“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Οι εξαγωγές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων

«Κυνήγι» και στην Αιτωλοακαρνανία για το φάρμακο
  • Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2022 - 06:24

Κατά την περίοδο των γιορτών τα φαρμακεία αντιμετώπιζαν έλλειψη αντιβιοτικών και εισπνεόμενων, που οφείλονταν και στην έξαρση της πανδημίας, πλέον όμως η έλλειψη εντοπίζεται σε βασικά φάρμακα και απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς, που τα χρησιμοποιούν όπως λ.χ. ινσουλίνες, αντικαρκινικά, αντιπηκτικά σκευάσματα, καρδιολογικά, χοληστερίνης, ζαχάρου, κολλύρια και γενικότερα βασικά φάρμακα πολλών κατηγοριών πρώτης ζήτησης! Σχεδόν 450 είδη φαρμάκων εκτιμάται απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Ο λόγος που οι ελλείψεις αυξήθηκαν και πλέον οι φαρμακευτικές δεν διαθέτουν καθόλου φάρμακα ή διαθέτουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τις ζητούμενες είναι διότι σταμάτησε η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων και αυτό αν δεν αλλάξει, σύντομα θα δημιουργήσει ακόμη πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα!

Αποτέλεσμα αυτού είναι το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς, να χρειάζεται να μεταβούν σε δύο, σε τρία ή και περισσότερα φαρμακεία, μέχρι να εντοπίζουν το φάρμακό τους ή να περιμένουν ακόμη και 10 ή 15 ημέρες μέχρι να βρει ο φαρμακοποιός το φάρμακό τους.

Το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος παρουσιάζουν, μιλώντας στη «Σ», όλες τις εκφάνσεις του θέματος.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος επεσήμανε: «ισχύει ότι υπάρχει έλλειψη αρκετών και βασικών φαρμάκων στην αγορά και αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχει άρση της απαγόρευσης εξαγωγών για τα φάρμακα, που υπάρχουν με το «σταγονόμετρο» στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΦ σταμάτησε την απαγόρευση εξαγωγών και αυτό αν δεν αλλάξει, θα δημιουργήσει στο επόμενο διάστημα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε πρόβλημα, έλλειψη σε κάποιες αντιβιώσεις και εισπνεόμενα, που έστω με μεγάλη δυσκολία μπορούσαμε να βρούμε κάποια ποσότητα, αλλά πλέον μιλάμε για βασικά φάρμακα λ.χ. χοληστερίνης και ζαχάρου, όπως άλλα εξίσου πολύ βασικά φάρμακα που κάθε μήνα ο ασθενής πρέπει να τα έχει. Αν συνεχιστεί η εξαγωγή από τους χονδρεμπόρους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, θα είναι μεγαλύτερο.

Μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προσπαθούμε να λυθεί το πρόβλημα, να συνεχιστεί η απαγόρευση και να τροφοδοτηθεί η ελληνική αγορά.

Η έλλειψη των βασικών φαρμάκων ξεκίνησε πριν αρκετές ημέρες, μαζί με την έλλειψη αντιβιοτικών, αντιμετωπίστηκε κατά ένα βαθμό μέσω παραγγελιών των φαρμακείων από τις εταιρείες και εμφανίστηκε πάλι σε σοβαρό βαθμό και οι εταιρείες αυτή την φορά ή δεν έχουν να μας προμηθεύσουν καθόλου φάρμακα ή μας τροφοδοτούν σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με την ζήτηση του εκάστοτε φαρμάκου.  Προσπαθούμε να λυθεί το θέμα, για να μην φτάσουμε σε χειρότερα επίπεδα».

Το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης ανέφερε: «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων αυτή την περίοδο. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ταλαιπωρεί τους πολίτες κατά καιρούς εδώ και χρόνια, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το διάστημα δηλαδή μετά τις γιορτές μέχρι και σήμερα, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερο, διότι οι φαρμακευτικές ήταν κλειστές κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και ότι πολλά φάρμακα στάλθηκαν στο εξωτερικό.

Αυτό συμβαίνει διότι η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. και έτσι εξάγονται σε άλλες χώρες που η τιμή τους είναι πολλαπλάσια. Αυτό κατά εποχές το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με τη αναστολή εξαγωγών φαρμάκων που επιβάλλει ο ΕΟΦ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ζήτησε να λειτουργήσει μια πλατφόρμα, ώστε ο εκάστοτε γιατρός που συνταγογραφεί να μπορεί να βλέπει online εκείνη την ώρα ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται και τα φαρμακεία να έχουν άμεσα τα φάρμακα, που συστήνει ο γιατρός. Η ολοκλήρωση της πλατφόρμας αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και επιμένουμε να τη ζητάμε.

Πολλοί συμπολίτες μας λόγω της έλλειψης φαρμάκων αναγκάζονται να σταματήσουν την αγωγή τους ή να μπαίνουν σε μια διαδικασία μαραθωνίου, μαζί με τους φαρμακοποιούς τους, για να βρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη.

Οι ελλείψεις στην παρούσα φάση είναι αντιβιοτικά, γνωστά αντιπυρετικά, καρδιολογικά, κολλύρια και γενικότερα βασικά φάρμακα πολλών κατηγοριών και γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος ζήτησε και πάλι την αναστολή εξαγωγών αρκετών φαρμάκων».

Κωνσταντίνος Χονδρός