Τα κυριότερα σημεία των απολογισμών των δύο Τμημάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2021

Πεπραγμένα σε τουρισμό και πολιτισμό

Στους επίσημους απολογισμούς τους θα προχωρήσουν τα στελέχη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των πεπραγμένων για το 2021.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει παρακάτω τα κυριότερα σημεία των απολογισμών του Τμήματος Τουρισμού και του Τμήματος Πολιτισμού, όπως αυτά έχουν αναφερθεί στα στοιχεία που έχουν δοθεί ήδη στους αιρετούς.

Τουρισμός

Ειδικότερα, για τον μήνα Ιανουάριο του 2021 αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του Δήμου και του Αντιδημάρχου, Παναγιώτη Κουταβά στο webinar που διοργάνωσε το ΔΤΕ του ΕΑΠ με θέμα “Παρεμβαίνουμε στο διάλογο για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας”. Για τον Φεβρουάριο του 2021 υπήρξαν αρκετές αναφορές και προβολές της Σύρου με σκοπό την προώθησή της σε μεγάλα έντυπα και διαδικτυακά μέσα όπως στο forbes, στο travelstyle, καθώς επίσης και σε ελληνικά sites. Από τη λίστα του απολογισμού πρέπει να τονισθεί πως τον ίδιο μήνα υπήρξε υποβολή αίτησης συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε βραβεία για τον τουρισμό ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΜΚΟ “Άγονη γραμμή – γόνιμη” υπήρξε αφιέρωμα στο νησί ως ένα από τα 5 πιο προσβάσιμα ελληνικά νησιά για άτομα με αναπηρία.

Τα δημοσιεύματα προωθήθηκαν και υπήρξαν εκ νέου και τον μήνα Μάρτιο του 2021 σε μεγάλα έντυπα και διαδικτυακά μέσα (Guardian, travelstyle κ.α.), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Σύρος συμμετείχε στο Greek – German Alternative Tourism & Gastronomy Workshop, όπως και στο Forum Θαλάσσιος Τουρισμός.

Τον Μάρτιο υπήρξε επίσης μεγάλη αναφορά της Σύρου σε δημοσιεύματα όπως και τον Απρίλιο οπότε και έγινε προβολή του νησιού μέσω του ΕΟΤ Γαλλίας στο γαλλικό περιοδικό Le Point.

Ακολούθως, τον Μάιο του 2021 η Σύρος βραβεύθηκε ως προσβάσιμος προορισμός στα Tourism Awards ενώ πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη Γάλλων δημοσιογράφων και bloggers στη Σύρο. Τον ίδιο μήνα υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία Marketing Greece για την προώθηση της Σύρου μέσω του Discover Greece ενώ υπήρξε και ο διαγωνισμός για την απόκτηση στρατηγικού manager.

Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η Σύρος δέχθηκε μεγάλη προώθηση μέσα από δημοσιεύματα και συνεντεύξεις του Αντιδημάρχου σε αξιόλογες εκπομπές και τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας ενώ σημειώνεται πως η Σύρος πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια καμπάνια τουρισμού γαστρονομίας της Coca Cola. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η Σύρος προωθήθηκε μέσω των social media και από τη Marketing Greece. Τέλος Αυγούστου υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία Toposophy για το έργο της τουριστικής ανάπτυξης και καθοδήγησης της Σύρου.

Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο υπήρξε ξανά μία μακρά λίστα άρθρων και δημοσιευμάτων προωθητικού χαρακτήρα για τη Σύρο, όπως επίσης και τον Οκτώβριο καθώς διατηρείται σταθερή και η συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ σε χώρες του εξωτερικού.

Τον Νοέμβριο του 2021 πέραν των άρθρων προώθησης της Σύρου υπήρξε και η παρουσίαση των πρώτων παραδοτέων της Toposophy, της εταιρείας που καθοδηγεί το νησί στην τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2021 υπό την εποπτεία της Toposophy έγινε η σύνταξη του τουριστικού πλάνου του 2022.

Πολιτισμός

Αναφορικά με τον απολογισμό στο κομμάτι του Πολιτισμού, για τον Ιανουάριο σημειώνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: α. Νέα ιστοσελίδα του θεάτρου “Απόλλων”, β. Έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού στο ιστορικό θέατρο. Για τον μήνα Φεβρουάριο ανακοινώνονται οι δράσεις για το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” οι οποίες ήταν διαδικτυακές.

Σε καιρό πανδημίας όπως έχει αναφέρει η αρμόδια Αντιδήμαρχος στον γραπτό απολογισμό της, τον μήνα Μάρτιο έγιναν επίσης το διαδικτυακό παιδικό εικαστικό εργαστήρι, ακολούθησαν διαδικτυακές ξεναγήσεις από τη σελίδα του facebook του βιομηχανικού μουσείου ενώ έγινε και η κατακύρωση του αναδόχου για το έργο της ψηφιακής έκθεσης του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο προέρχεται από την περασμένη θητεία. Επιπλέον, πλευρές όπως το AnimaSyros και το SIFF διοργάνωσαν διαδικτυακές εκδηλώσεις μέσα στη χειμερινή περίοδο μέσω διαδικτύου σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ η δημοτική πλευρά, τον Μάρτιο τίμησε τον Μάνο Ελευθερίου με διαδικτυακές αναρτήσεις στα social media. Μεταξύ άλλων τον Μάρτιο υπήρξε και η συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θεάτρων Αιγαίου και πραγματοποιήθηκε ο διαδικτυακός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Τον Απρίλιο του 2021 υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο των ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη ύψους 198.301, 30 ευρώ. Παρακάτω υπεγράφη σύμβαση και για προμήθεια κλιματιστικών μονάδων και ψυκτικής μονάδας για το θέατρο “Απόλλων” και το Ενυδρείο Κινίου ενώ σε επίπεδο εργασιών έγινε και η σημαντική επέμβαση στεγανοποίησης του Ενυδρείου. Τον Απρίλιο υπήρξε η συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου ενώ τον Μάιο πάλι μέσω διαδικτυακών αναρτήσεων, ο Δήμος τίμησε τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη, σε αντίθεση δυστυχώς με άλλα μέρη της Ελλάδας που πραγματοποίησαν μεγάλα αφιερώματα.

Στις 14 Μαΐου του 2021 ανακοινώθηκε η επαναδιάθεση των πολιτιστικών χώρων του Δήμου στο κοινό και από τον Ιούνιο ξεκίνησε επισήμως το πολιτιστικό πρόγραμμα “ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2021”.

Στις 24 Ιουνίου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών θεάτρων Πειραιά και Σύρου. Στον απολογισμό του Πολιτισμού αναφέρονται οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού αναλυτικά, οι οποίες δεν συγκρίνονται με τα προγράμματα του παρελθόντος, καθώς υπήρξαν ανατροπές λόγω πανδημίας και ακυρώσεις διοργανώσεων. Εκθέσεις ζωγραφικής και η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου στην Ποσειδωνία ξεχωρίζουν κατά το περυσινό καλοκαίρι όπως μεταξύ άλλων και οι συναυλίες του Φεστιβάλ ΑΝΩ.

Τον Σεπτέμβρη ανακοινώνεται η έναρξη των εγγραφών για τη Φιλαρμονική και τον ίδιο μήνα συνεχίζονται ορισμένα φεστιβάλ όπως και το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του AnimaSyros.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται τη Σύρο και πραγματοποιεί αυτοψία στα ταφικά μνημεία. Πρέπει να σημειωθεί πως πολιτιστικοί χώροι του νησιού προβλήθηκαν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών.

Τέλος, τον Δεκέμβριο έγιναν εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα ενώ πραγματοποιήθηκε με πάσα προσοχή λόγω πανδημίας και η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.