Σύμβαση ύψους 9.920 ευρώ για 6 μήνες ώστε να λαμβάνει ο τελικός αποδέκτης το γυαλί καθαρό(!) από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προδιαλογή γυαλιού για ολοκληρωμένη ανακύκλωση

Απαραίτητη ενέργεια ώστε να μη συγκεντρώνεται γυαλί στον ΧΥΤΑ Σύρου

Σε σύμβαση με ανάδοχο για προδιαλογή γυαλιού προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τη σχετική αυριανή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου η ανακύκλωση στο συγκεκριμένο υλικό να γίνεται ολοκληρωμένα και μην συγκεντρώνονται “λοφίσκοι” από γυαλί στον ΧΥΤΑ Σύρου.

Η εισήγηση από την Υπηρεσία Καθαριότητας και την αναπληρώτρια προϊσταμένη, Ολυμπία Τασσοπούλου είναι σαφής, προκειμένου ο Δήμος να ολοκληρώνει την προσπάθεια ανακύκλωσης γυαλιού. Το πρόβλημα που οδηγεί στη σχετική διαδικασία προδιαλογής προέρχεται από το γεγονός πως δεν μπορεί κανένας να ελέγξει τι υλικά απορρίπτουν οι δημότες στους ειδικούς κάδους για τη συλλογή γυαλιού (μπλε καμπάνες), με αποτέλεσμα, ο τελικός αποδέκτης να απαιτεί ουσιαστικά την ανωτέρω ενέργεια ώστε να λαμβάνει καθαρό γυαλί.

Η σύμβαση θα αφορά σε έξι μήνες με ποσό που δεν θα υπερβεί τα 9.920 ευρώ.

Γ. Πιταούλης: Προδιαλογή αντί για περιορισμό ανακύκλωσης

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγκεκριμένη σύμβαση, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, υπήρξε σαφής ως προς την αναγκαιότητα πραγματοποίησης αυτής της διαδικασίας, της προδιαλογής.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Το είχαμε κάνει και πέρυσι. Είναι ένα πρόβλημα που είχε ο Δήμος όλα τα χρόνια” ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας πως, “Πολλές φορές είχαμε το πρόβλημα ότι το γυαλί που συγκεντρώνει ο Δήμος δεν ήταν αρκετά καθαρό. Οπότε, από αυτό που απορρίπτεται στους κάδους, πολλές φορές βρίσκαμε πράγματα που δεν είναι απόλυτα καθαρά”.

Ως εκ τούτου, επισήμανε πως, “Οπότε, για να μπορεί να ανακυκλωθεί γίνεται πρώτα μία διαδικασία προδιαλογής. Καθαρίζεται το γυαλί και αφαιρείται ό,τι σκουπίδι υπάρχει. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε εργοστάσιο”. Τα ανωτέρω προκύπτουν μάλιστα καθώς υπενθύμισε πως, “Δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε στους κάδου τι απορρίπτεται. Επιλέγουμε να πάμε στην προδιαλογή γυαλιού αντί να περιορίσουμε την ανακύκλωση γυαλιού”.

Η διαδικασία βάσει υπηρεσιακής ματιάς

Στην εισήγησή της, η κα Τασσοπούλου περιγράφει με σαφήνεια την απαιτούμενη διαδικασία για την ανακύκλωση του γυαλιού στη Σύρο.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει τα εξής: “Η συλλογή των υλικών πραγματοποιείται είτε από συνεργεία του Δήμου, είτε από κατάλληλο ανάδοχο. Μετά την προσωρινή τους διάθεση στο ΣΜΑΥ του ΧΥΤΑ Σύρου τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγούνται σε συνεργαζόμενο ΚΔΑΥ και από εκεί στον τελικό αποδέκτη του Εναλλακτικού Συστήματος Διαχείρισης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

(...) Ανεξάρτητα από το αν το ΚΔΑΥ είναι αυτοματοποιημένο ή όχι, υπάρχει συνήθως ένα αρχικό στάδιο που ονομάζεται προδιαλογή, κατά την οποία οι εργαζόμενοι με το χέρι αφαιρούν τυχόν μη ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. σύρμα, απόβλημα ξύλου κλπ). Η προδιαλογή είναι κρίσιμη για την απόδοση του όλου συστήματος, αφού με την αφαίρεση των ρυπαντών σε αυτό το στάδιο αποφεύγονται οι περιττές δαπάνες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτών των υλικών που περνούν μέσα από τους διάφορους σταθμούς διαλογής και επιτρέπει στη μονάδα και τα μηχανήματα διαλογής να λειτουργούν με βέλτιστη απόδοση.

Επίσης, η προδιαλογή χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τυχόν ανακυκλώσιμα υλικά που μπορεί να συλλέχθηκαν από τους κάδους, αλλά για το ΚΔΑΥ δεν είναι σε θέση να τα διαχωρίζει (πχ. υφάσματα, πλαστικό φιλμ κ.α.), εκτρέποντάς τα από το ρεύμα διαλογής. Σε αυτό το σημείο μπορεί να συλλέγονται και οι πλαστικές σακούλες του συστήματος συλλογής που μπορεί να χρησιμοποιούν οι δήμοι για τη συλλογή των ανακυκλωσίμων. Επίσης, ογκώδη χαρτόνια συνήθως απομακρύνονται στο σημείο της προδιαλογής καθώς λόγω του μεγέθους τους μπορεί να καλύπτουν τα υπόλοιπα υλικά”.

Η περίπτωση της Σύρου

Η ίδια αναφέρεται και όσον αφορά συγκεκριμένα στη διαλογή του γυαλιού για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σημειώνει ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η προδιαλογή.

“Η διαλογή του γυαλιού μπορεί να είναι αυτόματη ή χειρωνακτική. Η χειρωνακτική διαλογή λαμβάνει χώρα νωρίς στη διαδικασία διαλογής, έτσι ώστε να είναι αποδοτικότερο το έργο των μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών διαχωριστών και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του συστήματος οπτικής αναγνώρισης των ανακυκλωσίμων.

Η αυτοματοποιημένη διαλογή χρησιμοποιεί περιστρεφόμενα τύμπανα που ξεχωρίζουν τα υλικά ανάλογα με το μέγεθός τους. Ένας θραυστήρας σπάει τα γυαλιά σε μικρά κομμάτια. Τα σπασμένα γυαλιά συχνά ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες (σ.σ. αναλόγως του μεγέθους τους). (...)

Στην περίπτωση της διαλογής υαλικών στο νησί της Σύρου, το κυρίως πρόβλημα δημιουργείται λόγω των προσμίξεων στο συλλεγμένο γυαλί που προωθείται στο ΚΔΑΥ από την απόρριψη από τους δημότες πλαστικών – ή άλλων απορριμμάτων – μέσα στους κώδωνες του γυαλιού.

Για να γίνει αποδεκτό το προς ανακύκλωση γυαλί από τον τελικό αποδέκτη του Εναλλακτικού Συστήματος Διαχείρισης οφείλει να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένα από οποιαδήποτε τρίτα υλικά. Είναι σαφές από την αναλυτική περιγραφή των απαιτούμενων εργασιών διαλογής πως αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται από την Υπηρεσία του Δήμου μας και θα πρέπει να ανατίθεται σε κατάλληλο ανάδοχο ώστε η αποδοχή τους από το εργοστάσιο ανακύκλωσής τους να είναι δυνατή να αποκτήσει οικονομικό νόημα.”.