“Βγαίνουμε στον δρόμο για να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο Σύρου”
- Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022 - 06:20
Στην πανελλαδική αυριανή κινητοποίηση για τη Δημόσια Υγεία, συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου προκειμένου να απευθύνει μηνύματα προς την κυβέρνηση, ενάντια στην “προωθούμενη υποβάθμιση των δομών υγείας” και κατ΄ επέκταση στην υποβάθμιση της μεγαλύτερης νοσηλευτικής δομής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, σε μία εποχή μάλιστα που έχει προκύψει πανδημία και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό των δομών Υγείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς του πολίτες “πρωταγωνιστεί” στα αιτήματά τους προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Σύμφωνα με όσα τόνισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., Δημήτρης Ρούσσος και Πάνος Πλαστουργός είναι κρίσιμο να ανταποκριθεί ο κόσμος στο αυριανό κάλεσμα στην πύλη το Νοσοκομείου (13.00) και να συμμετέχει στην πορεία προς το κέντρο της Ερμούπολης, προκειμένου να στηρίξει τη “φωνή” των εργαζομένων για μία νοσηλευτική δομή δευτεροβάθμια, η οποία στηρίζει κι εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες.
Τα τρία πρόσωπα παραχώρησαν συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την αυριανή Ημέρα Δράσης για την Υγεία πανελλαδικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιφέρειας και οι βουλευτές του νομού, δεν έχουν στηρίξει το Νοσοκομείο αποτελεσματικά, όπως θα όφειλαν και όπως δεσμεύθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
-
Θα υπάρξει συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στην Ημέρα Δράσης για την Υγεία, την Τετάρτη 26/1;
Κατερίνα Καλογεράκη: “Ναι θα υπάρξει συμμετοχή. Κάναμε έκτακτο Δ.Σ. γι αυτό το θέμα. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της 26ης Ιανουαρίου, αλλά δεν μένουμε μόνον σε αυτό. Επειδή τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας είναι μεγάλα και άλυτα, κάναμε χθες (σ.σ. Κυριακή) μία τηλεδιάσκεψη με άλλους Συλλόγους και του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Στην ουσία αναφέρθηκαν προβλήματα που έχουν ανακύψει και στη δική τους εργασιακή καθημερινότητα εν μέσω πανδημίας. Για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήματα για το άνοιγμα των σχολείων και σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κατάσταση.
Πέρα από τη συμμετοχή μας στην τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00), κάνουμε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για την Τετάρτη το μεσημέρι στις 13.00 στην είσοδο του Νοσοκομείου Σύρου. Ελπίζουμε να υπάρχει ανταπόκριση και συμμετοχή γιατί το Νοσοκομείο Σύρου και πανελληνίως η Δημόσια Υγεία δεν πάνε καλά. “Πηγαίνουμε” για φοβερές αλλαγές που θα φέρουν υποβάθμιση των δομών Υγείας και άρα και του Νοσοκομείου Σύρου.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (13.00) θα συγκεντρωθούμε στην πύλη του Νοσοκομείου Σύρου και θα πραγματοποιήσουμε πορεία προς το κέντρο της Ερμούπολης και θα φθάσουμε στον Δήμο και στην Περιφέρεια, όπου θα καταθέσουμε και το υπόμνημά μας. Ευχόμαστε μόνον να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Είναι απαραίτητο να συμμετέχει όλος ο κόσμος. Η λειτουργία του Νοσοκομείου μας αφορά όλους.”.
-
Έχετε αναδείξει αρκετές φορές τα προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου, όλα τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που σας ωθούν σήμερα στο να αντιδράσετε ξανά; Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου;
Κ.Κ.: “Το πρωταρχικό μας είναι η υποστελέχωση τόσο στη νοσηλευτική, στην ιατρική, στη διοικητική και στην τεχνική υπηρεσία. Δίνουμε βαρύτητα σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως. Μόνον έτσι υπάρχει σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το πρώτο μέλημά μας είναι η σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου που δεν έχει γίνει. Ό,τι και να πει ο εκάστοτε Διοικητής, ότι δηλαδή παίρνουμε κόσμο, αν δεν πάρουμε μόνιμο προσωπικό, η λειτουργία δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως. Με 3μηνίτες πώς θα λειτουργήσουμε;
Αρχικά είναι απαράδεκτο ότι σε καιρό πανδημίας τέθηκαν σε αναστολή συνάδελφοι που δεν έκαναν το εμβόλιο. Το κράτος ενίσχυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσής μας. Διευκρινίζω πως το προσωπικό του Νοσοκομείου μας στη συντριπτική πλειοψηφία του έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού. Δυστυχώς ο εμβολιασμός χρησιμοποιήθηκε για να οδηγηθούν τελικά σε απόλυση εργαζόμενοι του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Αυτό λέει ο κ. Πλεύρης ότι τον Μάρτιο θα τεθούν σε αργία. Η λογική λέει όμως ότι σε μία τέτοια κρίση, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί. Μάλιστα δεν μπορούν να “επιστρέφουν” την 5η ημέρα νόσησης υγειονομικούς και να μην δέχονται με rapid test τους ανεμβολίαστους που άλλωστε τους έχουν πλήρως ελεγμένους με τα test. Άρα, χρησιμοποιήθηκε το “επιχείρημα” των ανεμβολίαστων γα να διώξουν προσωπικό.
Επίσης, δυστυχώς, στο Νοσοκομείο Σύρου, βγήκαν σε αναστολή 19 άτομα και οι κενές αυτές θέσεις, δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους. Δεν θέλουμε συμβασιούχους στο Νοσοκομείο. Αυτή η κατάσταση κουράζει καθώς μέχρι να εκπαιδευτεί ένας 3μηνιτης πρέπει να φύγει και μετά η διαδικασία πάει από την αρχή. Μέχρι να γίνει παραγωγικός, πρέπει να φύγει. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ζητάμε μόνιμο προσωπικό, προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και μονιμοποίηση των εκτάκτων.”.
-
Σχετικά με την παρατήρησή σας πως λειτουργεί κλινική Covid -19 στο Νοσοκομείο Σύρου, αφού όμως πάρθηκε προσωπικό από άλλα τμήματα, τί συμβαίνει σήμερα;
Κ.Κ.: “Άνοιξε μία παιδιατρική κλινική επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης, χωρίς προσωπικό. Και τότε πήραν νοσηλεύτριες και αποδυνάμωσαν κλινικές του Νοσοκομείου. Άνοιξαν παιδιατρική με τρεις παιδίατρους για πρώτη φορά, αλλά αποδυνάμωσαν ξανά άλλα τμήματα. Ένα τμήμα για να το ξεκινήσεις από τη βάση και για να έχει διάρκεια, θέλει στελέχωση και πρόσληψη προσωπικού. Βγήκαμε αληθινοί, δυστυχώς, διότι ήρθε η πανδημία και άνοιξε ουσιαστικά ένα Τμήμα Covid με 12 κλίνες σήμερα, χωρίς επιπλέον προσωπικό. Μπήκε άνω τελεία στην Παιδιατρική. Νοσηλεύονται παιδάκια είτε στην Παθολογική, είτε στην Χειρουργική κλινική. Αυτό είναι ασφαλές;
Από την πλευρά μας, είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του Νοσοκομείου και την έχουμε στηρίξει και με το παραπάνω και με το φιλότιμό μας. Αλλά πρέπει να υπάρξει ενίσχυση προσωπικού.
Άλλο παράδειγμα, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Έχοντας στο νησί μία πτητική βάση, η ΜΑΦ έπρεπε να έχει ανοίξει ευθύς εξ αρχής. Σήμερα, περιμένουμε ακόμη εντατικολόγο. Δεν έχει έρθει ποτέ. Όμως η ΜΑΦ έκλεισε γιατί πήραν το προσωπικό της ΜΑΦ και της παιδιατρικής για να ανοίξουν την Covid. Και να πω και το εξής: Σύμφωνα με όσα αντιλαμβανόμαστε, η κλινική Covid ήρθε για να μείνει. Προκαλώ τον Διοικητή μας, τον κ. Ζουλουφό να ανοίξει σε κανονική λειτουργία και την Παιδιατρική και τη ΜΑΦ. Και θα δούμε πόσο προσωπικό θα μείνει.”.
-
Προσωπικό έχει διοχετευθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα;
Δημήτρης Ρούσσος: “Ναι. Αυτή τη στιγμή έχουμε “διαρροή” εργαζομένων προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Υποστηρίζουμε δυο γραμμές εμείς πλέον, της Johnson και την παιδιατρική και έχουμε πριμοδοτήσει με προσωπικό το Κέντρο Υγείας για να γίνεται ο εμβολιασμός με Pfizer.”.
Κατερίνα Καλογεράκη: “Οι εμβολιασμοί δεν είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Είναι κομμάτι της Πρωτοβάθμιας. Έπρεπε ευθύς εξ αρχής να το αναλάβει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δηλαδή έπρεπε να ενισχύσει και το Κέντρο Υγείας με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή έχουν φύγει από το Νοσοκομείο οι δύο επισκέπτες υγείας και άλλες δύο νοσηλεύτριές μας στο Κέντρο Υγείας. Άρα, μας αποδυναμώνει περισσότερο. Η ΠΟΕΔΗΝ φωνάζει καιρό ότι ο εμβολιασμός είναι κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Και πόσο ασφαλές ήταν βέβαια να συγκεντρώνεται κόσμος στο Νοσοκομείο για τα εμβόλια, την ίδια στιγμή που έχουμε τα θετικά περιστατικά Covid. Όλα αυτά τα κενά είναι σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.”.
-
Σε επίπεδο παροχής της απαραίτητης προστασίας πώς έχει λειτουργήσει η Διοίκηση;
Κ.Κ.: “Οφείλω να πω ότι σε αυτό το κομμάτι ο κ. Ζουλουφός έχει φροντίσει, όπως οφείλει. Και μάσκες υψηλής προστασίας μας έφερε και στα test δεν είπε όχι. Μάλιστα μίλησε μόνον για PCR test στο προσωπικό και για οποιονδήποτε νιώθει ανασφάλεια, έχει δώσει το ελεύθερο να γίνονται rapid test.
Και σε άδειες για νοσούντες, έδινε περιθώριο ημερών. Απλά σε κάποια Τμήματα που νόσησε το 80% αναγκάστηκε να επιστρέψει ιατρό νοσούντα την 6η ημέρα, βάσει των οδηγιών του κράτους.”.
-
Είχατε εκφράσει τη δυσαρέσκειά σας στο πρόσφατο παρελθόν και για το κομμάτι των μετακινήσεων προσωπικού από το Νοσοκομείο Σύρου προς το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου.
Κ.Κ.: “Το Νοσοκομείο Σύρου είναι το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων και είναι αυτό που καλύπτει για τα πάντα όλα τα Κυκλάδονήσια. Καθημερινά έχουμε διακομιδές από όλα τα νησιά. Αυτό το Νοσοκομείο λοιπόν έπρεπε να ενισχύεται και όχι να αποδυναμώνεται. Ως τότε, είχαμε την ενίσχυση της Νάξου με το επιχείρημα ότι είμαστε διασυνδεόμενα. Τις δομές στα νησιά έπρεπε συνολικά να τις ενισχύσουν. Δεν πρέπει να “τσιμπάμε” προσωπικό από το Νοσοκομείο Σύρου και να το τοποθετούμε αλλού. Τώρα, προέκυψε και η Σαντορίνη. Έχει φύγει ένας παθολόγος και ένας καρδιολόγος στη Σαντορίνη. Αυτά είναι απαράδεκτο να συμβαίνει όταν υπάρχει υποστελέχωση και μάλιστα σε μία νησιωτική περιοχή. Πόσο ασφαλές είναι να αποδυναμώνεις το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων;”.
-
Πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Διοικητική Υπηρεσία;
Δημήτρης Ρούσσος: “Το πρόβλημα που έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι η αποχώρηση εργαζομένων κυρίως λόγω συνταξιοδότησης και η μη αντικατάστασή τους. Πιο ορθά, οι εισροές είναι πολύ λιγότερες από τις εκροές. Και οι προσλήψεις μονίμων είναι ελάχιστες. Κάποια από τα κενά γεμίζουν με συμβασιούχους και έχουμε φθάσει στο σημείο να έχουμε έναν τεράστιο αριθμό συμβασιούχων. Κάθε λίγο χρειάζεται να εκπαιδεύουμε κόσμο ώστε να γίνει παραγωγικός και μετά από λίγο φεύγει.
Φυσικά το Νοσοκομείο έχει ως κύριο πυλώνα λειτουργίας του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά χωρίς την υποστήριξη των διοικητικών, το έργο όλων “σταματά”. Αν για παράδειγμα δεν γίνουν προμήθειες σε υλικά ή αν κάποιος δεν φροντίζει να πληρώνονται, τότε για ποια λειτουργία μιλάμε; Και στη Νάξο η κατάσταση είναι τραγική.”.
Κ.Κ.: “Πρέπει να αλλάξει και ο Οργανισμός για τη διοικητική υπηρεσία. Οι θέσεις έπρεπε να είναι περισσότερες για να στηριχθεί σωστά η διοικητική υπηρεσία. Παρομοίως πρέπει να στηριχθεί και η τεχνική υπηρεσία. Επίσης, πρέπει να γίνει ενίσχυση και η ΒΙΤ (Βιοϊατρική Τεχνολογία). Αυτή τη στιγμή είναι επί ξύλου κρεμάμενη.
Δυστυχώς, αυτό που διακρίνω είναι πως σε κάποιες υπηρεσίες στοχευμένα(;) δεν μπαίνει κόσμος για να μπουν εργολάβοι. Θα αντιδράσουμε σε αυτό. Δεν θέλουμε εργολάβους. Ούτε και απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Στη Νάξο για έξι μήνες, η καθαριότητα με δύο άτομα κόστισε 24.000 ευρώ. Πόσο είναι το κέρδος που βγάζουν τρίτοι; Γιατί να προτιμούμε τον εργολάβο;”.
-
Πόσο προσωπικό επικουρικό υπάρχει σήμερα στο Νοσοκομείο Σύρου; Ποιες είναι οι διεκδικήσεις σας;
Πάνος Πλαστουργός: “Οι συμβασιούχοι στο Νοσοκομείο Σύρου είμαστε 68 άτομα. Ίσως και παραπάνω από το 1/4 των εργαζομένων. Είμαστε όπως όλοι οι συμβασιούχοι στην Ελλάδα, σε ένα καθεστώς ομηρίας. Δεν ξέρουμε όταν θα λήξουν οι συμβάσεις μας, τι θα γίνει... Χαρακτηριστικά να πω πως επικουρικοί συνάδελφοι των οποίων οι συμβάσεις έληγαν 31/11, ενημερώθηκαν μία εβδομάδα πριν για την ανανέωσή αυτών για δύο μήνες αρχικά. Είμαστε έρμαιο στις ορέξεις της κυβέρνησης, του Υπουργού Υγείας. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Έχουμε τη στήριξη του Διοικητή που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Αναγκαζόμαστε και υπάρχουν και συνάδελφοι εδώ στο Νοσοκομείο Σύρου, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαστική οδό, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Όταν λέμε ότι οι επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και βασικές ανάγκες, δεν το λέμε έτσι απλά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει Τμήμα στο Νοσοκομείο μας που αποτελείται από 100% επικουρικούς. Και είναι το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας. Το Τμήμα Πληροφορικής αποτελείται από 75% από επικουρικούς. Υπάρχει Χειρουργική κλινική που οι νοσηλεύτριες ήταν στο 58% με συμβάσεις. Μέχρι να φτάσει μάλιστα κι ένα διάστημα που αυτό το προσωπικό θα είναι αποδοτικό, το Νοσοκομείο αυτομάτως υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες. Επίσης, για τους συναδέλφους που έχουν έρθει για τρεις μήνες, να πω ότι είναι κοροϊδία να φέρνεις άτομα για τόσο σύντομο χρόνο. Πότε θα εκπαιδευτεί και πότε θα αποδώσει έργο;”.
-
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία εικόνα που “γεννά” ανησυχία και αγωνία για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου και για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πόσο σημαντικό κρίνετε ότι είναι αυτή την κατάσταση να την αντιληφθεί ο κόσμος και να συμμετέχει στον αγώνα σας για ισχυροποίηση του Νοσοκομείου Σύρου;
Κ.Κ.: “Θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο στην πορεία της Τετάρτης. Αν μας το επιτρέψει ο καιρός, θα κάνουμε κανονικά την κινητοποίησή μας. Καλούμε τον κόσμο να ασχοληθεί ουσιαστικά με το Νοσοκομείο επειδή στηρίζει όλον τον νομό και τη Σύρο. Θλίβομαι γιατί μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κόσμος έπρεπε να είχε καταλάβει την αξία της ύπαρξης του Νοσοκομείου και το πόσο τραγικό θα είναι αν αυτό υποβαθμιστεί. Με τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη μάλιστα, ότι κάποια Νοσοκομεία της Περιφέρειας θα γίνουν Κέντρα Υγείας, θα έπρεπε να έχει ανησυχήσει ο κόσμος. Θα έπρεπε να σταματήσουμε να είμαστε οι επαναστάτες του πληκτρολογίου. Να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να βγούμε στους δρόμους. Το Νοσοκομείο της Σύρου αφορά τους Συριανούς αλλά και όλους τους Κυκλαδίτες. Γιατί αν δουν ξανά αναμονές έξω από τα Επείγοντα και δεν έχουν στηρίξει το Νοσοκομείο, τότε δεν θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν, αλλά θα πρέπει να δεχθούν την κατάσταση.
Θέλω να σημειώσω επίσης πως εμείς βγαίνουμε στον δρόμο για να αντιπαλέψουμε την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Πρωτίστως βγαίνουμε γι αυτό.”.
-
Είχατε συμμετάσχει σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να μεταφέρετε τα αιτήματά σας. Ακολούθησε μία συνεδρίαση με την παρουσία και συμμετοχή του Δημάρχου και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Σε αυτή τη συνεδρίαση είχατε πει να δημιουργηθεί μία Επιτροπή ώστε να απευθυνθείτε άμεσα στον Υπουργό Υγείας. Τί έχει γίνει σήμερα;
“Σε αυτό το Συμβούλιο πάρθηκε μία απόφαση. Η δημιουργία μίας Επιτροπής, η οποία θα αποτελούταν από τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους τέσσερις βουλευτές των Κυκλάδων, έναν εκπρόσωπο εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο ιατρών ώστε να συναντήσουμε όλοι τον κ. Πλεύρη για να του εκθέσουμε τα σοβαρά προβλήματά μας, τα οποία όλοι τα παραδέχθηκαν και τα οποία σήμερα – δύο μήνες μετά τη συνάντηση - έχουν μεγιστοποιηθεί.
Έγινε μία κίνηση από τον κ. Λειβαδάρα μία δύο φορές. Ειπώθηκε πως δεν είναι εύκολη η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Είδα μετά λύπης μου ότι έγινε συνάντηση με την κα Μενδώνη, αλλά καμία με τον κ. Πλεύρη. Θεωρώ πως θα μπορούσε να μεσολαβήσει και για την υπόθεση της Δημόσιας Υγείας ένας βουλευτής και να κλείσει ραντεβού.
Είμαι απογοητευμένη γιατί ακόμη περιμένουμε. Νιώθω ότι έγινε μία συνάντηση, χωρίς εξέλιξη ουσιαστική. Καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και αν είναι δυνατόν να έρθουν και βουλευτές ώστε να δείξουν ότι συμμετέχουν και διεκδικούν λύσεις. Θα περιμένουμε βέβαια και για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Υποβαθμίζουν απροκάλυπτα το Νοσοκομείο Σύρου”
2 Ιουν. 2022 - 13:35 - Ανοίγει κύκλος δυναμικών κινητοποιήσεων για το Νοσοκομείο Σύρου
5 Σεπ. 2024 - 6:20 - Ο ανασχηματισμός “πνίγει” την άφιξη του υπουργού Υγείας
12 Ιουν. 2024 - 6:20 - Ολοταχώς για την Ογκολογική μονάδα στο Νοσοκομείο Σύρου
13 Δεκ. 2023 - 6:20 - Καμία απάντηση από Θεμιστοκλέους για το ελικόπτερο της πτητικής βάσης στη Σύρο
6 Νοε. 2023 - 21:29