«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Ενεργειακή κρίση σε σχολεία και πανεπιστήμια στα Χανιά

  • Παρασκευή, 3 Ιουνίου, 2022 - 06:26

Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την τεράστια αύξηση του κόστους στην ενέργεια αποτυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Φοιτητές συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης παρενέβησαν στη συνεδρίαση ζητώντας την ένταξη όλων των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και την κατάργηση των δημοτικών τελών στα τιμολόγια κάθε σπουδαστή, ενώ σε άλλο θέμα ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό του κόστους του ρεύματος μέσα σε ένα χρόνο για τις σχολικές μονάδες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ν. Βλαζάκης ζήτησε από το Δήμο έκτακτη επιχορήγηση εντός του Ιουνίου προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθει η Επιτροπή στις τεράστιες αυξήσεις ρεύματος.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία το κόστος του ρεύματος τον Μάιο του 2022 ήταν 29.500 ευρώ, έναντι 9.000 ευρώ το 2021. Ο κ. Βλαζάκης επισήμανε πως αν δεν στηρίξει ο Δήμος Χανίων τις σχολικές επιτροπές δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στο Δ.Σ. παρενέβησαν φοιτητές από διάφορους συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητώντας την στήριξη του για θέματα που αφορούν το αυξημένο κόστος ζωής με αφορμή το κόψιμο του ρεύματος σε συναδέλφισσά τους για ένα χρέος 315 ευρώ.

Εκπρόσωπος των φοιτητών ζήτησε να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα στο σπίτι της συμφοιτήτριας τους και το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με το αίτημα τους για ένταξη όλων των σπουδαστών στο κοινωνικό τιμολόγιο, όπως και την κατάργηση των δημοτικών τελών στα τιμολόγια των φοιτητών. Υπέρ των αιτημάτων των φοιτητών τοποθετήθηκαν μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων καθώς και του σωματείου επισιτισμού, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα.

Για τα ζητήματα που έβαλαν οι φοιτητές πήραν θέσεις οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης δήλωσε την κατανόηση του για την αγωνία των φοιτητών τονίζοντας όμως πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει το μηδενισμό των δημοτικών τελών στους φοιτητές και ότι όλες οι αποφάσεις των Δήμων ελέγχονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δήλωσε ότι περιμένει από τους υπόλοιπους επικεφαλής συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν και όχι την έκφραση μιας ρητορικής που θα αφήσει ικανοποιημένους τους φοιτητές αλλά φεύγοντας θα δουν ότι δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Για την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη, ο Δ. Λειψάκης είπε πως «είμαστε σίγουρα στην ίδια πλευρά με τα παιδιά. Το θέμα είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε, αν υπάρχει νομικό πλαίσιο κανείς μας δεν έχει αντίρρηση. Από ότι γνωρίζω δεν επιτρέπεται να μην πληρωθούν τα δημοτικά τέλη και αυτό δεν προέρχεται από εμάς».

«Εμείς είμαστε μαζί σας αυτό που βιώνετε εσείς το βιώνουν όλοι οι φοιτητές στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Η ενεργειακή κρίση είναι εισαγόμενη και τα πράγματα θα πάνε χειρότερα» σημείωσε για την παράταξη του Γρ. Αρχοντάκη ο κ. Γιάννης Φραγκάκης συμπληρώνοντας πως κάποια από τα αιτήματα των φοιτητών που αφορούν τον φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ είναι θέμα καθαρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Δυστυχώς υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε» ανέφερε ο Τάσος Βάμβουκας, ενώ ο Γιάννης Σαρρής τους κάλεσε να καταλάβουν πως ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει αυτά που ζητάνε αφού η απόφαση αυτή θα κριθεί “άκυρη” και τους κάλεσε να παλέψουν από κοινού για να αλλάξει η νομοθεσία.

Μια αναφορά φοιτητή ότι με βάση αυτά που ακούει «το δημοτικό συμβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο» προκάλεσε την ενόχληση κάποιων δημοτικών συμβούλων.

Η συζήτηση ωστόσο συνεχίσθηκε με την τοποθέτηση του Νίκου Βουρλάκη. «Δεν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Όταν κατατέθηκε στη Βουλή μια συγκεκριμένη τροπολογία υπέρ των αιτημάτων των φοιτητών τι έκαναν τα κόμματα που υποστηρίζετε συνάδελφοι; Και λέτε τώρα ότι είμαστε από την ίδια πλευρά;» ρώτησε ο κ. Βουρλάκης συμπληρώνοντας πως « δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι έχετε καταπιεί όλο το αφήγημα το κυβερνητικό ότι είναι μια κρίση που ήλθε απ’έξω» και πως «δεν τραβάει τα ίδια ένας φοιτητής και ένας μεγαλοεπιχειρηματίας». Τέλος από τους επικεφαλής ο Σεραφείμ Ρίζος είπε μεταξύ άλλων πως η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο αλλά πολύ πιο πριν, ζήτησε την επανακρατικοποίηση τη ΔΕΗ και την παρέμβαση του Δήμου στα όργανα της αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔ αλλά και στην κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική

Γιώργος Κώνστας