Στο «ταμείο» του Δήμου Άνδρου πάνω από 4 εκ. ευρώ για δύο μεγάλα έργα στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο νησί

Πρόσω ολοταχώς για ανάπτυξη των υποδομών

  • Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 06:13

Στην έγκριση των απαραίτητων ενεργειών, για την απορρόφηση των εγκεκριμένων πόρων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης και εγκατάστασης ευφυών συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε η έγκριση των επενδυτικών δανείων – τα οποία αποπληρώνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τους δικαιούχους Δήμους – για τα έργα με τίτλο «Βελτίωση Υποδομών ύδρευσης Δήμου Άνδρου» και «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου», για τα οποία ο Δήμος της Άνδρου είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Στο πλαίσιο αυτό, για το πρώτο έργο, ο Δήμος θα έχει άμεσα στα ταμεία του πάνω από 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης του Δήμου Άνδρου και περιλαμβάνει τρία κύρια υποέργα και δύο συνοδά υποέργα:

- Υποέργο 1: «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Μπατσίου» (1.930.000 €), το οποίο αφορά σε επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μπατσίου συνολικού μήκους 17 χλμ περίπου.

- Υποέργο 2: «Διαχείριση της περίσσειας προϊόντων εκσκαφών και προϊόντων καθαιρέσεων (Διαχείριση ΑΕΚΚ)» (58.280 €), το οποίο αφορά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ του Υπόεργου 1.

- Υποέργο 3: «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών ψηφιακών τηλεμετρικών συστημάτων υδρομέτρησης και ελέγχου διαρροών με ενσωμάτωσή τους στα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Άνδρου» (1.443.732 €), το οποίο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης νερού (οικιακών υδρομέτρων) AMR-Automatic Meter Reading σε συγκεκριμένους οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

- Υποέργο 4: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού και αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα ύδρευσης ή την τροφοδοσία τους από πηγές και συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τη δημιουργία σταθμών παροχής ποσίμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου» (285.758 €), το οποίο αφορά στη δημιουργία είκοσι εννέα σταθμών παροχής ποσίμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

- Υποέργο 5: Προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης (4.960 €).

Για το δεύτερο έργο, ο Δήμος Άνδρου χρηματοδοτείται με 2,3 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό αφορά στην προμήθεια, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για τις Γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία αναλυτών ενέργειας και Λογισμικού Ενεργειακής Βελτιστοποίησης Λειτουργίας και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων, με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσή τους στο Κεντρικό Σύστημα Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δεξαμενών και αντλιοστασίων Ύδρευσης/Αποχέτευσης του δήμου.

Το σύστημα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εξήντα έξι θέσεις/Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Γεωτρήσεων στα δίκτυα ύδρευσης και λυμάτων.

Οι Σταθμοί Ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια, τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα.