Οι μαθητές της Ευρώπης γνωρίζουν τη Σύρο και σώζουν το περιβάλλον

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιείται με θέμα " Healthy styles – Pathways4life" το δημοτικό σχολείο Άνω Σύρου φιλοξενεί στη Σύρο μαθητές και δασκάλους από σχολεία της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Το Healthy styles – Pathways4life" είναι μια σύμπραξη Εrasmus + KA2 . Πρωτοξεκίνησε το σχολικό έτος 2019 -2020  κι ενώ η αρχική διάρκεια ήταν δυο χρόνια, λόγω κορωνοϊού πήρε παράταση για άλλη μια χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητικότητες στις χώρες που συμμετέχουν και το περιεχόμενο αφορά τον υγιεινό τρόπο ζωής,  την προστασία του περιβάλλοντος,  τη μείωση των απορριμάτων, το οικολογικό αποτύπωμα και όλα όσα περιλαμβάνουν ιδέες και λύσεις  για μια καλύτερη ζωή.

Στην επίσκεψη στη Σύρο συμμετέχουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί και έχει διπλό περιεχόμενο. Το ένα κομμάτι περιλαμβάνει παρουσιάσεις για την κλιματική αλλαγή , ένα εργαστήριο ρομποτικής για την υγιεινή διατροφή , επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Σύρου και την προστασία των λουλουδιών που βρίσκονται  στις παραλίες. Ταυτόχρονα,  όπως και σε όλες τις άλλες κινητικότητες, μεγάλο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει και το πολιτιστικό κομμάτι όπου οι επισκέπτες προσπαθούν να γνωρίσουν μέσω δραστηριοτήτων που οργανώνονται, τον πολιτισμό, την κουλτούρα  και γενικότερα τα θετικά και αξιόλογα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, σαράντα παιδιά από τις προαναφερθείσες χώρες, 8 παιδιά από την κάθε χώρα μαζί με δύο δασκάλους, επισκέφτηκαν τη προχθές τη Βιβιλιοθήκη και το Δημαρχείο όπου τους έγινε ξενάγηση στους ανοιχτούς χώρους κι έγιναν για λίγο “δημοτικοί σύμβουλοι” ανταλλάσσοντας απόψεις για τα θέματα που τους απασχολούν.

Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά να πετύχει το πρόγραμμα είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές, πέρα από το να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, είναι και να γνωρίσουν τις χώρες με τις οποίες συνεργάζονται και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές γλώσσες και ανθρώπους

Ο κος Νεκτάριος Φαρασόπουλος, διευθυντής του δημοτικού σχολείου Άνω Σύρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτήν την πρωτοβουλία. “Έχουμε ήδη επισκεφτεί όλες τις χώρες εκτός από τη Λετονία , είτε μόνο εκπαιδευτικοί, είτε εκπαιδευτικοί και μαθητές μαζί. Η κινητικότητα στη Σύρο ξεκίνησε την Κυριακή που ήρθαν τα πρώτα σχολεία. Από Δευτέρα ξεκίνησαν και οι δραστηριότητες οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή”. Ο κος Φαρασόπουλος αναφέρθηκε στη χαρά και τον ενθουσιασμό που είχαν τα παιδιά για όλη αυτήν τη διαδικασία αλλά και την αγωνία που υπήρχε για το πώς θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς προβλήματα. Παρόλα αυτά, όλα κύλησαν ομαλά και τα παιδιά βρήκαν τον τρόπο να συνεννοούνται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε “Η επικοινωνία είναι πολλά περισσότερα πράγματα από το να βάλεις 5 λέξεις στη σειρά”.