Κλείνουν πριν ανοίξουν
- Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα της νέας σχολικής περιόδου, μίας όμως περιόδου που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται κυριολεκτικά στα “κάγκελα”, έπειτα από τις αλλεπάλληλες σαρωτικές αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η διαθεσιμότητα, τα εργασιακά και πολλοί άλλοι παράγοντες, έχουν δημιουργήσει αναταράξεις άνευ προηγουμένου.
Το κυριότερο πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων στις Κυκλάδες εντοπιζόταν από την μη πλήρωση των κενών με αναπληρωτές δασκάλους, κάτι που σύμφωνα με τη διαβεβαίωση τόσο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Μεσσάρη, όσο και του αναπληρωτή Προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Καφτηράνη, έχει λυθεί, αφού το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κάλυψή τους.
Όμως το θέμα της εκπαίδευσης δεν τελειώνει εδώ, αφού η εκπαιδευτική κοινότητα επικεντρώνεται και σε άλλους παράγοντες, με τους δασκάλους και τους καθηγητές να προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.
Σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί από κοινού συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων, όπου θα θέσουν όλα τα ζητήματα επί τάπητος.
Επίσης, Η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και ο Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αύριο στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο), θα διοργανώσουν ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, τις εξελίξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.
Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει για 5ημερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ απομένει και η απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
“Οι Κυκλάδες έλαβε το 1/3 των αναπληρωτών της χώρας”
Την πεποίθησή του ότι η νέα σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, εξέφρασε στην “Κοινή Γνώμη” ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης.
Ο κ. Μεσσάρης τόνισε ότι το θέμα της πλήρωσης των κενών από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς έχει λήξη, καθώς το συγκεκριμένο προσωπικό βρίσκεται ήδη στη Σύρο και στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθεί στις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων.
Μάλιστα ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έριξε ιδιαίτερο βάρος στη νησιωτική περιοχή και αυτή τη στιγμή οι Κυκλάδες, αλλά και τα Δωδεκάνησα έχουν λάβει το 1/3 των αναπληρωτών της χώρας.
“Είναι καλά τα αποτελέσματα. Έχουν καλυφθεί τα κενά. Το υπουργείο μας έδωσε ότι ζητήσαμε. Τώρα κάποιες μικροδιαφορές μπορεί να προκύψουν, αλλά θα εντοπιστούν μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορώ να πω ότι ήρθαν περισσότεροι καθηγητές, από όσους έφυγαν, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δε συνέβαινε. Συγκεκριμένα, από αποσπάσεις ήρθαν 65 εκπαιδευτικοί και έφυγαν μόνο 5. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κερδίσαμε ένα μεγάλο αριθμό δασκάλων, περίπου 450 ατόμων, ενώ στη δευτεροβάθμια 150 καθηγητές. Αυτά ήταν και τα πραγματικά μας κενά. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, όπως για πρώτη φορά έχουμε από τον Ιούνιο και τα βιβλία”, δήλωσε ο κ. Μεσσάρης.
“Καλύφθηκαν τα κενά στα δημοτικά σχολεία”
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστου Καφτηράνη.
Ο κ. Καφτηράνης τόνισε ότι θα αυτή η σχολική περίοδος “θα είναι η καλύτερη των Κυκλάδων, αφού όλα τα δημοτικά σχολεία έχουν καλυφθεί με τους αναπληρωτές. Το περασμένο Σάββατο βγήκε ο κατάλογος με τα ονόματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Σύρο και αναμένονται να φύγουν προς όλα τα νησιά. Εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων για πρώτη φορά έχουμε στα δημοτικά σχολεία των Κυκλάδων. Από την επόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία του νομού”.
Καταργείται το ολοήμερο σχολείο;
Μία εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία», που απεστάλη τις τελευταίες ημέρες, ήρθε να φουντώσει τη “φωτιά” στο σκηνικό της παιδείας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπαιδευτικούς, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιος κλείνουν επί της ουσίας τα ολοήμερα. Τα ΕΑΕΠ είναι τα πιλοτικά ολοήμερα και στη Σύρο π.χ λειτουργούν στο 4ο δημοτικό, καθώς και στο δημοτικό σχολείο της Ποσειδωνίας.
Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
“Προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνηση νηπίων και μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες και σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, ο αριθμός των νηπίων στα νηπιαγωγεία και των μαθητών στα δημοτικά σχολεία δύναται να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό, όπως αυτή ορίζεται στις Φ3/897/97652/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507/2006 τ. Β΄) και Φ3/898/97657/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507/2006 τ. Β΄) Κ.Υ.Α.
Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70, τοποθετούνται για την έναρξη του σχολικού έτους, κατά προτεραιότητα, ως εξής:
- Στο πρωινό πρόγραμμα ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.
- Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., ένας εκπαιδευτικός, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει και με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών και με αυτές των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
- Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, θα λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα, με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70, καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα. Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α΄,Β΄,Γ΄ και Δ΄ τάξεων και εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις. Την εποπτεία - εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
- Σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτό τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές/Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων.
- Για τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, θα λειτουργήσουν αυτά τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν.
- Για τα θέματα που ρυθμίζουν τις υπερωρίες εκπαιδευτικών, ισχύουν όσα αναφέρονται στον Νόμο 1566/85 καθώς και στον Νόμο 4024/11.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους, εφαρμόζοντας τα ανωτέρω”.
Η εγκύκλιος αυτή για τους εκπαιδευτικούς σημαίνει ουσιαστικά την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, καθώς και της ενισχυτικής διδασκαλίας, με δεδομένο ότι καταργείται η αντιστοιχία δασκάλου/νηπιαγωγού προς ολοήμερο τμήμα. “Στα ολοήμερα τμήματα δε χρειάζεται δάσκαλος, γι' αυτό στη θέση του θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων κυρίως από ΕΣΠΑ (ωρομίσθιοι με λίγες ώρες). Οι δάσκαλοι- νηπιαγωγοί των ολοήμερων θα τοποθετηθούν στο “κανονικό” πρόγραμμα για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Τα ολοήμερα τμήματα αν και όπου λειτουργήσουν, στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργούν με συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών του πρωινού κύκλου του σχολείου/νηπιαγωγείου και με ορισμό κάποιου εκπαιδευτικού υπεύθυνου ημέρας, δηλαδή με ωράριο λάστιχο όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σχολεία χωρίς καθηγητές
26 Σεπ. 2024 - 6:16 - Σχολεία: Ανακοινώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί 6.211 εκπαιδευτικών
22 Αυγ. 2024 - 8:18 - “Η ομαλή έναρξη σχολείων προϋποθέτει εκπαιδευτικούς”
4 Σεπ. 2017 - 6:17 - Καθολική συμμετοχή
17 Σεπ. 2013 - 6:00 - Μύθοι και αλήθειες
16 Σεπ. 2013 - 6:00