Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΜΣΠΣ σχετικά με το τμήμα που είχε παραχωρηθεί στο κτίριο του Τελωνείου στη θέση Νησάκι

Προχώρησε σε μελέτη για το κτίριο του πρώην Ελιζέ

Ενημέρωση για τις ενέργειες του Πανεπιστημίου από τον πρόεδρο του Τμήματος, Δαμιανό Γαβαλά

Τις τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένει να λάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσον αφορά τη μελέτη για τη διαμόρφωση και αποκατάσταση του χώρου του πρώην Ελιζέ στο κτίριο του Τελωνείου στην Ερμούπολη, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και ως εκ τούτου, στην πολυσυζητημένη αξιοποίησή του.

Το θέμα των απαιτούμενων εγκρίσεων συνοδεύεται με μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με έναν χώρο που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δωρεάν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά την περασμένη θητεία, με σκοπό την κάλυψη αναγκών της λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο.

Αναφορικά με την υπόθεση αξιοποίησής του έθεσε σχετικό ερώτημα η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου σε πρόσφατη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, με τον επικεφαλής της, Νικόλα Καΐλη να υπενθυμίζει πως πλησιάζει ο χρόνος της συμπλήρωσης του διαστήματος της δωρεάν παραχώρησης, ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά με τυχόν θετικές εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας από πλευράς του δήλωσε άγνοια σχετικά με νεότερη πληροφόρηση, τονίζοντας πως αρμόδιο είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” με τον πρόεδρο του ΤΜΣΠΣ, Δαμιανό Γαβαλά κατέστη σαφές πως το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει εγκαίρως τις ενέργειές του για το κομμάτι της μελέτης σχετικά με την αποκατάσταση και εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου του πρώην Ελιζέ, παραχωρώντας μάλιστα και σχετική μακέτα προς την εφημερίδα για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απαντήσεις του προέδρου, ως φαίνεται το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καθυστερήσει με το κομμάτι των απαιτούμενων εγκρίσεων, για ένα ακίνητο ιστορικό, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός ιστορικού τόπου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, κατά την περασμένη θητεία, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό, σε συνέχεια εποικοδομητικής συνεργασίας με τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγο είχαν επιτύχει την παραχώρηση του πρώην Ελιζέ προς το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη βασικών αναγκών του, δεδομένου του γνωστού προβλήματος του κτιριακού.

Σήμερα, αν προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού στην τελική έγκριση της μελέτης που εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εν λόγω χώρο, θα μπορέσει ακολούθως να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου και την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασής του.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως από το Πανεπιστήμιο έγινε προσπάθεια ώστε να ρυθμιστεί και το θέμα του παρανόμως κατασκευασμένου παταριού στον εσωτερικό χώρο του.

Σεβασμός στην ιστορικότητα του κτιρίου”

Ερωτηθείς, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφορικά με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, αναφέρθηκε στο θέμα της μελέτης.

“Σχετικά με το κτίριο Ελιζέ που παραχωρήθηκε προς το ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με απόφαση (Α.Π.13633/21.6.2018) του Δ.Σ. Σύρου Ερμούπολης επ' αόριστον βάσει του άρθρ. 26 παρ. 10 του Ν. 4484/2017 σας ενημερώνουμε ότι έχει ανατεθεί από την Εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε μελετητικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωσή του” γνωστοποίησε αρχικά, παρέχοντας διευκρινίσεις και για την επ΄ αόριστον παραχώρησή του, δεδομένων των αναγκών του Τμήματος της Σύρου για ανάπτυξη σε νέους χώρους.

“Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι τμήμα συνόλου κτιρίων του Τελωνείου και για τον λόγο αυτό χρειάστηκαν αρκετές επισκέψεις αρχιτεκτόνων ώστε να διασφαλιστεί άρτιο αποτέλεσμα που να σέβεται την ιστορικότητα του κτιρίου. Συγκεκριμένα, οι μελετητές χρειάστηκε να επανέλθουν στην αρχική πρότασή τους προς τη Νεοτέρων Μνημείων ώστε τα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε αυτόν τον χώρο να μην αντίκειται στις πολεοδομικές διατάξεις. Για τον λόγο αυτό, οι αρχιτέκτονες συνομίλησαν με τους χρήστες των όμορων κτιρίων ώστε να ληφθούν όλα τα προπαιτούμενα μέτρα πριν την κατάθεση μελέτης. Επιπλέον, στην μελέτη θα έπρεπε να συνυπολογιστεί η κατεδάφιση του παταριού που έχει κατασκευαστεί εντός του Ελιζέ χωρίς την απαιτούμενη άδεια” πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας παρακάτω και για τη φάση που βρίσκεται σήμερα το θέμα.

Απομένει τελική έγκριση και αλλαγή χρήσης

Όπως γνωστοποίησε, απομένει η εισήγηση της αρμόδιας υπαλλήλου από το Υπουργείο Πολιτισμού και για το θέμα του παταριού, ώστε να δοθεί η τελική έγκριση στη μελέτη.

“Στη συγκεκριμένη φάση, αναμένεται η σχετική εισήγηση υπαλλήλου της Νεοτέρων προς το Συμβούλιο της Υπηρεσίας για την τελική έγκριση της μελέτης που έχει, ήδη, κατατεθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω” τόνισε σχετικά ο κ. Γαβαλάς, εξηγώντας τέλος πως, “Αμέσως μετά την έγκριση, το μελετητικό γραφείο θα προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγής χρήσης μιας και ο χώρος λειτουργούσε στο παρελθόν ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.