Ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, βελτιώνονται αισθητά, με την εκπόνηση μελετών αλλά και την προκήρυξη τεσσάρων σχετικών διαγωνισμών

Στόχος η βελτίωση των υποδομών της Άνδρου

Σημαντικά έργα με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και οδοποιίας, προετοιμάζονται από το Δήμο Άνδρου, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την άρτια εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζονται τέσσερις διαγωνισμοί, ενώ παράλληλα, ο Δήμος Άνδρου συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» του οποίου είναι μέλος, όσον αφορά στην ωρίμανση μελετών για την αγροτική οδοποιία του νησιού. Επιπλέον, μέσω δωρεάς μελέτης, προς υλοποίηση βαίνει και μία ακόμη ενέργεια βελτίωσης της οδοποιίας στην περιοχή του Κάτω Φελλού.

Προγραμματική σύμβαση για την αγροτική οδοποιία

Με ομόφωνη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την παροχή τεχνικής υποστήριξης στο Δήμο Άνδρου από το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη, για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση του υποέργου «Βελτίωση Αγροτικών Οδών Δήμου Άνδρου», της Πράξης «Μελέτες βελτίωσης – εκσυγχρονισμού υποδομών Δήμου Άνδρου».

Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος Άνδρου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του έχει προγραμματίσει να προβεί σε διαδικασίες υλοποίησης έργων με σκοπό την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως επίσης και υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές ή και ίδιους πόρους.

Για την υλοποίηση έργων απαιτούνται ενέργειες σχεδιασμού των έργων, εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών προμελετών και μελετών, υποστήριξη στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό την προετοιμασία φακέλων χρηματοδότησης, τα οποία θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση βασικών υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση στο Δήμο Άνδρου.

Ωστόσο, λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου, είναι αδύνατον να υπάρξει ολοκληρωμένη τεχνική δυνατότητα υλοποίησης του έργου αυτού. Εξ αυτού του λόγου, απαιτείται συνεργασία με το Δίκτυο, του οποίου τακτικά μέλη είναι μόνο ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Άνδρου, και το οποίο κατέχει τα απαιτούμενα μέσα (υλικά και οργανωτικά) για την (συμβουλευτική και τεχνική) υποστήριξη και υλοποίηση αντίστοιχων έργων και εν προκειμένω για την από κοινού  ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων.

Εν όψει αυτών, ο Δήμος Άνδρου συμβάλλεται με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» για την υποστήριξη του τακτικού μέλους του – Δήμου Άνδρου – και ειδικά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής των για την εκπόνηση των μελετών του έργου και την από κοινού υποστήριξη και εκτέλεση του εν λόγω αναπτυξιακού για την ευρύτερη περιοχή έργου.

Η συμβουλευτική, υλική και οικονομικο-τεχνική Υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου περιλαμβάνει τον από κοινού σχεδιασμό, σύνταξη και εκπόνηση μελετών, μετά των απαιτούμενων συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και εργασιών του Υποέργου 1: «Βελτίωση Αγροτικών Οδών Δήμου Άνδρου», της Πράξης «Μελέτες βελτίωσης – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Άνδρου».

Το εν λόγω έργο αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων (4) τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Άνδρου. Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την τοπογραφική αποτύπωση των εξεταζόμενων οδών,
  • Τη μελέτη οδοποιίας, για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των εξεταζόμενων οδών και διαμόρφωσης του καταστρώματος με κατάλληλο υλικό,
  • Τη μελέτη των απαιτούμενων υδραυλικών έργων για την αποχέτευση – αποστράγγιση των εξεταζόμενων οδών,
  • Την περιβαλλοντική αδειοδότηση των απαιτούμενων έργων.

Η μελέτη θα εκπονηθεί απευθείας στο στάδιο της οριστικής. Με το πέρας της μελέτης θα συνταχθούν τα απαιτούμενα τεύχη δημοπράτησης και τεύχη ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Τα τέσσερα τμήματα του υφιστάμενου αγροτικού δικτύου, που περιλαμβάνονται στο έργο είναι τα παρακάτω:

1. Αγροτική Οδός Άρνη – Κάτω Κατάκοιλος, μήκους 7,23 χλμ.

2. Αγροτική Οδός Σταυροπέδα – Κοχύλου (ανατολικό τμήμα), μήκους 1,83 χλμ.

3. Αγροτική Οδός Σταυροπέδα – Κοχύλου (δυτικό τμήμα), μήκους 2,10 χλμ.

4. Αγροτική Οδός Άγιος Ιωάννης – Βλυχάδα, μήκους 1,10 χλμ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των παραπάνω ανέρχεται στο ποσό των 186 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό θα συνεισφέρει ο Δήμος Άνδρου σε βάρος του προϋπολογισμού του, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης, με βάση τη σχετική απόφαση ένταξης του έργου.

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει μετά από την πάροδο 12 μηνών.

Όσον αφορά στην δωρεά από ιδιώτη για τη βελτίωση οδού στην περιοχή Κάτω Φελλός, ιδιωτική εταιρεία, ιδιοκτήτρια τουριστικής μονάδας κατοικιών, απηύθυνε αίτηση πρόθεσης δωρεάς μελέτης, για το έργο «βελτίωση οδού από Κάτω Φελλό προς Πισωλιμιώνα στην Κοινότητα Φελλού», την οποία και αποδέχτηκε ο Δήμος Άνδρου, με τον όρο πως η εκπόνησή της θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τέσσερις διαγωνισμοί στο αμέσως επόμενο διάστημα

Ταυτόχρονα όμως, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου ενέκρινε επίσης και τις μελέτες και τους όρους διακήρυξης για διαγωνισμούς που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι του διαγωνισμού για την προμήθεια φορητής μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού, ελάχιστης παραγωγής 48 κυβικών μέτρων/ώρα, ενώ εγκρίθηκε και η διενέργεια του σχετικού ανοικτού διαγωνισμού, ενδεικτικού προϋπολογισμού 508.400 ευρώ, με ΦΠΑ 24%.

Επίσης, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, για τον διαγωνισμό με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ύδρευσης του Δήμο Άνδρου», συνολικού προϋπολογισμού 770.164 ευρώ, με ΦΠΑ 24%, καθώς επίσης και για τον διαγωνισμό «Προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος χλωρίωσης δικτύου ύδρευσης Δήμου Άνδρου», προϋπολογισμού 997.084 ευρώ, με ΦΠΑ 24%.

Επιπλέον, συγκροτήθηκε η επιτροπή διαγωνισμού, για την επερχόμενη διενέργεια του διαγωνισμού της μελέτης με τίτλο «Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Άνδρου». Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», φορά στην εκπόνηση δύο μελετών και συγκεκριμένα:

Υποέργο 1: «Βελτίωση αγροτικών οδών Δήμου Άνδρου» που αφορά στη μελέτη των απαιτούμενων έργων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Άνδρου, και

Υποέργο 2: «Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Άνδρου», που αφορά στη μελέτη των απαιτούμενων έργων για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε επτά οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

Ετικέτες: