Έναρξη των συναυλιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “ΑΝΩ”
- Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022 - 06:15
Πρεμιέρα για τις καλοκαιρινές του συναυλίες με τη συμμετοχή κοινού - ξανά μετά από δύο χρόνια - κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», γιορτάζοντας την Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις 8 μ.μ, την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2022, αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, με τη συναυλία της νεαρής οργανίστα και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της πόλης Ζάνταρ (Κροατία), TeaKulaš. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η TeaKulaš (Zadar, 1994) είναι οργανίστα, μουσικολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ. Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκίνησε στην ηλικία των 6 ετών, όταν άρχισε να μαθαίνει πιάνο στη Μουσική Σχολή Blagoje Bersa του Zadar. Πέρα από τις σπουδές της στο πιάνο, έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό και θεωρία της μουσικής. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου PavaoMarkovac στο Ζάγκρεμπ (P. Mašić), όπου μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο και έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επί σειρά δύο ετών, υπήρξε νικήτρια βραβείου στο Διαγωνισμό Martha Debelli (Graz). Συνέχισε την πολυβραβευμένη εκπαιδευτική της πορεία στο εκκλησιαστικό όργανο και τη μουσική δωματίου στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ με την Lj. Očić, αποφοιτώντας με ειδίκευση στο εκκλησιαστικό όργανο το 2018. Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού/επιστημονικού προγράμματος Religiophony (2016), έδωσε συναυλίες ως σολίστ με τη συνοδεία της ορχήστρας της Μουσικής Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ, στο Ζάγκρεμπ, το Čakovec και τη Λιουμπλιάνα και έδωσε διάλεξη με τίτλο “Josip Štolcer Slavenski” (ο συνθέτης στο περιθώριο), σε συνεργασία με τον συνάδελφό της D. Perković. To 2019 έδωσε συναυλία ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου του Zadar και τη χορωδία της ραδιοφωνικής εταιρείας της Κροατίας (HRT). Δίνει τακτικά συναυλίες σε όλη την Κροατία και στο εξωτερικό, καθώς και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ.
Η Tea Kulaš μίλησε στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ για τη συνεργασία των δύο φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου μέσω του έργου SONIC που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, απόψε Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, η Tea Kulaš θα δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και στην οποία η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τη διερμηνεία της διάλεξης στα ελληνικά έχει αναλάβει ο σύμβουλος καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.
Τι είναι το έργο SONIC;
Το έργο SONIC είναι μια σύμπραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κροατία με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας του εκκλησιαστικού οργάνου, κυρίως στο νεανικό κοινό. Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ στη Σύρο και το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ζάνταρ, συνεργάζονται προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν την τοπική πολιτισμική τους κληρονομιά και να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό προϊόν για τις επόμενες γενιές. Το έργο το οποίο σχεδιάστηκε στη Σύρο με διαχειριστή τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, στοχεύει στο να προκαλέσει την ενεργό συμμετοχή σε αυτό νέων καλλιτεχνών έως 30 ετών, μέσα από την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και την πολυδιάστατη αξία του, καθώς και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου κοινωνικού αντίκτυπου. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, ένα ψηφιακό εργαλείο, σχεδιασμένο για χρήση από νέους καλλιτέχνες διαφόρων μορφών τέχνης, είναι διαθέσιμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την εξέλιξή τους πέρα από γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια.
Μιλήστε μας λίγο για το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ζάνταρ του οποίου είστε καλλιτεχνική διευθύντρια.
Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ζάνταρ είναι μια ευρεία και ολοκληρωμένη προσέγγιση, που επιδιώκει να ενταχθεί μεταξύ των μεγάλων διεθνών φεστιβάλ και την ίδια στιγμή, να συνδράμει την τόνωση της καλλιτεχνικής φήμης της παλιάς πόλης του Ζάνταρ. Περιλαμβάνει καινοτόμους ερευνητικές και εκπαιδευτικές μεθόδους, διακαλλιτεχνικές παραστάσεις και στοχεύει στην εξάλειψη στερεοτύπων που σχετίζονται με το εκκλησιαστικό όργανο, αλλά και στην αναθεώρηση της προσέγγισης και της εμπειρίας της τέχνης.
Τι θα περιλαμβάνει η σημερινή σας (Δευτέρα 20/6) διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου στις 8 το βράδυ;
Για δυο μέρες, τη Δευτέρα 20/6 αλλά και την Κυριακή 19/6, θα κάνω ένα εργαστήριο για νέους στο εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου. Θα μιλήσουμε για την ιστορία του εκκλησιαστικού οργάνου και θα αναλύσουμε τις αρχές με τις οποίεςλειτουργεί, καθώς και το πλούσιο ρεπερτόριο του. Στα ατομικά μαθήματα οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν συνδυασμούς ήχων πάνω στο αρχαιότερο όργανοτης Ελλάδας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να δημιουργήσουν τις δικές τους ιδέες και συνθέσεις. Άλλωστε, αυτή είναι και η ιδέα του προγράμματος SONIC, όπως ανέφερα και νωρίτερα: να ευαισθητοποιήσει νέους καλλιτέχνες σχετικά με το όργανο, την κουλτούρα και την αξία του και να ωθήσει σε νέες δημιουργίες.
Τι έργα θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας σας την Τρίτη και πως τα επιλέξατε;
Για τη συναυλία στο Φεστιβάλ Άνω την Τρίτη 21Ιουνίου, στις 8 μ.μ., επέλεξα ένα πρόγραμμα που θεωρώ πως ταιριάζει ηχητικά με το συγκεκριμένο όργανο και ανυπομονώ να παρουσιάσω την δυναμική του στο ακροατήριο με έναν ξεχωριστό τρόπο.Αν και η συναυλία θα ξεκινήσει με την υπέροχη Passacaglia του Bach, το υπόλοιπο πρόγραμμα διαφέρεικατά πολύ από ένα τυπικό πρόγραμμα για εκκλησιαστικό όργανο, καθώς περιλαμβάνει τρία έργα που συνήθως σήμερα παίζονται σε πιάνο, αλλά ακούγονται υπέροχα και στο εκκλησιαστικό όργανο.Αποφάσισα επίσης να συμπεριλάβω ένα όμορφο κροατικό έργο «Fantasy and fugue» του AlbeVidaković.Ανυπομονώ για τη συναυλία και την ανταπόκριση του κοινού.
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη Σύρο, αλλά και από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ΑΝΩ;
Δεν έχω προλάβει να δω όλο το νησί, αλλά οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι μαγικές. Το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού συνδυάζεται με την γαλήνη, την ησυχία και τη μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και φιλικοί, οι ρυθμοί ήρεμοι χωρίς άγχος και η ατμόσφαιρα μου θυμίζει πολύ τη Δαλματία που κατάγομαι. Είμαι ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ και συνεργάζομαι- επιτέλους - κι από κοντά με την ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμαSONIC, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους μελλοντικούς στόχους και τα κοινά μας σχέδια.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ύμνοι εις την Ελλάδα
27 Οκτ. 2021 - 6:18 - Συνδυασμός τρομπέτας - εκκλησιαστικού οργάνου στο 5ο Φεστιβάλ ΑΝΩ
21 Αυγ. 2021 - 13:08 - «Το κοινό σήμερα ακολουθεί το πνεύμα των συνθετών»
20 Αυγ. 2021 - 6:15 - «Το εκκλησιαστικό όργανο πρέπει να ενταχθεί σε περισσότερα ωδεία»
18 Αυγ. 2021 - 6:16 - Πραγματοποίηση του 4ου Φεστιβάλ ΑΝΩ σε πείσμα των καιρών
20 Αυγ. 2020 - 6:17