Γενική και επιστημονική γνώση
- Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Σε λειτουργία τίθενται προσεχώς στις Κυκλάδες τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους δήμους.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.205.000€, χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και εστιάζει στην κατάρτιση ανθρώπων κάθε ηλικίας, στοχεύοντας στη δημιουργία θετικής στάσης προς τη μάθηση και την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας
Μέσα από τα θεματικά αντικείμενα του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γενική και επιστημονική γνώση που θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η λειτουργία των Κέντρων ενσκύπτει με πραγματικό ενδιαφέρον στις ανάγκες και τις απορίες του ανθρώπινου βίου, δίνοντας στους ενήλικους πολίτες τη δυνατότητα για ανάπτυξη της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου και στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους.
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα λειτουργήσουν στην Άνδρο, τη Θήρα, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, την Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο και την Τήνο.
Υποβολή αιτήσεων από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
Για τους πολίτες της Σύρου, η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 για τη δημιουργία των τμημάτων του πρώτου εξαμήνου (Οκτώβριος – Ιανουάριος). Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους και μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας, προκειμένου να ενταχθούν στα τμήματα του δεύτερου εξαμήνου (Φεβρουάριος – Μάιος). Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις τους είτε από τα ΚΕΠ, είτε από το κτήριο του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, όπου στεγάζεται προσωρινά ο Οργανισμός Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΑΚ.
Επτά θεματικά πεδία και 55 εκπαιδευτικά αντικείμενα
Τα προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας, που επιλέγονται από τους δήμους εκφράζουν τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές σε θέματα Διά Βίου Μάθησης Ενηλίκων στα εξής θεματικά πεδία: Οικονομία – Επιχειρηματικότητα, Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον, Νέες τεχνολογίες, Γλώσσα και Επικοινωνία, Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις, Πολιτισμός και Τέχνη και Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων.
Οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου και ηλικίας μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο θεματικά αντικείμενα από τους 55 συνολικά τίτλους προγραμμάτων εκπαίδευσης. Τα τελικά τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων. Ο απαιτούμενος αριθμός ενηλίκων για να ξεκινήσει άμεσα ένα τμήμα, ανέρχεται στους 8 καταρτιζόμενους. “Ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε περίπου 18 προγράμματα από αυτά στην πρώτη φάση, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2014”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο ένας εκ των δύο στελεχών του Κέντρου, Γιάννης Αλεξανδρής. Προσθέτει δε, ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα λειτουργήσουν ακόμα 18 τμήματα, με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών. Οι ώρες των σεμιναρίων ποικίλουν ανάλογα με το αντικείμενο κατάρτισης από 25 έως 50 ώρες και τα μαθήματα θα έχουν διάρκεια από δύο έως τρεις μήνες.
Εκπαιδευτές από τη τη Σύρο και την υπόλοιπη Ελλάδα
Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, έχουν ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης οι προσωρινοί πίνακες εκπαιδευτών δια ζώσης για τους δήμους της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα, αναγράφονται και οι όροι συμμετοχής, καθώς η επιλογή θα γίνει βάσει συγκεκριμένων δεικτών και μοριοδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, υπάρχει ενδιαφέρον από εκπαιδευτές, το οποίο ευελπιστεί να γίνει ακόμα υψηλότερο.
“Στην περίπτωση που δε βρεθούν κάποιοι εκπαιδευτές, είτε θα έρθουν άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε θα γίνει επαναπροκήρυξη με πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταρτιζόμενων” αναφέρει χαρακτηριστικά. Για την παράδοση των μαθημάτων θα αξιοποιηθούν κυρίως οι χώροι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τις απογευματινές ώρες, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
“Η ανάπτυξη των πολιτών είναι το άλφα και το ωμέγα”
Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξανδρής εξηγεί πως τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης αποτελούν ουσιαστικά τη συνέχεια των πρώην ΚΕΕ, καθώς και των προγραμμάτων της πρώην Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης. “Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια, το ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε σε αυτά ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Για να καλύψουμε τα συγκεκριμένα προγράμματα, βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης ενός τοπικού σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει προγράμματα γύρω από τον πολιτισμό, αλλά και το τουριστικό προϊόν της Σύρου”, υπογραμμίζει.
Τέλος, υπογραμμίζει πως “η προσωπική ανάπτυξη των πολιτών αποτελεί για το δήμο το άλφα και το ωμέγα”, προσθέτοντας “πως μόνο αν αναπτύξουμε την παιδεία μας, τη μόρφωσή μας και την κουλτούρα μας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να λύνουμε τα προβλήματά μας πολιτισμένα και όχι με άλλους τρόπους που παραπέμπουν σε πρωτόγονες κοινωνίες, θα καταφέρουμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο”. Καταλήγοντας, εκτιμά πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού θα πρέπει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. “Δεν υπάρχει άλλη λύση”, υπογραμμίζει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
22 Νοε. 2024 - 16:27 - Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ
22 Νοε. 2024 - 8:52 - Εκπαίδευση και εμπειρία
20 Νοε. 2024 - 6:16 - Δημοτικά σχολεία: Ανησυχία των διευθυντών για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού
19 Νοε. 2024 - 9:22 - Απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών Συλλόγων Κυκλάδων
19 Νοε. 2024 - 8:42