Ιστορικό κέντρο σε οριακό σημείο
- Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Στον “εφιάλτη” του κυκλοφοριακού χάους καλείται να μην “κλείνει τα μάτια” πλέον η δημοτική αρχή του τόπου, που σύμφωνα με δηλώσεις αιρετών του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποτελεί μείζον πρόβλημα, στο οποίο μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει δώσει λύση, αλλά έχει προσθέσει “φορτίο” με τα “ημίμετρα που εφαρμόζει”.
Κάποιοι μάλιστα από τους δημοτικούς συμβούλους που παραχώρησαν δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη”, εστιάζουν τον “σκόπελο” του ζητήματος, στην τακτική “ίσων αποστάσεων” που ακολουθεί η πλειοψηφία, προκειμένου “να διατηρείται πολιτικά”, αφήνοντας το νησί στο έλεος του χάους, κυρίως δε, “σε περιόδους αιχμής, όπως το καλοκαίρι και το Πάσχα”.
Η αξιοποίηση χώρων στάθμευσης εκτός του ιστορικού κέντρου και δη - κατάλληλων – χώρων όπως στην περιοχή του ΙΚΑ, προβάλλει ως άμεση ανάγκη αν και εφόσον υπάρχει επιθυμία να δοθεί κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη.
Στις δηλώσεις τους οι αιρετοί, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για ζήτημα που λύνεται μέσω απλών παρατηρήσεων, μίλησαν για ριζική αντιμετώπιση του θέματος, με παράλληλα δρομολόγηση mini bus ανά πέντε λεπτά περίπου, ώστε να απαγορεύεται η στάθμευση στην πόλη και να επιτρέπεται μόνο η στάση για τον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων και για εξυπηρέτηση αποκλειστικά έκτακτων αναγκών.
Αν. Γιαλόγλου: Χρειάζεται σχεδιασμός
“Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που απαιτεί λύση, ωστόσο για το νησί υπάρχουν σημαντικότερα θέματα οικονομικής φύσης όπως η ανεργία που προέχουν”, σημειώνει αρχικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας ωστόσο πως, “Πρέπει να εξετασθεί αναλυτικά το κυκλοφοριακό με το σκεπτικό να φύγουν τα οχήματα από το ιστορικό κέντρο. Αυτό απαιτεί λύσεις, όπως την εύρεση εναλλακτικών χώρων που θα σταθμεύουν τα οχήματα που θα φύγουν από την πόλη”. Ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε επίσης, πως η αξιοποίηση περιφερειακών χώρων, απαιτεί και τη δρομολόγηση δημοτικής συγκοινωνίας ανά λίγα λεπτά ενώ συμπληρώνει πως χρειάζεται να ιδωθεί συνολικά σε συνδυασμό και με τη λειτουργία ποδηλατόδρομου, το κυκλοφοριακό ζήτημα”. Σε σχετικό ερώτημα αν αναξιοποίητος χώρος απέναντι από το ΙΚΑ, θα μπορούσε να μετατραπεί και να κατασκευαστεί ένα πολυόροφο γκαράζ στην είσοδο της πόλης, ο ίδιος υποστήριξε, “Θα ήταν ιδανικός για να αποτελέσει χώρο στάθμευσης, αλλά χρειάζεται συζήτηση καθώς είναι και οικονομικό το ζήτημα”.
Αγ. Πρίντεζη: Η λύση έπρεπε να είχε ήδη δοθεί
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αγγελική Πρίντεζη, η οποία μέσω των δηλώσεών της, σημείωσε, “Η δημοτική αρχή όφειλε με την αυτοδυναμία τόσων ετών να έχει πάρει δραστικές λύσεις. Πρέπει να κλείσει το κέντρο όσον αφορά στη στάθμευση και να υπάρχει συχνότερη παρουσία των mini bus. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλoι οι περιφερειακοί χώροι και ίσως να αναζητηθούν νέοι που θα αντέχουν τον όγκο των οχημάτων”. Επιπρόσθετα, η κ. Πρίντεζη συμπληρώνοντας τη θέση της, εμφανίστηκε θετική στην εκμετάλλευση νέων χώρων όπως εκείνος απέναντι από το ΙΚΑ, λέγοντας πως αν “οι επαγγελματίες πλήρωναν ένα ελάχιστο αντίτιμο και έκλεινε η πρόσβαση για στάθμευση στο κέντρο”, τότε, “θα υπήρχαν απτά αποτελέσματα”.
Μ. Ζουλουφός: Αν θέλουμε κρουαζιέρα, θα μετακινηθούν τα οχήματα
“Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα” επισημαίνει ο Μιχάλης Ζουλουφός, σημειώνοντας ότι, “γίνεται σοβαρότερο κυρίως σε περιόδους αιχμής. Ως δημοτική αρχή δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ούτε στοιχειωδώς” ενώ προσθέτει πως, “Δεν αρκούν οι συμβιβαστικές λύσεις του παρελθόντος για να αποφορτιστεί το κέντρο, αλλά χρειάζονται πρακτικά μέτρα ακόμη και εις βάρος της καθημερινής μας κακής συνήθειας”. Ο κ. Ζουλουφός, επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες που θα δοκιμασθούν πρώτα το χειμώνα, καταλήγοντας πως, “αν θέλουμε να αναπτύξουμε την κρουαζιέρα, τα οχήματα στο Νησάκι θα μετακινηθούν σε άλλα περιφερειακά πάρκινγκ και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τη δημοτική συγκοινωνία και να αναζητήσουμε κι άλλους χώρους” αφού “Τα ημίμετρα δεν αρκούν”.
Μ. Καζαντζάκη: Επανασχεδιασμός από μηδενική βάση
“Ανοιχτή πληγή για το νησί” χαρακτηρίζει το εν λόγω ζήτημα η Μαρία Καζαντζάκη στις δηλώσεις της, προσθέτοντας πως, “για να λυθεί χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος που δε διαθέτει η παρούσα δημοτική αρχή, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει όχι να επουλώσει αλλά ούτε καν να απαλύνει την πληγή”. Σημειώνει ακόμη πως, “Το πρόβλημα με τα χρόνια επιδεινώνεται και γινόμαστε θεατές μιας τραγικής εικόνας στην πόλη” ενώ “έργα όπως το πάρκινγκ του ΙΚΑ και άλλα, ήταν πανάκριβα και αναποτελεσματικά” καθώς και “το πάρκινγκ της Λαλακιάς, αν και εφόσον φτιαχτεί θα είναι σταγόνα στον ωκεανό”. Από την κριτική της, δεν αφήνει ούτε το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, για το οποίο υποστηρίζει ότι εν τέλει “θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση”, προτείνοντας ως λύση, “τον επανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού της Ερμούπολης από μηδενική βάση, με αποφάσεις που θα έχουν σαν στόχο την οριστική λύση του προβλήματος” μακριά από “ημίμετρα” που “δε θα εξυπηρετούν μικροπολιτικές”.
Ανδ. Τζίνης: Περιφερειακοί χώροι εκτός πόλης
Την πάγια θέση τη παράταξής του εξέφρασε ο Ανδρέας Τζίνης λέγοντας ότι “γίνεται αντιληπτό αυτό που υποστήριζε από το 2002 η παράταξή του ότι το κυκλοφοριακό για να λυθεί χρειάζεται σχεδιασμός για όλο το νησί”. Ο ίδιος εξήγησε ότι κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση “περιφερειακών πάρκινγκ έξω από το κέντρο της πόλης”, τα οποία με παράλληλη δρομολόγηση λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας, από περιφερειακούς δρόμους θα διευκόλυναν τις μετακινήσεις των δημοτών και των επισκεπτών. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει τα δρομολόγια “να είναι δωρεάν και ανά πέντε λεπτά” ώστε “εύκολα να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητό του”. “Μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή, “δε θέλει να λύσει το ζήτημα για λόγους ψηφοθηρίας”.
Αντ. Βεκρής: Θυσίες και συμμετοχή από όλους
Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η δήλωση του Αντώνη Βεκρή, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε, “Αν απαιτούμε λύση, χρειάζονται θυσίες από όλους. Δεν μπορούμε να στηλώνουμε τα πόδια μας πίσω από το δικό μας θέλω”. Ο κ. Βεκρής παράλληλα, συμπλήρωσε πως επιβάλλεται η συνεργασία των αιρετών και της τοπικής κοινωνίας και “περισσεύει” ως ένα βαθμό η πρόταση ενός συγκοινωνιολόγου, με δεδομένο ότι, “οι πολίτες ζουν καθημερινά το πρόβλημα, άρα είναι κατάλληλοι για να εκφράσουν τη γνώμη τους”. Το ζήτημα όπως πρόσθεσε είναι ότι, “εάν δεν απαγορευθεί η στάθμευση εντός πόλης – να επιτρέπεται η στάση βέβαια – δεν πρόκειται οποιοδήποτε περιφερειακό πάρκινγκ να λειτουργήσει”. Ολοκληρώνοντας τη θέση του, δήλωσε ότι, “κανείς δεν μπορεί να κλείνει πλέον τα μάτια” αφού το πρόβλημα, “εντοπίζεται κυρίως τους θερινούς μήνες”.
Κ. Απέργης: Όχι στην ασπόνδυλη αντιμετώπιση
“Ούτε ο χειρότερος υπονομευτής της πόλης δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει με τέτοιο αριστοτεχνικό τρόπο την εκδίωξη των τουριστών από το νησί μας” δήλωσε κατηγορηματικά ο Κώστας Απέργης, λέγοντας πως, “Η έλλειψη θέσεων περιφερειακών πάρκινγκ, η χαλαρότητα των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων και η δραματική μείωση των θέσεων στο ιστορικό κέντρο, έχουν απορυθμίσει ολοσχερώς την κυκλοφορία στην πόλη με αποτέλεσμα να έχει πελαγώσει η τουριστική κίνηση στην κρίσιμη περίοδο”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις ως απάντηση στην “αποσπασματική και ασπόνδυλη αντιμετώπιση”. Ο ίδιος χρέωσε “αδράνεια στην παράταξη του κ. Δεκαβάλλα επί μία 20ετία” ενώ πρότεινε τη λειτουργία του πάρκινγκ Λαλακιάς, “που παραμένει άχρηστο κι ανεκμετάλλευτο”, επίσης “να ανοίξει το πάρκινγκ του ΙΚΑ δωρεάν για τους επαγγελματίες, τους περιοίκους και τους δημόσιους υπαλλήλους” και “τον περιορισμό του χώρου στο Νησάκι κατά τη διάρκεια αφίξεων κρουαζιεροπλοίων”. Μίλησε για δημιουργία θέσεων στάθμευσης στο Καρνάγιο ενώ συμπλήρωσε πως, “πρέπει να απομακρύνουμε άμεσα τη ζυγοπλάστιγγα προς τη βιομηχανική ζώνη της Σύρου, στα Μαντρώνια” αλλά και “να φύγουν οι εγκαταστάσεις καθαριότητας”. Σημείωσε δε, την αξιοποίηση “του δρόμου που ξεκινά από τη Λαλακιά και φθάνει έως και τη Δόξα”. Μακροπρόθεσμα, ο ίδιος πρότεινε “τη χάραξη ενός παραλιακού δρόμου και την εκμετάλλευση όλων των χώρων” που προανέφερε “για να δημιουργήσουμε νέους πνεύμονες κυκλοφορίας και χώρους στάθμευσης”. Αναφορικά με το χώρο στην περιοχή του ΙΚΑ, σχολίασε ότι “είναι ζωτικός χώρος” ενώ για την περιοχή της Λαλακιάς, εξήγησε ότι, “πιστεύω υπάρχουν τα βάθη για ένα υπόγειο πάρκινγκ”. “Λύσεις μπορούμε να βρούμε. Κι αν δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν και οι επενδυτές”, κατέληξε.
Γ. Βρούτσης: Άμεση λήψη αποφάσεων
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας πως “το κυκλοφοριακό είναι σημαντικό πρόβλημα για το νησί, καθώς είναι μικρός τόπος και έχει μικρές οδούς στο κέντρο”, υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν λύσεις, όπως η “κατάλληλη εκμετάλλευση των περιφερειακών πάρκινγκ”, που αν δεν επαρκούν για τον αριθμό των οχημάτων, “θα πρέπει ο δήμος να αναζητήσει και νέους”, στηλιτεύοντας τη στάση της δημοτικής αρχής, για την οποία υπογράμμισε ότι, “δεν παίρνει μέτρα για να εξυπηρετείται πολιτικά”. “Χρειάζεται να μάθουμε και να περπατούμε αλλά και να σχεδιαστούν νέα δρομολόγια mini bus ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες να αφήνουν τα οχήματά τους”, υποστήριξε ακολούθως, τονίζοντας τέλος ότι, “το χάος που παρατηρείται επιβάλλει τη λήψη αποφάσεων καθώς σε έκτακτες περιπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε ένα ασθενοφόρο. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να γνωρίζει ο κόσμος και να μην αφήνει το ζήτημα άλυτο η δημοτική αρχή για να κερδίζει χρόνο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητάει τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου στα δημοτικά κτήρια
25 Απρ. 2025 - 16:43 - Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου
25 Απρ. 2025 - 14:08 - Ασαφή όρια παιδικής χαράς και επικινδυνότητα για τα παιδιά
25 Απρ. 2025 - 6:20 - Κενά στην αποκομιδή ανακύκλωσης
25 Απρ. 2025 - 6:19 - Σύρος: Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τη μίσθωση μηχανήματος καθαρισμού ακτών
24 Απρ. 2025 - 8:20