Τριπλασιάζεται η επιδότηση για τις προσλήψεις νέων

  • Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2022 - 06:22

Τον τριπλασιασμό της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτιώνεται με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης νέων ανθρώπων, ηλικίας 18-29 ετών, που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.

Η βελτίωση αφορά στη μεγάλη προσαύξηση - και συγκεκριμένα τον τριπλασιασμό - του χρηματικού ποσού της επιδότησης που χορηγείται τόσο στους νέους ανθρώπους που θα βρουν δουλειά όσο και προς τους εργοδότες τους. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο για το «Πρώτο Ένσημο», που προέβλεπε συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας 1.200 ευρώ για έξι μήνες και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την εισαγόμενη ρύθμιση αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για 6 μήνες. Από αυτά ένα ποσό της τάξης των 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Στην τροπολογία και οι συντάξεις

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία γενικεύεται η δυνατότητα και υποχρέωση των υπηρεσιών του e-EΦΚΑ να λαμβάνουν υπόψη κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο, για την απόδειξη οποιουδήποτε στοιχείου είναι απαραίτητο για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης και τον υπολογισμό του ύψους της προς τους δικαιούχους. Επιδιώκεται έτσι να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία καταβολής των συντάξεων.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τους αγρότες καθώς προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του τ. Ο.Γ.Α. που έχουν συμπληρώσει τα 67 τους έτη και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης - με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης - μπορούν να αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις αντιστοιχούσες εισφορές με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.