Ενημέρωση της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνης Δράκου για τη νέα δομή στη Σύρο και την εξέλιξη πρόσληψης υπευθύνου

Προετοιμασία για οργάνωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Προσπάθεια που ξεκίνησε από την περασμένη θητεία και την προηγούμενη πρόεδρο, Θωμαή Μενδρινού

Στη σταδιακή οργάνωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, όπως πράττει αρμοδίως και για άλλα Κέντρα στη χώρα, αφού αναμένονται προσλήψεις υπευθύνων για τη λειτουργία τους.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια ερώτησης της δημοτικής συμβούλου, Θωμαής Μενδρινού, στην οποίαν και έδωσε απαντήσεις η νυν πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, στη θητεία της οποίας ξεκίνησε η προσπάθεια ίδρυσης ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο, ζήτησε πληροφόρηση σχετικά με το αν προωθείται η λειτουργία του, καθώς μέχρι σήμερα, δεν είχε γνωστοποιηθεί καμία εξέλιξη.

Από την πλευρά της, η κα Δράκου έκανε γνωστή την επικοινωνία της με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναφορά στην έναρξη της διαδικασίας προσλήψεων υπευθύνων για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Από τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο θα μπει σε τροχιά λειτουργίας το επόμενο διάστημα, κάτι ιδιαιτέρως θετικό για το νησί που προσδοκά εξωστρέφεια μέσω αυτού, αλλά και προσέλκυση μαθητών από άλλα μέρη, όπως επίσης και τη διοργάνωση συνεδρίων ή άλλων εκδηλώσεων με επίκεντρο θέματα περιβαλλοντικά.

Ερώτηση για εξελίξεις

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου του 2019 με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Τις σχετικές αποφάσεις και προτάσεις είχαν λάβει όλες οι σχετικές Επιτροπές του Δήμου αλλά και του Υπουργείου Παιδείας σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα, είχε υπάρξει σχετική εισήγηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

“Έχουμε κάποια εξέλιξη σχετικά με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Θα έρθει η σύμβαση για υπογραφή προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να σταλεί πάλι στο Υπουργείο; Γενικά έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά γι αυτό το σημαντικό θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου;” ρώτησε με ενδιαφέρον η κα Μενδρινού στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένοντας την απάντηση της σημερινής προέδρου της ΔΕΠ.

Αισιοδοξία για λειτουργία πριν το καλοκαίρι

Σε απόλυτα θετικό τόνο η Ειρήνη Δράκου μίλησε για το Κέντρο αναφορικά με τη διαδικασία που θα προωθηθεί για την απόκτηση ενός υπεύθυνου που θα αναλάβει την οργάνωσή του.

“Την Πέμπτη το μεσημέρι με κάλεσε η κα Παραμυθιώτου η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης σχετικά με το ότι ξεκινά η διαδικασία προκήρυξης θέσης υπευθύνου των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ). Αυτό σημαίνει ότι με τη διαδικασία που προβλέπεται από την εκπαιδευτική νομοθεσία θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος ώστε να το “τρέξει” και να ξεκινήσει σιγά σιγά τη λειτουργία του” σημείωσε η ίδια, λέγοντας μάλιστα πως, “Σκέπτονται και για συνέδρια το καλοκαίρι. Άρα, μάλλον σύντομα θα προχωρήσει.”.

Ιδανική επιλογή η Σύρος

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, κατά την περασμένη θητεία, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης γνωμοδότησαν θετικά για την ίδρυση ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο, καθώς και για την παραχώρηση της πρώην αίθουσας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ποσειδωνίας στην Έπαυλη Τσιροπινά, ενός χώρου 30 τ.μ., με στόχο τη μόνιμη λειτουργία του.

Από την πλευρά της, η τότε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων είχε εκτιμήσει ότι, “η δημιουργία ενός αντίστοιχου Κέντρου στη Σύρο θα ενισχύσει την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας του Νομού στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών σχεδίων δράσης με ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας σε όλο το φάσμα της σχολικής ζωής” ενώ είχε προσθέσει πως, “με έδρα το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, το έργο του Κ.Ε.Α. θα διευκολυνθεί σημαντικά και θα καταστεί αποτελεσματικότερο στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων με σύνδεση της εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής διάστασης της κυκλαδίτικης κοινωνίας”. Είχε τονίσει ακόμη πως, “Σε αυτό συνάδει και η γεωγραφική θέση της Σύρου τόσο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όσο και στο Νότιο Αιγαίο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί πως η Σύρος διαθέτει αφενός αξιόλογο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και αφετέρου σημαντικούς φορείς (κυβερνητικούς και μη) με τους οποίους το Κ.Ε.Α. μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί στο πνεύμα της αειφορίας, επιδιώκοντας τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση της κυκλαδίτικης κοινωνίας.

Διευκρινίζεται τέλος πως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούν αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας με πολλαπλούς ρόλους. Απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, μέσω βιωματικών προγραμμάτων για το Περιβάλλον και την Αειφορία, αλλά και σε ενήλικες με επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μελών και φορέων της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του τοπικού περιβάλλοντος.

Το πρώτο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λειτούργησε το 1993, στην Κλειτορία Αχαΐας. Κατά τη διάρκεια του Β’ και Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο θεσμός εδραιώθηκε και παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των Κ.Π.Ε. στη χώρα (Αργυρούπολη, Καστοριά, Κόνιτσα, Κορδελιό, Μουζάκι Σουφλίου).