Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

“Λαός χωρίς μνήμη, λαός χωρίς ταυτότητα”

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Συλλόγου

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία στη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Παρουσία πολλών μελών καθώς επίσης και εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου αλλά και μελών άλλων Συλλόγων και Φορέων, το μέλος Γρηγόρης Παναγιωτίδης πραγματοποίησε μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού.

Αμέσως μετά τα μέλη μετέβησαν στο νεοανεγερθέν μνημείο του Συλλόγου στην περιοχή του Ξηροκάμπου - τον κατεξοχήν προσφυγικό συνοικισμό - όπου και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων ενώ ακούσθησαν πένθιμα εμβατήρια από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής του δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Αλίς Λαμπάρς.

Μνήμη: ζωτική ανάγκη για έναν λαό

Ο κ. Παναγιωτίδης λίγο πριν το πέρας της επίσημης Δοξολογίας αναφέρθηκε στο γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων στις περιοχές της Μικράς Ασίας, τονίζοντας ιδιαίτερα το λόγο της αξίας της διατήρησης “ζωντανής” της ιστορικής μνήμης από τις νεότερες γενιές.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως “πρέπει να ξεχάσουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή” επειδή η Ιστορία “αφήνει βαριά σκιά στις ελληνοτουρικές σχέσεις”. Θέση η οποία έρχεται ενάντια στα πολύτιμα διδάγματα της Ιστορίας μας, τα οποία είναι απαραίτητα για την απόκτηση ταυτότητας του κάθε λαού. “Οι διώξεις Ελλήνων από την Πόλη, οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο με τις καθημερινές και πολλαπλές παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου” συνηγορούν στην προσπάθεια διατήρησης άσβεστης αυτής της μνήμης, κόντρα σε όσους ισχυρίζονται πως “όποιος ανασκαλεύει τα Μικρασιατικά γεγονότα υποδαυλίζει τον φανατισμό”.

Ο κ. Παναγιωτίδης κατέστησε σαφές πως η “έστω και συμβολική αναγνώριση και ταξινόμηση των θυμάτων” είναι ο “σκοπός τη ιστορική μνήμης”, προσθέτοντας πως “δεν μπορούμε να ξεχνούμε” χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “διαιωνίζουμε τα πάθη του παρελθόντος”.

Κάνοντας κατανοητό το μήνυμά του, υπογράμμισε ότι “ Η μνήμη είναι ζωτική ανάγκη για έναν λαό” καθώς “αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα συγκρότησης της συνολικής ταυτότητας. Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς ταυτότητα” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτίδης.