"Για ποια "Γαλάζια Ανάπτυξη" μιλάμε;"
- Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Η Συντονιστική Επιτροπή υποστηρίζει, ότι κανείς, ούτε και η κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας, Μαρία Δαμανάκη, δεν τόλμησε να μιλήσει στη Ρόδο για το θέμα του ναυαγίου και να αναφέρει τι οφείλει να κάνει στο μέλλον το δημόσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.
“Πέρασαν 6 χρόνια και ουδείς ενδιαφέρεται για την ανέλκυση”
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, συσχετίζει την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στη Σαντορίνη με θέμα “Thalatta 2012” και στην οποία ομιλήτρια και πάλι ήταν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη. Παρ' όλο που τότε παρουσιάστηκε αναλυτικά και το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond από τη Συντονιστική Επιτροπή του νησιού, από πέρυσι μέχρι φέτος, όπως υποστηρίζεται, καμία προσπάθεια δεν έγινε από πλευράς πολιτείας προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. “Ομοίως και τώρα στη Ρόδο ουδείς από τους κυβερνώντες τόλμησε να συζητήσει το θέμα και να αναφέρει τι οφείλει να κάνει στο μέλλον το δημόσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Στη γειτονική Ιταλία οι αρμόδιες αρχές μέσα σε 20 μήνες κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, του πέντε φορές μεγαλύτερου ναυαγίου Costa Concordia και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επιχείρηση ανέλκυσής του.
Εδώ στην Ελλάδα, πέρασαν έξι χρόνια και πέντε μήνες από την εκ προθέσεως βύθιση του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης και ακόμη ουδείς συζητάει για την ανέλκυσή του”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι απλά η περιβαλλοντική προστασία και η θαλάσσια ανάπτυξη, αλλάζει χρώματα κάθε τόσο, πότε πράσινη και πότε μπλε αναλόγως με την απόχρωση που ταιριάζει στην κάθε εποχή.
“Η Ελληνική Πολιτεία αδρανεί απέναντι στο πρόβλημα”
Η Συντονιστική Επιτροπή κάνει λόγο για αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα ήταν εκείνη που θα έπρεπε να δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να ανελκύσουν το ναυάγιο, υποχρεώνοντας την πλοιοκτήτρια και τους ασφαλιστές της να πληρώσουν για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. “Αδιαφορούν δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, κρύβονται πίσω από την «οικονομική κρίση» και μας εμπαίζουν προσπαθώντας να μας αποφύγουν. Από την άλλη μεριά, τολμούν να μιλούν σε συνέδρια και ημερίδες για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και να παρουσιάζουν μεγαλόπνοα σχέδια για την περιβαλλοντική άνθηση του τόπου μας και την ανάπτυξη των θαλασσών μας. Αποτελεί υποκρισία να διακηρύττουμε τη γαλάζια ανάπτυξη όταν κλείνουμε τα μάτια, αδιαφορούμε και εθελοτυφλούμε απέναντι στα σημερινά σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως συνεχίζουν να απαιτούν το αυτονόητο και το δίκαιο. Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Απαιτούμε καθαρό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το ναυάγιο της Σαντορίνης απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες
2 Δεκ. 2016 - 6:16 - Ανακαλέστε κ. υπουργέ
25 Μαΐου. 2013 - 10:33 - "Αξιόπιστο το αντιρρυπαντικό φράγμα"
3 Απρ. 2013 - 8:22 - "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - Αγωνία για το μέλλον της Σαντορίνης
14 Νοε. 2024 - 6:18