Υποβολή πρότασης από τη ΔΕΥΑ Σύρου για χρηματοδότηση του μεγάλου έργου που θα καλύψει τις περιοχές του Φοίνικα, του Βήσσα, του Γαλησσά και της Ποσειδωνίας

Κρούση στο Ταμείο Ανάκαμψης για το αποχετευτικό της νότιας Σύρου

Μία πρώτη προσπάθεια για αναζήτηση χρηματοδότησης πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Σύρου όσον αφορά το έργο της αποχέτευσης για τους οικισμούς του Φοίνικα, του Βήσσα, του Γαλησσά και της Ποσειδωνίας, στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Δ.Σ. αναφορικά με πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν και το έργο δεν συνοδεύεται από πλήρη ωριμότητα και η μελέτη του δεν έχει “κλείσει” ακόμη οριστικά, ωστόσο, η Δημοτική Επιχείρηση κάνει μία πρώτη κρούση για χρηματοδότηση, για ένα έργο που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες σε αποχέτευση της νότιας Σύρου.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση που έλαβε προσφάτως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ σημειώνεται πως το έργο δεν αποκλείεται να απαιτήσει ποσό ύψους 10.000.000 ευρώ, αφού αφορά στη συλλογή, μεταφορά και ολοκληρωμένη επεξεργασία λυμάτων για τους ανωτέρω οικισμούς.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, η μελέτη για το έργο είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο του 2021 και αναμένεται προσεχώς να ολοκληρωθεί και η πλευρά της ΔΕΥΑΣ έχει κάνει ήδη ενημερωτικές συναντήσεις με τους δημότες των συγκεκριμένων περιοχών για τη λειτουργία του βιολογικού. Μάλιστα η Δημοτική Επιχείρηση έχει προβεί και στην αγορά του σχετικού οικοπέδου για την εγκατάστασή του, στον Φοίνικα της Σύρου.

Αίτημα για υποδομή δικτύου αποχέτευσης

Ειδικότερα, για το θέμα της υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση, στην εισήγησή του ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Βακόνδιος ανέφερε τα εξής: “Με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/21905/2064 πρόσκληση ΤΑ-01 της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και οι Σύνδεσμοι Δήμων και Νομικών Προσώπων για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον άξονα Προτεραιότητας 1.4 “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και αλλαγή της βιοποικιλότητας”. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων σε τρεις κατηγορίες α. Υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), β. Αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού και γ. υλοποίησης υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις λυμάτων.

Σε συνέχεια της πρόσκλησης η ΔΕΥΑΣ προτείνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στην α΄ κατηγορία για πράξη “Συλλογή, Μεταφορά και Επεξεργασία λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας ν. Σύρου” προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.”.

Φειδωλοί σε επίπεδο προσδοκιών”

Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου εξήγησε πως είναι μία πρώτη κίνηση από τη Δημοτική Επιχείρηση, για ένα έργο, του οποίου η μελέτη θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τη μελέτη είχε υπογραφεί στην Ποσειδωνία, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, την 1η Ιουνίου του 2021.

“Πρόκειται για τη μελέτη συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου με εξασφαλισμένο ποσό ύψους 312.411 ευρώ” είχε αναφέρει τότε, εξηγώντας σε συνέχεια των ανωτέρω, σήμερα, πως αναφορικά με την κρούση στο Ταμείο Ανάκαμψης, “κάναμε μία προσπάθεια για να μπορέσουν στο Υπουργείο να δουν ότι προετοιμάζουμε ένα έργο. Θέλουμε να κάνουμε το έργο ορατό”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ετοιμάζεται μία μελέτη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 αφού η σύμβαση δεν έχει τελειώσει και είχε υπογραφεί πέρυσι τον Ιούνιο”.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως, “εμείς υποβάλουμε την πρότασή μας με τις ελλείψεις που έχει ώστε να το κάνουμε ορατό” καθώς σημείωσε πως, “Είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο έργο”.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα για την εν λόγω πρόταση, θέλησε να σχολιάσει λακωνικά, πως, “Είμαστε φειδωλοί σε επίπεδο προσδοκιών προς το παρόν, αλλά κάνουμε μία κρούση σημαντική”.

Το έργο

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ρωτήθηκε για το έργο, περιγράφοντας σε γενικό πλαίσιο σε τι θα αφορά αυτό.

“Το έργο θα αφορά σε δίκτυα συλλογής λυμάτων στους οικισμούς του Γαλησσά, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα. Θα καλύπτει και τις τρεις πρώην Κοινότητες. Μιλάμε για κεντρικούς συλλεκτήριους αγωγούς που θα περνούν από τον επαρχιακό δρόμο και θα προχωρούν και στους οικισμούς. Κάτι αντίστοιχο με το έργο της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

Επίσης, περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Φοίνικα σε οικόπεδο που έχει ήδη αγοραστεί από τη ΔΕΥΑΣ, που θα είναι τριτοβάθμιας επεξεργασίας με την έννοια ότι αυτό το νερό, κατ΄ αναλογία με το έργο που κάνουμε τώρα, θα επιστρέφεται το επεξεργασμένο λύμα ως νερό άρδευσης σε αγρότες των περιοχών αυτών. Πάλι του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας.

Επιπλέον, αυτός ο βιολογικός έχει και κάτι ακόμη. Περιλαμβάνει πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά μπορώ να πω ότι θα έχει μέσα ανοικτό θέατρο, λιμνούλα που θα γεμίζει με το επεξεργασμένο νερό, λαχανόκηπο, χώρο για επίδειξη στους μαθητές του κύκλου του νερού. Θα είναι κάτι πολύ καλό”.