Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην πλατεία Μεσαριάς Θήρας

  • Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:23

Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θήρας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

το Σάββατο 26 του Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, να μη λείψει κανείς από τη συγκέντρωση που καλούν τα σωματεία στην πλατεία Μεσαριάς στις 17.00.

Διαδηλώνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την προστασία της υγείας μας, του εισοδήματός μας και της ζωής μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Την ίδια στιγμή που με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” μπουκώνουν με δεκάδες δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας το λαό στην ακρίβεια και στη φτώχεια. Καμαρώνουν για τα Ραφάλ και τα δις ευρώ που ταΐζουν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ βάζοντας στο στόχαστρο την ασφάλεια του λαού και αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού τη φτώχεια που σπέρνουν απλόχερα!

Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε μαζικό και μαχητικό «παρών»! Κάθε μέρα βιώνουμε τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία μας, τα δεκάδες κρούσματα στις τάξεις των 25 μαθητών, τους καθηλωμένους μισθούς μας, την αδιοριστία, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που φέρνει αξιολόγηση και απειλές, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας θέλουν με τη μαγκούρα στην τάξη! Δε ανεχόμαστε τη συνεχή και συστηματική υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και την απαξίωση του ρόλου μας ως εκπαιδευτικοί!

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, να δοθεί το ΜΚ 2015-17. Δημόσια Δωρεάν Καθολική Ασφάλιση για όλους
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Κάλυψη των κενών.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικά έξοδα, θέρμανση, πανδημία…
  • Ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις, με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Στήριξη της εργασίας των Νηπιαγωγών και άμεση, πραγματική νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου τους, εξίσωσή του με των άλλων εκπ/κών Π.Ε.
  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (αραίωση μαθητών, δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προσωπικό καθαριότητας, ατομικά μέσα προστασίας για όλους κ.λπ.).
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018.
  • Να καταργηθούν τώρα όλες οι νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν τη λεγόμενη τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και με ίδια μέσα από τους εκπαιδευτικούς. Σύγχρονες υποδομές – εξοπλισμός στα σχολεία.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!

Μονόδρομος ο συλλογικός αγώνας!!

Όσον αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας η ΑΣΕ Θήρας σημειώνει τα ακόλουθα:

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, με τα Ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στο Ουκρανικό έδαφος και να βομβαρδίζονται στρατιωτικοί στόχοι και υποδομές. Οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία επιβάλλονται από την όξυνση των ανταγωνισμών με κριτήριο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους. Για ακόμη μία φορά με δραματικό τρόπο αποδεικνύεται ότι οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι σπαρμένοι με αίμα και θα φέρουν καταστροφικές επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής. Η μεταφορά βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία απ’ τις ΗΠΑ, η επίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν τα κατάλληλα προσχήματα γι’ αυτή την κατάσταση. Σήμερα είναι η εθνοκάθαρση του λαού του Ντομπάς, της Ουκρανίας, εχθές η εθνοκάθαρση του λαού του Κοσόβου, του Ιράκ, της Συρίας. Το μόνο που αλλάζει είναι η θέση του ιμπεριαλιστή. Η για πάνω από 30 χρόνια προσπάθεια να οπλίσουν με μίσος τον ένα λαό απέναντι στον άλλον, λαούς που ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι, φανερώνει ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν διστάζει να τους οπλίζει και να τους βάζει να αλληλοεξοντωθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να μετρούν κέρδη μια χούφτα πολυεθνικές.

Δεν υπάρχουν «κακοί» και «καλοί» ιμπεριαλιστές. Απορρίπτουμε τα κάλπικα διλήμματα που μας βάζουν να διαλέξουμε ιμπεριαλιστή, να ταυτιστούμε με τον έναν ή τον άλλο πόλο της ευρωατλαντικής συμμαχίας ή να υπερασπιστούμε την καπιταλιστική Ρωσία ενάντια στους ΑμερικάνοΝΑΤΟικούς. Αυτά τα διλήμματα όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν. Ο λαός μας μετρά πανάκριβα τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος. Στα αποκαΐδια του πολέμου κερδοσκοπούν οι καπιταλιστές. Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας φέρνει ρεκόρ κερδών στα αμερικανικά και ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια. Δίπλα τους το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, βασικός μεταφορέας LNG φυσικού αερίου. Οι εφοπλιστές κινούν τα πλοία τους με αφορολόγητο πετρέλαιο όταν ο ελληνικός λαός ματώνει από την εκτόξευση των τιμών.

Η χώρα μας είναι για μία ακόμη φορά βαθιά μπλεγμένη στους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από 5 δις ευρώ το χρόνο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς. Ήδη, μαχητικά ελικόπτερα που στάθμευαν στο Στεφανοβίκειο, αναχωρούν για την Πολωνία ώστε να ενισχυθούν οι Αμερικανονατοϊκές δυνάμεις. Επιβεβαιώνεται περίτρανα για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου και σε μια πελώρια στρατιωτική βάση που φέρνει τους κινδύνους στην πόρτα μας.

Χρειάζεται άμεσα να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς αυτούς. Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

Αντικειμενικά η αυριανή συγκέντρωση των σωματείων του νησιού στη Μεσαριά αποκτά αντιπολεμικά – αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, των νέων, όλου του λαού είναι επιτακτική.

Μαζί με τις διεκδικήσεις μας για υγεία, δουλειά, αυξήσεις μισθών, ζωή με δικαιώματα, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για:

  • Να σταματήσει κάθε πολεμική επέμβαση στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για πολεμικές επιχειρήσεις.
  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να επιστρέψουν όλες οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό.
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όλοι στη συγκέντρωση των σωματείων και φορέων του νησιού, το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 17.00, στην Πλατεία Μεσαριάς