«Κόντρα» με φόντο το ΙΜΠΗΣ
- Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022 - 06:19
Με αφορμή τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του Δήμου Θήρας και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απουσιάζει σχετική πρόβλεψη για την ενίσχυση του έργου του ΙΜΠΗΣ, εντονότατες αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους των μελών της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) να αποτελεί σταθερά, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έναν πολύτιμο συνεργάτη του Δήμου Θήρας, αναφορικά με την ενημέρωση των στελεχών του Δήμου, αλλά και του κοινού, σχετικά με τη ηφαιστειογενή δραστηριότητα στη Σαντορίνη, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην περιλάβει στις προβλέψεις του προϋπολογισμού τη συνήθη επιχορήγηση που δινόταν σταθερά στο Ινστιτούτο, για τη συνέχιση της δραστηριότητάς του στον τομέα αυτό, με δημοτικούς συμβούλους να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του έργου του.
Από την πλευρά του Δημάρχου Θήρας, κ. Αντώνη Σιγάλα, υπογραμμίστηκε, πως το ΙΜΠΗΣ αποτελεί σωματείο, το οποίο απαρτίζεται πέραν από επιστήμονες και από απλούς πολίτες, ενώ τόνισε πως η νέα δημοτική αρχή αλλάζει τρόπο αντιμετώπισης στο θέμα, μέσω συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς της πολιτείας.
Παράλληλα, συζητήθηκε και η αναγκαιότητα ή μη, της εκπόνησης πολυδάπανων μελετών, οι οποίες ενδεχομένως να μην προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στο Δήμο.
Στο «μικροσκόπιο» μεγάλες δαπάνες για μελέτες
Ο διάλογος σχετικά με το ΙΜΠΗΣ, ξεκίνησε από μία αναφορά του επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Τώρα», κ. Μανώλη Ορφανού, σχετικά με μία προϋπολογιζομενη μελέτη ύψους σχεδόν 170.000 ευρώ, για την τρισδιάστατη αποτύπωση και κατηγοριοποίηση του κινδύνου για το σύνολο των χερσαίων και υποθαλάσσιων πρανών στην καλντέρα της Σαντορίνης, μαζί με κάποιες άλλες μελέτες για την ασφαλή επισκεψιμότητα της Κόκκινης Παραλίας, αλλά και δαπάνες για το σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ που θα ποντίσει μηχανισμό παρακολούθησης για το υποβρύχιο ηφαίστειο του Κολούμπο.
Σχετικά με τη μελέτη των χερσαίων και υποθαλάσσιων πρανών, ο κ. Ορφανός διερωτήθηκε, «τι σκοπό έχει η μελέτη του υποθαλάσσιου; Δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποιο θέμα με το υποθαλάσσιο».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις εκ μέρους του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Θήρας, κ. Σοφίας Κίτσου, για την Κόκκινη Παραλία, έχουν υπάρξει μελέτες – γεγονός που τόνισε ο κ. Ορφανός – οι οποίες αφορούν στην προσβασιμότητά της, ωστόσο αφορούν σε ένα μόνο κομμάτι, ενώ με τη νέα μελέτη, θα αναζητηθούν λύσεις για όλο το τμήμα της παραλίας. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η προσβασιμότητα και η άρση της επικινδυνότητας στη συγκεκριμένη γνωστή παραλία, αφενός βοηθά στη διατήρηση και ανάπτυξη ενός σημείου ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το νησί, ενώ συμβάλει στην ανάπτυξη του Ακρωτηρίου.
Επιπλέον, όσον αφορά στην παρακολούθηση του Κολούμπο, ο Δήμαρχος ανέφερε, πως πρόκειται για δαπάνες μετακίνησης, ύψους περίπου 100.000 ευρώ για δύο έτη (50.000 ευρώ για το 2022) του ειδικού σκάφους, που θα ποντίσει υπερσύγχρονα μηχανήματα μετρήσεων, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού έργου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην μελέτη των 170 χιλ. ευρώ για τα πρανή, ο Δήμαρχος απάντησε, πως «θα κάνουμε «μαγνητική τομογραφία» όλης της καλντέρας, σε χερσαίο και υποθαλάσσιο επίπεδο».
Όσον αφορά στη μελέτη, ο κ. Ζώρζος υποστήριξε, πως βάσει επιστημονικών στοιχείων, «οι υποθαλάσσιες κατακρημνίσεις δεν έχουν δημιουργήσει από την προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα», ενώ αμφισβήτησε το τι θα μπορέσει να προσφέρει η μελέτη για τα υποθαλάσσια πρανή, τονίζοντας πως οι μελέτες δε θα πρέπει να είναι «πεταμένα χρήματα».
Συνηγορώντας στα λεγόμενα του κ. Ζώρζου και ο κ. Ορφανός στην τοποθέτησή του τόνισε, πως το ποσό που δίνεται είναι υπερβολικό, συμφωνώντας, πως ουδέποτε έχει υπάρξει πρόβλημα με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις.
Κάθετη αντίθεση στην απαξίωση του ΙΜΠΗΣ
Κατά την απάντηση του Δημάρχου, όπου δόθηκαν διευκρινήσεις για τις μελέτες αυτές, υπήρξε μία αναφορά η οποία πυροδότησε την συζήτηση σχετικά με το Ινστιτούτο.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, «με παίρνουν τηλέφωνο κι εμένα και οι γεωλόγοι και οι σεισμολόγοι, οι οποίοι ο καθένας απ’ τη μεριά του θέλει να αναλάβει δραστηριότητες, μελέτες ή οτιδήποτε άλλο, έτσι όπως γινόταν πριν, που ήταν λίγο «χύμα» η κατάσταση. Είχαμε το ΙΜΠΗΣ, […] όμως η Σαντορίνη πλέον, παρακολουθείται σωστά. Αυτοί που παρακολουθούν το νησί είναι τα αρμόδια κρατικά όργανα. Υπάρχει ένα Σωματείο, το οποίο δεν αποτελείται μόνο από επιστήμονες αλλά και από απλούς πολίτες. Έχουμε άψογη συνεργασία με όλα τα επίσημα ινστιτούτα του κράτους ή τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είναι το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο κλπ. Εδώ να ξεκαθαρίσω, ότι είμαστε εμείς αυτοί, οι οποίοι βάλαμε τάξη στα θέματα αυτά, με το σχέδιο «Τάλως». Ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα για το Δήμο Θήρας, καθώς δεν υπήρχε καν σχέδιο […] δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για τις ενέργειες που πρέπει να υπάρξουν. Φυσικά στον προγραμματισμό αυτό, δεν αναφέρεται κανένα ΙΜΠΗΣ, αναφέρεται η πολιτεία».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ζώρζος, ρώτησε γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη του ΙΜΠΗΣ, «το οποίο έχει δεδομένα για το ηφαίστειο, από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα», τονίζοντας πως αυτά τα δεδομένα είναι χρήσιμα για κάθε επιστημονική μελέτη και έρευνα. Επίσης ανέφερε πως το ΙΜΠΗΣ έχει βραβευτεί για τη δουλειά του, ενώ διαθέτει όργανα παρακολούθησης που καταγράφουν σημαντικά δεδομένα.
Παράλληλα, ο κ. Ορφανός σημείωσε, πως «είναι άδικο, καθώς πρόκειται για ένα ινστιτούτο που έχει προσφέρει πάρα πολλά στο νησί, ενώ όταν υπήρχε δραστηριότητα του ηφαιστείου το ΙΜΠΗΣ ερχόταν εδώ και μας ενημέρωνε», αναφέροντας, πως «ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να στηρίξει άλλον ένα οργανισμό για την παρακολούθηση του ηφαιστείου».
Και από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίστηκε η κάθετη διαφωνία της παράταξης με την υποβάθμιση του ρόλου του ινστιτούτου, με δεδομένη τη σημαντική μέχρι τώρα προσφορά του.
Ο Δήμαρχος, κ. Σιγάλας στην απάντησή του, υπογράμμισε, πως πρόκειται για Σωματείο και όχι για ινστιτούτο, βάσει καταστατικού, αλλά και πως τα επιστημονικά μέλη του είναι και μέλη των πανεπιστημίων, με τα οποία συνεργάζεται ο Δήμος.
Επιπλέον, υποστήριξε πως πλέον υπάρχει το σχέδιο «Τάλως» με το οποίο αφενός προβλέπεται πολυεπίπεδος σχεδιασμός σε περίπτωση κρίσης, ενώ προωθούνται και τα απαραίτητα έργα (νέο λιμάνι, προσβάσεις, δρόμοι κλπ). Επίσης σημείωσε, πως παρ’ ό,τι στο «Τάλως» δεν υπάρχει αναφορά στο ΙΜΠΗΣ, θα υπάρξει επικοινωνία με τον οργανισμό, ώστε να συμβάλει στην παρακολούθηση.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως γίνονται μελέτες που θα δώσουν κατάλληλες λύσεις, ενώ μέσω αυτών θα αξιοποιηθούν τα τεράστια κονδύλια που θα διατεθούν (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) για προστασία από φυσικές καταστροφές.
Τόσο ο κ. Ζώρζος, όσο και ο κ. Ορφανός, τόνισαν, σχετικά με την επίμονη αναφορά του Δημάρχου, πως το σχέδιο «Τάλως» καταρτίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) χωρίς συμμετοχή του Δήμου.
Μάλιστα, ο κ. Ορφανός σε μία ουσιαστική τοποθέτηση υπογράμμισε, ότι «το σχέδιο “Τάλως” είναι ένα σχέδιο λιγότερο από 190 σελίδες, το οποίο το έχει εκδώσει η ΓΓΠΠ. […] Η ίδια ΓΓΠΠ, ήταν υπεύθυνη για αυτούς που κάηκαν στο Μάτι, για αυτούς που πλημμύρισαν και πνίγηκαν στην Αθήνα, για αυτούς που αποκλείστηκαν 16-20 ώρες στην Αττική Οδό. Δε με ενδιαφέρει ποιος είναι πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει ότι αυτή είναι η Γενική Γραμματεία. Και όταν έρθει η δύσκολη στιγμή θα στραφούμε στους ανθρώπους του ΙΜΠΗΣ. […] Θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και πρέπει να τους στηρίξουμε. Από κει και πέρα αν εσείς θέλετε να κάνετε μελέτες, είναι δικαίωμά σας και συμφωνώ. Αλλά, μη θεοποιούμε τις πρακτικές της ΓΓΠΠ, διότι τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Ας μην περιμένουμε να μας σώσει εκείνη και το σχέδιο “Τάλως”».
Τέλος, κλείνοντας την συζήτηση, ο κ. Σιγάλας σημείωσε πως «σεβόμαστε το Σωματείο αυτό, […] αλλά μπαίνουμε στη λογική μίας σοβαρής αντιμετώπισης».
Ανακοίνωση του προέδρου του ΙΜΠΗΣ
Μετά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις οι οποίες ακολούθησαν, καθώς δημιουργήθηκε σοβαρή αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, κ. Βουγιουκλάκης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Με αφορμή την πρόσφατη (25/1/22) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 και την τοποθέτηση του Δημάρχου Θήρας για το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), ο ηφαιστειολόγος και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Γιώργος Βουγιουκαλάκης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο:
“Σχετικά με την απαξιωτική –τουλάχιστον όπως την προσέλαβα εγώ, αναφορά του Δημάρχου Θήρας κ. Σιγάλα για το ότι το ΙΜΠΗΣ είναι Σωματείο και όχι Ινστιτούτο, επιβάλλεται να θυμίσω 1) Γιατί υπάρχει το ΙΜΠΗΣ, 2) Ποιοι είμαστε, και 3) Τι είμαστε.
Γιατί υπάρχουμε
Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με το όνομα Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (Ι.Μ.Π.Η.Σ.), το ιδρύσαμε το 1995, αφού είχαμε εγκαταστήσει ένα πλήρες, πολυπαραμετρικό δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γιατί δεν υπήρχε –όπως και σήμερα δεν υπάρχει– κανένας κρατικός φορέας, κανένα κρατικό ηφαιστειολογικό παρατηρητήριο να συνεχίσει τη λειτουργία, συντήρηση και ερμηνεία των δικτύων παρακολούθησης που εγκαταστήσαμε τότε.
Αν δεν είχαμε ιδρύσει το ΙΜΠΗΣ, αν δεν το λειτουργούσαμε αδιάλειπτα από το 1995 έως και σήμερα, απλά δεν θα υπήρχε παρακολούθηση του ηφαιστείου.
Δηλαδή, το 2011, θα είχε εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία προς τα μέλη της Κοινοπολιτείας (Μ. Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία κλπ.) ώστε να μην επισκέπτονται τη Σαντορίνη, γιατί είναι ένα ενεργό ηφαίστειο σε διέγερση, το οποίο δεν παρακολουθείται. Πιθανότατα δε, θα είχαν στη συνέχεια εκδοθεί αντίστοιχες οδηγίες από ΗΠΑ κ.α.
Το 2011-2012, αλλά τόσο πριν όσο και μετά, δεν θα υπήρχε η σοβαρή, ψύχραιμη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των αρχών και των πολιτών της Σαντορίνης, για την κατάσταση του ηφαιστείου και τον ηφαιστειακό κίνδυνο.
Αν δεν υπήρχε το ΙΜΠΗΣ, σε πολλές άλλες στιγμές, που κυκλοφορούσαν ανεύθυνες και κακόβουλες ψευδείς φήμες ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί, δεν θα υπήρχαν οι άμεσες, σοβαρά τεκμηριωμένες ανακοινώσεις διάψευσής τους, τεκμηριωμένες από τα στοιχεία καταγραφής των δικτύων παρακολούθησης.
Αν δεν υπήρχε το ΙΜΠΗΣ, δεν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει “ασφαλή” την επίσκεψη στη Νέα Καμένη εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Να τονίσω ξανά ότι ακόμη σήμερα, δεν υπάρχει κανένας κρατικός φορέας, κανένα κρατικό ηφαιστειολογικό παρατηρητήριο να κάνει αυτό που κάνει το ΙΜΠΗΣ.
Το σχέδιο ΤΑΛΩΣ, την επιστημονική τεκμηρίωση του οποίου συντάξαμε εμείς το 2012-2013: εγώ για τον ηφαιστειακό κίνδυνο, ο Κ. Παπαζάχος για τον σεισμικό κίνδυνο, με τη συμβολή του Ε. Λέκκα για τους κινδύνους από τη σταθερότητα των πρανών, δεν αναφέρει ούτε προβλέπει τίποτα για την παρακολούθηση των ηφαιστείων. Ορίζει μόνο μια Επιχειρησιακή-Επιστημονική Επιτροπή, που εισηγείται στη Γ.Γ.Π.Π. για την κατάσταση του ηφαιστείου, με βάση τα δεδομένα των δικτύων παρακολούθησης, χωρίς να ορίζει ποιος και πώς τα συλλέγει. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει βέβαια ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ (εγώ και ο Κ. Παπαζάχος).
Το ΙΜΠΗΣ λοιπόν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει κανείς κρατικός φορέας να κάνει αυτή τη δουλειά. Όταν οριστεί και δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας, τότε, με μεγάλη χαρά και ανακούφιση, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ίσως ως σύλλογος φίλων του ηφαιστείου ή ό,τι άλλο αποφασίσουν τότε τα μέλη μας.
Να συμπληρώσω για αυτό, ότι εγώ προσωπικά, έχω συντάξει από το 1989 έως σήμερα, δεκάδες αναφορές-αιτήματα, τα οποία ζητούν να οριστεί υπεύθυνος κρατικός φορέας για την παρακολούθηση των ενεργών ηφαιστείων μας. Αναφορές που έχουν κατατεθεί από την Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία στην οποία εργάζομαι από το 1987 (πρώην ΙΓΜΕ, νυν ΕΑΓΜΕ) σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς, χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα ως τώρα.
Ποιοι είμαστε
Είμαστε 1) οι επιστήμονες που έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν, συντηρούν, ερμηνεύουν τα δίκτυα παρακολούθησης του ηφαιστείου, και 2) διακεκριμένα μέλη της Θηραϊκής κοινωνίας, από τους τομείς των Επιστημών και Τεχνών, τον Επιχειρησιακό κλάδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από ιδρύσεως του ΙΜΠΗΣ, υπήρξε μία συμφωνία-ηθική δέσμευση των μελών μας, ότι θα καταβάλλεται προσπάθεια σε κάθε εκλογή Δ.Σ., να εκλέγονται 4 μέλη διακεκριμένοι επιστήμονες από τον τομέα της παρακολούθησης και εκτίμησης της κατάστασης του ηφαιστείου, και 3 μέλη από την κοινωνία της Σαντορίνης, ει δυνατόν ένας από τις Επιστήμες και Τέχνες, ένας από τον Επιχειρηματικό κλάδο, και ένας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί στο ακέραιο.
Τι είμαστε
Είμαστε 1) απολύτως Ανιδιοτελείς, 2) απολύτως Εθελοντές, 3) Με κορυφαία διεθνώς Επιστημονική και Τεχνική κατάρτιση στον τομέα μας.
Ανιδιοτελείς, γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμιά απολύτως αμοιβή μέλους του ΙΜΠΗΣ για τη δουλειά που προσφέρει στην παρακολούθηση του ηφαιστείου. Αντίθετα, πολλές φορές επιβαρυνόμαστε προσωπικά με δαπάνες, γιατί η ζωή στη Σαντορίνη είναι ακριβή και οι διαθέσιμες αποζημιώσεις, για διαμονή και διατροφή, δεν επαρκούν. Το ίδιο δε ισχύει και για τους συνεργάτες μας από το εξωτερικό: οι συνάδελφοι Ιταλοί από το Παν/μιο Φλωρεντίας που έχουν δεσμευτεί εθελοντικά να εκτελούν την περιοδική παρακολούθηση των ατμίδων της Καμένης, καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης από και προς την Ιταλία, καθώς και το εργαστηριακό κόστος όλων των αναλύσεων και διάθεσης εξοπλισμού. Φυσικά βέβαια δεν αμείβονται για την εργασία τους.
Εθελοντές, γιατί δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση ή δέσμευση κανενός από εμάς να λειτουργεί το ΙΜΠΗΣ. Προσφέρουμε με βάση μόνο την κοινωνική και επιστημονική υποχρέωση που αισθανόμαστε απέναντι στους κατοίκους της Σαντορίνης, την κοινωνία και την Πολιτεία γενικότερα.
Με κορυφαίο διεθνώς Επιστημονικό και Τεχνικό επίπεδο. Θα επαναλάβω πρόσφατες ενημερώσεις μου: Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROVOLC έληξε τον Δεκέμβριο του 2021. Ήταν μια προσπάθεια να ενοποιηθούν και ομογενοποιηθούν οι μέθοδοι προσέγγισης στην εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου και την παρακολούθηση των ενεργών Ευρωπαϊκών ηφαιστείων. Εκεί, είχα την τιμή να συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, για το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο Σαντορίνης του ΙΜΠΗΣ. Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν να οριστεί και υιοθετηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης, μια “βαθμολόγηση” του επίπεδου παρακολούθησης των ενεργών ηφαιστείων της Ευρώπης. Εκεί, η Σαντορίνη, δηλαδή τα δίκτυα παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ, πήραν άριστα. Είναι πιστεύω κατανοητό τι σημαίνει αυτό για τη θωράκιση της ναυαρχίδας της τουριστικής μας βιομηχανίας, από κάθε κακόβουλη προσπάθεια διάδοσης ψευδών ειδήσεων και κινδυνολογία περί επικείμενων εκρήξεων κλπ.
Αναφέρομαι εδώ μόνο στο επίπεδο των “παρεχόμενων υπηρεσιών” του ΙΜΠΗΣ. Δεν θα αναφερθώ στην επιστημονική επάρκεια και αναγνώριση των επιστημόνων που το απαρτίζουν και το λειτουργούν, το θεωρώ περιττό.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, με ενόχλησε ιδιαίτερα η αναφορά του κου Σιγάλα στο Σωματείο ΙΜΠΗΣ. Οι μετέπειτα, χθεσινές δηλώσεις του στο Volcano TV φαίνεται και ελπίζω να ανασκευάζουν.
Ένα είναι βέβαιο: στη σημερινή συγκυρία, ο μόνος ασφαλής δρόμος να συνεχίσει η παρακολούθηση του ηφαιστείου είναι η εξασφάλιση μόνιμης σταθερής χρηματοδότησης των αναγκών λειτουργίας των δικτύων παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ, που σημειώνω ότι πρόκειται για αστείο ποσό σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει. Έχουμε ανάγκη πάγιων ανελαστικών δαπανών της τάξης των 35 με 40.000€ ετήσια, όσο δηλαδή θα κόστιζε η ετήσια απασχόληση ενός επιστήμονα!! Χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί από το 2005 (από τη ΔΕΠΟΤΑΘ, επί δημαρχίας Α. Ρούσσου) έως και το 2019 (από τη ΓΕΩΘΗΡΑ, επί δημαρχίας Ν. Ζώρζου) και έχει διακοπεί για το 2020 και 2021, χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν θα την έχουμε για το 2022.
Εδώ πρέπει να σχολιάσω ότι οι ισχυρισμοί περί “παράτυπης” χρηματοδότησης του ΙΜΠΗΣ από τη ΓΕΩΘΗΡΑ, έχουν ήδη απαντηθεί και καταπέσει.
Θα κάνω ακόμη μια σύντομη αναφορά σε κάτι που μας στεναχώρησε ιδιαίτερα. Από τον κo Δήμαρχο αφέθηκε να εννοηθεί ότι το ΙΜΠΗΣ χρησιμοποιείται ως πολιτικό όχημα υποστήριξης συγκεκριμένων ατόμων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένη αναφορά στον Ν. Ζώρζο. Πρέπει για αυτό να τονίσω ότι ΠΟΤΕ και για ΚΑΝΕΝΑ, δεν λειτούργησε έτσι το ΙΜΠΗΣ. Αυτό το ξέρει όλη η Θηραϊκή κοινωνία.
Το ΙΜΠΗΣ, από την ίδρυσή του το 1995, είχε ομόφωνη στήριξη όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης. Να θυμίσω τους τότε Προέδρους των κοινοτήτων Φηρών (Δ. Καφιέρη), Πύργου (Ν. Ζώρζο), Οίας (Γ. Χάλαρη), την Έπαρχο κα Σκοπελίτη και άλλους, όλοι ιδρυτικά μέλη μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και κινείται το ΙΜΠΗΣ, από τότε μέχρι σήμερα. Με πλήρη στήριξη από όλο το φάσμα της Τ.Α. της Σαντορίνης, απέχοντας πλήρως και προσεκτικά από κινήσεις και δράσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως “στήριξη” κάποιου μέλους μας, έναντι άλλου υποψηφίου.
Αυτό κάνουμε σήμερα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, γιατί όποια άλλη κίνηση τη θεωρούμε καταστροφική για την υγιή σχέση που εκτιμούμε ότι έχουμε σήμερα, τη μεγάλη εκτίμηση που μας εκφράζει και εκδηλώνει απέναντί μας η κοινωνία της Σαντορίνης. Θέλω για αυτό να ευχαριστήσω θερμά όλους τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων (Μ. Αργυρού, Μ. Ορφανό, Ν. Ζώρζο) για τη στήριξη που εξέφρασαν στο ΙΜΠΗΣ, στο Δ.Σ. της 25/1/22.
Θέλω τέλος να ξεκαθαρίσω κάτι που στεναχώρησε εμένα προσωπικά, ιδιαίτερα. Ο κος Σιγάλας, με κατηγόρησε για “κινδυνολογία”, επειδή σε πρόσφατες συνεντεύξεις και δηλώσεις μου, ανέφερα την εκπληκτική ομοιότητα και ταυτόσημη δράση Τόνγκα και Κολούμπου. Θέλω για αυτό να διευκρινίσω ότι:
- Επιστημονικά είναι απολύτως έτσι.
- Η αναφορές μου έγιναν με πολλή προσοχή και στην κατεύθυνση ότι η έκρηξη του Τόνγκα θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τα βέλτιστα σενάρια προστασίας των πολιτών για τυχόν έκρηξη του Κολούμπου, αν και όταν συμβεί, ώστε να μην υπάρξει κανένα σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης.
- Να κατηγορούμαι εγώ για “κινδυνολογία”, είναι … αχαρακτήριστο. Το ΙΜΠΗΣ, με καθοριστική τη συμβολή μου, έχει εκδώσει δεκάδες Δελτία Τύπου, από το 1995 έως σήμερα, διαψεύδοντας κινδυνολογίες και κινδυνολογούντες, τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα. Θα παρακαλούσα να θυμηθείτε το σχετικά πρόσφατο συμβάν με τις υπερηχητικές πτήσεις πάνω από τη Σαντορίνη.
Τέλoς, ελπίζουμε ότι η πληροφόρηση του κου Δημάρχου για τη χρηματοδότηση το 2022 του ΙΜΠΗΣ, μέσω της ΓΕΩΘΗΡΑ, όπως μεταδόθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του στο Volcano TV, θα προωθηθεί έγκαιρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ
Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - “Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας προς την πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια”
12 Σεπ. 2024 - 10:34 - Σαντορίνη: Εργασίες για την κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών
4 Ιουλ. 2024 - 12:13 - Σαντορίνη: Ο Δήμος συνιστά να αποφεύγεται το κολύμπι λόγω των ισχυρών ανέμων
29 Ιουν. 2024 - 15:07 - Σαντορίνη: Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
25 Ιουν. 2024 - 10:45