"Έχει παραδοθεί στην παρακμή και τη βία"
- Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Ένας αρχαιολογικός χώρος είναι σήμα κατατεθέν για έναν τόπο και πολύ περισσότερο για ένα νησί.
Η προστασία του, αλλά ταυτόχρονα και η ανάδειξή του είναι υποχρέωση της κάθε αυτοδιοικητικής αρχής που σέβεται την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του.
Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει και στην Αντίπαρο, όπου κάτοικοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο.
Οι καταγγελίες είναι άκρως σημαντικές και οι οποίες έχουν να κάνουν ακόμη και με χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στο χώρο του Κάστρου.
Ένας σημαντικός χώρος που ρημάζει
Ομάδα κατοίκων της περιοχής του Κάστρου Αντιπάρου έχοντας φτάσει κυριολεκτικά σε απελπιστική κατάσταση, συνέταξαν ένα κείμενο, το οποίο κατέθεσαν στο Δήμο, καλώντας τον να πράξει τα αυτονότητα.
Στο κείμενο καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής του Κάστρου Αντιπάρου, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. “Καταστροφές των ιδιοκτησιών, η πέρα των ορίων όχληση κάθε βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η μόλυνση λόγω της γνωστής χρήσης του Κάστρου ως αποχωρητήριο, καθώς και το πάγιο πλέον πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο, είναι αυτά που από κοινού θα πρέπει να λύσουμε”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.
Στις 21 Αυγούστου, με αφορμή τον εορτασμό της πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Αντιπάρου, κάποιοι από τους κατοίκους πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουμε και να μοιράσουν ένα κείμενο αφιερωμένο στην εξαθλιωμένη, πλέον, γειτονιά του ιστορικού οικισμού. “Ο λόγος που επιλέξαμε την συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν συμβολικός. Και αυτό γιατί παρ' όλη την εγκατάλειψη του Κάστρου και την αδιαφορία προς τους κατοίκους, ο Δήμος δέχτηκε την πρόταση της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων να συνδιοργανώσουν την εκδήλωση. Είναι ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ κάθε βράδυ το Κάστρο παραδίδεται στην παρακμή και την βία, κάποιοι συνεχίζουν να υποκρίνονται και να καμαρώνουν για ένα κατεστραμμένο, πλέον, μνημείο. Ο στόχος μας ήταν η ενημέρωση των επισκεπτών και φυσικά η δραστηριοποίηση της δημοτικής αρχής. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές μιας και επρόκειτο για έναν πολιτισμένο τρόπο διαμαρτυρίας που δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Οι μόνοι που αντέδρασαν (και μάλιστα πολύ έντονα) ήταν κάποιοι άνθρωποι του Δήμου με τους οποίους, μετά από πρόσκλησή τους για διάλογο, συναντηθήκαμε την επόμενη μέρα στο δημαρχείο. Ο διάλογος, αν και η διάθεση αρχικά ήταν επιθετική από την πλευρά τους, κατέληξε στην υπόσχεση του Δήμου για άμεση επίλυση των προβλημάτων με πρώτη κίνηση την τοποθέτηση πόρτας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η οποία θα κλείνει αργά το βράδυ και θα ανοίγει νωρίς το πρωί τους καλοκαιρινούς μήνες για την προστασία τόσο του χώρου όσο και των κατοίκων. Την επόμενη μέρα, πρωτοκολλήθηκε το αίτημά μας, το οποίο συνοδευόταν από τις υπογραφές των 28 κατοίκων του προστατευόμενου οικισμού. Τόσοι είναι πια οι κάτοικοι το καλοκαίρι (τον χειμώνα είναι μόνο 5-6) εξαιρώντας και εκείνους που έλειπαν όταν έγινε αυτή η κίνηση-διαμαρτυρία. Δυστυχώς, είναι πολλοί εκείνοι που δεν αντέχουν την τραγικότητα της κατάστασης και έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους”, επισημαίνουν.
“Δε γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης”
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ενώ το Κάστρο είναι το ένα από τα μοναδικά δύο σημεία του νησιού που κρίνονται ως αξιοθέατα, δυστυχώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης και αξιοπρεπούς συντήρησης.
“Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι ραγδαία. Ανάπτυξη, που όπως σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας, βρίσκει τους ιθύνοντες απροετοίμαστους. Πριν από 20 χρόνια η Αντίπαρος ήταν ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι.
Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής αλλά και ανοργάνωτος προορισμός. Παρόλο που το Κάστρο είναι το ένα από τα μοναδικά δύο σημεία του νησιού που κρίνονται ως αξιοθέατα, δυστυχώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης και αξιοπρεπούς συντήρησης. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για εγκατάλειψη και για μεθοδευμένη υποβάθμιση. Προκειμένου να μην απογοητευτεί το πλήθος του κόσμου που διασκεδάζει καταστρέφοντας, οι υπεύθυνοι αυτού του νησιού έχουν παραδώσει το Κάστρο στο σκοτάδι και έτσι, ως νεκρό σκηνικό, γίνεται το φόντο της μεταμεσονύκτιας ασυδοσίας.
Τα σπασίματα, οι καταστροφές, τα ουρλιαχτά, η μόλυνση λόγω της χρήσης του Κάστρου ως αποχωρητήριο καθώς και η διακίνηση και χρήση ουσιών αποτελούν την τραγική καθημερινότητα των κατοίκων. Ο τόπος κατοικίας των άλλοτε 900 ανθρώπων σήμερα φιλοξενεί το πολύ 20 στο σύνολο του διατηρητέου οικισμού. Εξαθλίωση μέχρι τις 6:00π.μ κάθε μέρα του καλοκαιριού. Εξαθλίωση που μέχρι τις 9:00π.μ έχει “σβηστεί” από τους ανθρώπους του Δήμου που σπεύδουν να εξαφανίσουν τα ίχνη της νυχτερινής υστερίας”.
“Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα”
Για το θέμα αυτό, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο, τις έχει ο Δήμος Αντιπάρου, προσθέτοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος έχει αφεθεί στο “βωμό” του τουρισμού.
“Όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ η βραδινή όχληση είναι μεγάλη. Γενικότερα η Αντίπαρος αντιμετωπίζει πρόβλημα καθαριότητας. Έχει τεθεί το πρόβλημα και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δε φάνηκε η δημοτική αρχή να καταλαβαίνει. Κλείνουμε τα αυτιά και το στόμα, προκειμένου να έχουμε τουρισμό, αλλά δεν καταλαβαίνουμε ότι με αυτό τον τρόπο η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Η Αντίπαρος είναι νησί των αντιθέσεων”
18 Αυγ. 2015 - 6:20 - Στοχεύοντας σε αναβάθμιση σημαντικών κτηρίων
18 Οκτ. 2024 - 6:17 - Φίλιππος Φόρτωμας: "Η επένδυση στον βιώσιμο τουρισμό, μονόδρομος για τα νησιά μας"
27 Σεπ. 2024 - 14:27 - “Η επιτυχία που σημειώνει το νησί μας δεν είναι τυχαία”
25 Σεπ. 2024 - 14:07 - Επισκευές και συντηρήσεις στις παιδικές χαρές της Αντιπάρου
13 Σεπ. 2024 - 6:17