Ημερίδα για την προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

“ΠΡΟΣΒΑΣΗ – Δημιουργία δικτύου προσβασιμότητας σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας” ήταν ο τίτλος της ημερίδας που έλαβε χώρα χθες, 24 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Νησάκι με στόχο την παρουσίαση του έργου ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

Στην ημερίδα έδωσαν το παρών, ο κ. Ελπιδοφόρος Πρίντεζης και οι κυρίες Άννα Πρίντεζη, Αγνή Βαρθαλίτου και Δήμητρα Δανδώρου από την “Αρωγή”- Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης Ν. Κυκλάδων, η κ.Ειρήνη Δράκου η οποία εκπροσωπούσε τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης , ο κ. Μάρκος Μαραγκός που συντόνιζε την ημερίδα καθώς και οι κύριοι Ανδρέας Γιαλόγλου, Απόστολος Μάρης, Κυριάκος Μιχαήλ από την Κύπρο, Πέτρος Ραουζαίος κ.α.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η εξυπηρέτηση των ανθρώπων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης μέσω της ενίσχυσης των υποδομών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ειδικοί στόχοι είναι η δημιουργία σχεδιασμού περιβάλλοντος, υπηρεσιών και πληροφοριών που θα μπορούν να υποστηρίζουν ανθρώπους με αναπηρία, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, η προσέλκυση στοχευμένου κοινού σε τουριστικούς χώρους και η αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων. Επίσης, η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, η προαγωγή της ισότητας ευκαιριών και η κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η οργάνωση παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) σε συνεργασία με την αναπτυξιακή εταιρεία επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ και τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Κύριος άξονας προτεραιότητας είναι η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη κινδύνων ενώ ειδικός στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το έργο έχει ξεκινήσει από την 1/6/2021 και θα διαρκέσει 24 μήνες.

Τα παραδοτέα έργα στον δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναμένεται να είναι οι υποδομές προσβασιμότητας και ο εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, 3 ξύλινα αποδυτήρια για ΑμεΑ, 50 τεμάχια πληροφοριακών πινακίδων με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ, 9 ξύλινες ομπρέλες με καλαμωτή για ΑμεΑ, σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου (2 τεμάχια), ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου (4 τεμάχια), οικίσκος φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑμεΑ και 2 τεμάχια συστήματος καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης.

Πιο συγκεκριμένα, για τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 293.858 ευρώ για τα εξής έργα:

Εξοπλισμός αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα και λυόμενος ξύλινος αρθρωτός διάδρομος παραλίας για ΑμεΑ (Κίνι), ξύλινο αποδυτήριο προδιαγραφών για ΑμεΑ, μη μόνιμο, λυόμενο (παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη), προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ στην ακτή (Κίνι, Γαλησσάς, Βάρη, Ερμούπολη), προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑμεΑ (παραλίες Βάρης, Κινίου, Βούλγαρη), σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου (οικισμός Άνω Σύρου – πάνω και κάτω τέρμα), εύκαμπτος διάδρομος για ΑμεΑ (μονοπάτι Γαλησσά), ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ενισχυμένο βαρέως τύπου (μονοπάτι Γαλησσά) , ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου ( Ερμούπολη) οικίσκος φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑμεΑ (μονοπάτι Γαλησσά), σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (παραλία Γαλησσά).

Τέλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα ΠΡΟΣΒΑΣΗ θα γίνει εγκατάσταση δυο συστημάτων πρόσβασης στη θάλασσα και για άτομα με προβλήματα όρασης. Τα συστήματα αυτά που βασίζονται στον ήχο για τον προσανατολισμό των ανθρώπων αυτών, αναμένεται να τοποθετηθούν στις παραλίες της Βάρης και του Γαλησσά.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το 2017 μέσω του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020 εντάχθηκε στην πράξη “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους” με τον διακριτικό τίτλο ΕΡΜΗΣ ΙΙ και είχε προμηθευτεί εξοπλισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για τις παραλίες του Βούλγαρη και της Βάρης, χημικές τουαλέτες για ΑμεΑ για τις παραλίες Βάρης, Αμπέλας, Βούλγαρη και Γαλησσά, ξύλινο αρθρωτό διάδρομο για τις παραλίες Βάρης και Βούλγαρη καθώς και υπαίθριο χώρο εκγύμνασης για τις παραλίες Βάρης και Γαλησσά. Το 2019 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014 – 2020”, η προμήθεια με τίτλο “ Δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προσβάσιμου θαλάσσιου προορισμού της παραλίας του Γαλησσά και των Αγκαθωπών”, η οποία περιελάμβανε εξοπλισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, αποδυτήρια για ΑμεΑ, ξύλινο αρθρωτό διάδρομο , ενημερωτικές πινακίδες και ξύλινες ομπρέλες με καλαμωτή. Επίσης, μέσω δωρεάς του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου, ο δήμος απέκτησε και ένα σύστημα πρόσβασης σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η ιδέα αυτή ήταν του προέδρου της οργάνωσης παραπληγικών Κύπρου κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη και διενεργήθηκε μέσω του προγράμματος συνεργασία ΕΡΜΗΣ ΙΙ. Το μηχάνημα έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στον οικισμό της Άνω Σύρου, όπου η επίσκεψη ανθρώπων με προβλήματα κινητικότητας ήταν σχεδόν αδύνατη.

Ο στόχος και το όνειρο όλων είναι να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης να μπορούν να κυκλοφορούν αυτόνομα στο νησί. Να μπορούν να πάνε βόλτα στην Ερμούπολη ή στην Άνω Σύρο, να επισκεφθούν το Δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων, τον Άγιο Νικόλαο , το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και άλλες τοποθεσίες τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, χωρίς να χρειάζονται απαραίτητα βοήθεια. Στην ημερίδα έγινε επίσης σαφές πως πέρα από τις προσπάθειες του δήμου, πρέπει να προσαρμοστεί και ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης προς αυτήν την κατεύθυνση και οι επαγγελματίες να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.