Δειγματοληψία στο Ηφαίστειο του Κολούμπο, Σαντορίνης

  • Κυριακή, 5 Ιουνίου, 2022 - 09:15

Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, στηρίζοντας το ερευνητικό επιστημονικό έργο του ΕΑΓΜΕ ΙΜΠΗΣ, για την μελέτη του Ηφαιστείου του Κολούμπου της Σαντορίνη, ολοκλήρωσε την συλλογή δειγμάτων, όπου η ανάλυση και χρονολόγηση τους εξασφαλίζει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650.

Η δράση αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο δελτίο τύπου του ΕΑΓΜΕ – ΙΜΠΗΣ που ακολουθεί.

Κοινή καταδυτική αποστολή ΕΑΓΜΕ – ΙΜΠΗΣ στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο

Στις 28/05/2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκτενής, επιλεκτική δειγματοληψία πετρωμάτων, από την κορυφή και τα πρανή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου, το οποίο είναι ένα από τα δύο ενεργά κέντρα του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για την εκτίμηση της ηφαιστειακής διακινδύνευσης στο χώρο, σε συνεργασία με Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) και την Περιβαλλοντική Οργάνωση "Dive In Action", η οποία δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με σκοπό την προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου, ιδιαίτερα δε των μουσειακών σχηματισμών της καλδέρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Θήρας και προσωπικά του Δημάρχου κ. Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος εξασφάλισε τη διάθεση κατάλληλου σκάφους από τη «Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης».

Οι δύτες της Dive In Action, Καμπανός Δημήτρης, εκπαιδευτής καταδύσεων με πιστοποίηση στην Επιστημονική Κατάδυση και Φυσική Ωκεανογραφία, Ανδριάνα Δαρζέντα και Αναστασιάδης Λάζαρος, βοηθοί εκπαιδευτές, συνέλεξαν 37 μεγάλα θραύσματα πετρωμάτων, από βάθη μεταξύ -21 και -54 μέτρα, τα οποία είχαν εκτιναχθεί κατά την έκρηξη του 1650.

Η μελέτη, ανάλυση και χρονολόγηση αυτών των δειγμάτων αναμένεται να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650. Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στην ποσοτική εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου από πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κουλούμπου, ώστε οι αρχές πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών, αν ποτέ χρειαστεί.

Το συντονισμό της δράσης αυτής είχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της ΕΑΓΜΕ και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης.

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Dive In Action" είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019, με έδρα τη Σαντορίνη, με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, η "Dive In Action" στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.