«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πάτρα: Ανατιμήσεις φωτιά στα ράφια και στις αντλίες

Ακόμα και 10 λεπτά αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα – Τσουνάμι αυξήσεων και στο λιανεμπόριο σε βασική είδη διατροφής
  • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, 2022 - 06:25

Αυξήσεις τιμών ακόμη και κατά 30%, βλέπουν οι καταναλωτές σε βασικά είδη διατροφής από τις αρχές του χρόνου.

Οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται μόνο σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τις εισαγωγές πρώτων υλών από Ρωσία και Ουκρανία, όπως είναι το αλεύρι και το ηλιέλαιο, αλλά πλέον αφορούν μεγάλη γκάμα αγαθών, που επηρεάζονται από την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορών, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται για την τιμή της φέτας, με 7,85% αύξηση τους τρεις τελευταίους μήνες, όπως και για το γιαούρτι (6,55%).

Στα ψυγεία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Πάτρα, οι τιμές στην φέτα αυξήθηκαν ακόμα και πάνω από 1 ευρώ μέσα σε μια ημέρα, όπως και σε πολλά κίτρινα τυριά. Η μέση τιμή για συσκευασία φρέσκου γάλακτος 1 λίτρου από 1,38 ευρώ στις αρχές Μαρτίου διαμορφώνεται πλέον σε 1,48 ευρώ, αύξηση δηλαδή 7,24%.

ΑΛΕΥΡΑ – ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί τους τρεις τελευταίους μήνες κατά 26,5% περίπου. Κατά περίπου 24% έχουν αυξηθεί οι τιμές στα μακαρόνια, ενώ η τιμή του ηλιελαίου, προϊόν που κυρίως εισάγεται από την Ουκρανία, έχει αυξηθεί κατά 8%, στα 3,91 ευρώ (συσκευασία ενός λίτρου).

Η αύξηση των τιμών σε χημικές ύλες, υλικά συσκευασίας και, φυσικά, ενέργεια έχει προκαλέσει σημαντικές ανατιμήσεις και σε είδη όπως τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιών κ.ά.

ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ο γενικός διευθυντής του ομώνυμου ομίλου σούπερ μάρκετ της Πάτρας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος, με δηλώσεις του στην «Π» εκτιμά ότι, αυτή τη στιγμή, διαπιστώνεται μια παγίωση τιμών στην αγορά. Ετσι, το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να δούμε νέες αυξήσεις στο ράφι, όμως από την άλλη η παγίωση τιμών σε υψηλά επίπεδα, δεν κάνει καλό όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για την αγορά.

Κατά την εκτίμηση του κ. Ανδρικόπουλου, οι οποίες ανατιμήσεις διαπιστώνονται το τελευταίο διάστημα είναι «μεταχρονολογημένες», καθώς οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν μπορούσαν να τις συγκρατήσουν άλλο.

Ο ΦΠΑ

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ακούγεται ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για να τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι περιορισμένες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων, δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση, ενώ ενδέχεται να διαταράξουν την αγορά. Προτιμότερο κατ’ αυτόν, θα ήταν μια οριζόντια μείωση στις δύο βασικές κατηγορίες του ΦΠΑ, από 23% στο 20% και από 13% στο 10%.

ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ

Στα καύσιμα η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Στην αγορά της Πάτρας, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν ανατιμήσεις 9-10 λεπτά στο λίτρο της αμόλυβδης βενζίνης και 8 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Πλέον, η μέση τιμή της 95αρας βενζίνης έχει φτάσει στα 2,35 ευρώ και στα 2,60 για την 100αρα.

Ο πρατηριούχος καυσίμων Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι «έρχονται οδηγοί και μου ζητούν να τους βάλω ακόμα και 2 ευρώ βενζίνη, δηλ. όσα ψιλά έχουν στην τσέπη τους. Αλλες φορές με παρακαλούν να τους βάλω 5 ευρώ καύσιμο για να πάνε στο σπίτι τους, με την δέσμευση να μου τα φέρουν την επόμενη μέρα. Η κατάσταση έχει γίνει δραματική. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτή την ακρίβεια» είπε ο Αλέξης Παπαγιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι το μπάνιο στην Καλογριά θα γίνει απαγορευτικό φέτος για πολλούς. «Αν χρειάζονται 30 ευρώ για μετάβαση και επιστροφή, φαντάσου το συνολικό κόστος μαζί με τα άλλα έξοδα, για μια τετραμελή οικογένεια», είπε.

Σωτήρης Παπανδρέου

Ετικέτες: