για τις καθαρίστριες έφθαναν για 15 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και για 10 καθαρίστριες μειωμένης απασχόλησης. Εκ των πραγμάτων δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων που έχουμε στον Δήμο μας καθώς οι σχολικές μονάδες που έχουμε είναι 34. Έπρεπε λοιπόν να προσλάβουμε - και σε συνεργασία με τους Διευθυντές και την κα Δράκου (σ.σ. πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) - άλλες δέκα καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν για τις συγκεκριμένες ανάγκες. Οπότε, αυτά καλύπτονται με ιδίους πόρους τόσο στο κομμάτι της μισθοδοσίας, όσο και στο κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “οι καθαρίστριες αυτές προσλαμβάνονται κάθε χρόνο και προσλαμβάνονται συγκεκριμένα για σχολικές περιόδους. Δηλαδή από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο”.

Εξήγησε τέλος δε, πως, “Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πως πρέπει να έχουν προϋπηρεσία σαν σχολικές καθαρίστριες αλλά στις σχολικές μονάδες του Δήμου αυτές που αιτούνται. Δηλαδή αν κάποια σχολική καθαρίστρια έχει δουλέψει σε σχολικές μονάδες άλλου Δήμου κι έρθει εδώ, προηγούνται εκείνες που έχουν εργασθεί σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.