Ενστάσεις της μειοψηφίας στον ήπιο καθαρισμό των παραλιών
- Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 - 06:19
Την αντίθεσή της στο γεγονός, πως φέτος, ο ακτοκαθαρισμός στις παραλίες της Σύρου πραγματοποιείται με μικρό, χειροκίνητο μηχάνημα, εξέφρασε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής, να δίνουν απαντήσεις.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Μαΐου, ερώτηση προς τη δημοτική αρχή υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος, κ. Μάριος Βουτσίνος, αναφορικά με το γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε φέτος το μεγάλο μηχάνημα – ακτοκαθαριστής, στις παραλίες της Σύρου.
Στην ερώτηση του κ. Βουτσίνου, απαντήσεις έδωσαν τα αρμόδια στελέχη για το ζήτημα, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κ. Αγγελική Πρίντεζη, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, ενώ τοποθετήθηκε επ’ αυτού και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας.
«Πισωγύρισμα» ο ήπιος καθαρισμός
Κατά την ερώτησή του, ο κ. Βουτσίνος αναφέρθηκε στον ακτοκαθαρισμό των παραλιών, σημειώνοντας, πως «είδα σήμερα, ότι πραγματοποιείται με ένα μηχάνημα μικρό, χειροκίνητο, το οποίο έχει αγοραστεί από τον παλιό δήμο Ποσειδωνίας πριν από 15-20 χρόνια και δεν είναι δυνατόν να κάνει ποιοτική δουλειά».
Ο ίδιος ρώτησε, «για ποιο λόγο δε μισθώθηκε φέτος το μεγάλο μηχάνημα του ακτοκαθαριστή που ερχόταν στη Σύρο από το 2017 και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη νυν; Κάνει εξαιρετική, ποιοτική δουλειά, χωρίς να αλλοιώνει το περιβάλλον στις αμμουδιές. Μισθώνεται σχεδόν από όλους τους Δήμους των Κυκλάδων, της Χαλκιδικής, τους τουριστικούς Δήμους και εμείς φέτος πάμε με το μικρό μηχάνημα αυτό 20ετίας, που δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους δουλειά θα γίνει», ενώ έκλεισε, χαρακτηρίζοντας «πισωγύρισμα» τη φετινή διαδικασία.
Διαδικασία σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο
Απαντώντας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Πρίντεζη, υπενθύμισε πως από φέτος «ο καθαρισμός των παραλιών πέρασε ως αρμοδιότητα κατ’ αποκλειστικότητα στο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου».
Η ίδια υπογράμμισε, ότι «αποφασίστηκε, έπειτα από συνεννόηση με την Διευθύντρια του Τμήματος, η οποία έχουμε την τιμή να είναι Περιβαλλοντολόγος, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ του 2011 να γίνει η ίδια εργασία που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με χειραγωγούμενα μέσα».
Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, στόχο έχει την προστασία του ιδιαίτερα ευαίσθητου οικοσυστήματος των παραλιών.
Συνεχίζοντας, η Αντιδήμαρχος εξήγησε, πως «τα χειραγωγούμενα μέσα έχουν και κάποιες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η παραλία των Αγκαθωπών ήταν να καθαριστεί μέσα σε μία ημέρα, ωστόσο θα πάρει δύο ημέρες. Μέσα στο πρόγραμμα αναφέρεται, ότι μετά την παραλία των Αγκαθωπών, σειρά έχει ο Γαλησσάς, το Κίνι, η Αζόλιμνος, η Βάρη, ο Φοίνικας και οι μικρότερες παραλίες, που θα καθαριστούν με το λεγόμενο “barracuda” το οποίο ήταν μέσα στα εργαλεία του π. Δήμου Ποσειδωνίας και ήρθαν στην κατοχή του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».
Μικρή η συνεισφορά του μεγάλου ακτοκαθαριστή σε σχέση με το κόστος
Σε περαιτέρω εξηγήσεις προέβη και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Μαραγκού, καθώς υπάρχουν παραλίες ευθύνης του, στις οποίες επίσης προβλέπεται ακτοκαθαρισμός με χειροκίνητα μέσα.
Όπως εξήγησε η κ. Μαραγκού, παρά το γεγονός, ότι το μεγάλο μηχάνημα που μισθωνόταν στο παρελθόν, καθάριζε τέσσερις παραλίες (Κίνι, Βούλγαρη, Γαλησσά και Φοίνικα), δεν μπορούσε να καθαρίσει μικρές παραλίες, ακριβώς λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Για τις παραλίες αυτές, το κόστος ανερχόταν περίπου στα 10.000 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρίνισε περαιτέρω η ίδια, δεδομένου ότι πολλοί επιχειρηματίες αντιδρούσαν, μην προβαίνοντας σε απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων που είχαν τοποθετήσει στις παραλίες, αποτέλεσμα ήταν ο ακτοκαθαριστής να μην καταφέρνει να καθαρίσει σε όλο το μήκος τους τις τέσσερις αυτές παραλίες, αλλά να καθαρίζει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος τους.
«Αυτό, σε συνδυασμό πως φέτος έστησαν όλοι τις ομπρέλες τους νωρίτερα, μας έκανε να σκεφτούμε πως ενδεχομένως δεν άξιζε το κόστος – δεδομένου μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των προμηθειών και θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιο το κόστος για να έρθει το μηχάνημα αυτό – και σκεφτήκαμε να ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού με μικρότερο μηχάνημα, σε συνεργασία με τον Δήμο και αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδώσει, να δούμε μήπως προβούμε σε αντίστοιχους ακτοκαθαρισμούς με σύγχρονα μηχανήματα αυτού του μεγέθους», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, αφήνοντας να εννοηθεί, πως πρόθεση των αρμόδιων είναι η προμήθεια νέας τεχνολογίας μηχανημάτων.
Έπειτα δε από παρέμβαση, άλλου δημοτικού συμβούλου, που πρότεινε τις εργασίες που γίνονται με το μικρό χειροκίνητο μηχάνημα να συνοδεύσει μπουλντόζα(!) του Δήμου, όλοι οι αρμόδιοι έσπευσαν να τονίσουν πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Λειβαδάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι σύνθετο και προβλέπει πολύ συγκεκριμένη μεταχείριση των παράλιων οικοσυστημάτων, ενώ επανέλαβε μετά την κ. Πρίντεζη, πως το ζήτημα έχει εξεταστεί ενδελεχώς από την Δ/ντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου, η οποία έχει και την επιστημονική κατάρτιση, ώστε να γίνεται σύννομα και περιβαλλοντικά ορθά ο ακτοκαθαρισμός. «Δεν είναι τόσο απλό όσο να βάλω μέσα μία μπουλντόζα, να ξεριζώνω τα πάντα», σχολίασε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας, ότι υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για τα βότσαλα που απομακρύνονται από τα μηχανικά μέσα που καθαρίζουν τις ακτές, με τον ίδιο να κλείνει το ζήτημα, επισημαίνοντας, ότι «πρέπει να γίνεται ήπιος καθαρισμός, από σωστά μηχανήματα, για τα απορρίμματα […] Δεν μπορεί να γίνεται τέτοιος καθαρισμός σε βάθος, όπως γινόταν. Θα σας δώσουμε και το νομοθετικό πλαίσιο για το τι ακριβώς ισχύει».
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί, πως στο παρελθόν και επί Αντιδημαρχίας του ίδιου του κ. Βουτσίνου, συγκεκριμένα το 2017, λόγω του μεγέθους του μεγάλου ακτοκαθαριστή, αλλά και λάθος χειρισμών, είχαν προκληθεί σοβαρές φθορές στα αρμυρίκια του Γαλησσά, με τον ίδιο όταν είχε αναδειχθεί το ζήτημα από την «Κοινή Γνώμη», να τοποθετείται αλαζονικά και με ειρωνικό τόνο, όπως ακριβώς έπραξε και στην πρόσφατη συνεδρίαση, ρωτώντας ειρωνικά αν «όλοι οι Δήμοι της χώρας είναι παράνομοι». Αυτό, την ίδια ώρα, που όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη προάσπισης των παράλιων οικοσυστημάτων, καθώς παρουσιάζουν τεράστια ευαισθησία, ενώ «τρέχουν» προγράμματα, τόσο στη Σύρο, όσο και σε όλες τις Κυκλάδες, που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με αυτό ακριβώς το ζήτημα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Τσουχτερό” πρόστιμο για την ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών απορριμμάτων
12 Νοε. 2024 - 11:40 - Σύρος: Περιστατικά τηλεφωνικής απάτης με πρόσχημα τον Δήμο
23 Οκτ. 2024 - 13:23 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης θα ενισχύσει και φέτος τα Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους
14 Οκτ. 2024 - 14:46 - Σύρος: Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Δήμου προς τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων
9 Οκτ. 2024 - 10:44 - Δήμος Σύρου - Ερμούπολης: Ψήφισμα για την απώλεια της Ρούλας Γεραγάλα
22 Σεπ. 2024 - 12:14