Τριήμερο εικαστικών εκδηλώσεων στην Παροικιά της Πάρου από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου 2022

Το Φεστιβάλ Πάρου επιστρέφει, με το βλέμμα στραμμένο στο τοπίο

  • Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022 - 06:07

Το τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Πάρου για τέταρτη συνεχή χρονιά, μας ξεναγεί σε μια διαφορετική Πάρο και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς μέσα από μια σειρά πρωτότυπων δράσεων πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Πάρου είναι μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται παραδοσιακά στα μέσα Ιουλίου, με επίκεντρο την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά. Κεντρικός σκοπός του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην Πάρο, είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων του.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η μουσική, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η λογοτεχνία, οι τέχνες, η διατροφή και οι κάθε λογής θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις -η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στο σύνολό της διαμορφώνει ένα πλούσιο πεδίο διάδρασης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών με το παρελθόν και το παρόν του τόπου. Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρια με ντόπιους τεχνίτες και ένα πλήθος άλλων δράσεων αποσκοπούν να αναδείξουν την αθέατη πλευρά του νησιού. Οι δράσεις του Φεστιβάλ επικεντρώνονται στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς που αναπτύσσεται γύρω από το Κάστρο, αλλά αναφέρονται ευρύτερα στον πολιτισμό του νησιού.

Το Φεστιβάλ της Πάρου αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών που ζουν στο νησί και φιλοδοξεί να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία γύρω από ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

Η τέταρτη έκδοση του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο τοπίο.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε τους ανθρώπους ενός τόπου μέσα από το τοπίο; Τι πληροφορίες μας δίνει η εικόνα του τοπίου για την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη σχέση του εκάστοτε πολιτισμού με το φυσικό του περιβάλλον; Τι ρόλο παίζει η μνήμη του τοπίου στην ανάμνηση ενός αγαπημένου μας τόπου; Πόσο μας επηρεάζει η αλλαγή του τοπίου μας;

Ο τρόπος ζωής και η σύνδεση των κατοίκων με το περιβάλλον τους είναι στο επίκεντρο του πλούσιου και καινοτόμου προγράμματος δράσεων πολιτισμού, που έχει επιμελώς σχεδιαστεί για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους, επισκέπτες και ντόπιους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με την συμμετοχή σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών εργαστηρίων, ξεναγήσεων και επισκέψεων σε ιστορικά κτίρια του παραδοσιακού οικισμού. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, με ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

Τη διοργάνωση έχει η ΑΜΚΕ Φεστιβάλ Πάρου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, ενώ το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μέρος των Εικαστικών δράσεων είναι ενταγμένες στην πράξη "Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την ενδυνάμωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας της Πάρου με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον" στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ετικέτες: