Ενημερωτικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το στρατηγικό σχέδιο του τουρισμού, χθες, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων με τη συμμετοχή της Toposophy

Ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις για την τουριστική πορεία

Οριστικοποιήθηκε το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου και βασικά σημεία του παρουσιάστηκαν χθες, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με βασικούς ομιλητές τα στελέχη της Toposophy.

Η παρουσίαση έγινε αργά το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην οποία ήταν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, καθώς επίσης στελέχη του Επιμελητηρίου, ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες του νησιού, ενώ επιπλέον, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Γιώργος Χατζαντώνης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της Τουριστικής Επιτροπής και του Εμπορικού Συλλόγου.

Τα στελέχη της Toposophy προχώρησαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και μίλησαν για τις δράσεις τουριστικής καθοδήγησης και ανάπτυξης της Σύρου, όπως και για τις ειδικές μορφές τουρισμού που προγραμματίζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης και Προώθησης της Σύρου.

Παρακάτω ακολουθούν αυτούσια βασικά τμήματα της παρουσίασης της Toposophy που εστιάζουν στο μοντέλο καθοδήγησης - διοίκησης της Σύρου από μία διευρυμένη Τουριστική Επιτροπή, όπως και στις βασικές διαμορφώσεις – προσθήκες που έγιναν στο κομμάτι του θεματικού τουρισμού.

Για το μοντέλο διοίκησης

“Το προτεινόμενο μοντέλο θέτει ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στην υλική και άυλη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα σε βάθος τριετίας. Εμπροσθοβαρώς το βάρος επωμίζεται συνολικά ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού για δράσεις προώθησης και προβολής του προορισμού, καθώς και μέσω της διεκδίκησης χρηματοδοτικών πόρων από άλλες πηγές και προγράμματα για δράσεις διαχείρισης του προορισμού.

Σε βάθος τριετίας, ο στόχος είναι ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να υποστηρίζει την υλοποίηση αποκλειστικά δράσεων προώθησης και προβολής σε ποσοστό 20%-25% επί του συνολικού προϋπολογισμού μέσω οικονομικής ενίσχυσης ή μέσω αντίστοιχης επένδυσης σε υπηρεσίες και ανθρωπομονάδες. Με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, το ποσό αυτό αναλογεί σε ένα εύρος της τάξεως των €15.000-€25.000 το 2025.

Το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης προϋποθέτει την αναβάθμιση της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας ο οποίος θα προσδιορίζει επακριβώς: α. To έργο και τις αρμοδιότητες της επιτροπής. β. Τις περιπτώσεις σύγκλησης της επιτροπής. γ. Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών. δ. Τη διαδικασία λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. ε. Την τήρηση πρακτικών και τη δημοσιότητα των αποφάσεων. στ. Τη διοικητική υποστήριξη της επιτροπής”

Μορφές θεματικού τουρισμού

Προσβάσιμος τουρισμός: Αρχική πρόταση: Η δράση για τον Σχεδιασμό Εξειδικευμένου Οδηγού για τον Προσβάσιμο Τουρισμό στη Σύρο ενσωματώθηκε με στόχο την ανάδειξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των επιχειρήσεων που προσφέρουν διευρυμένες επιλογές ΑμΕΑ, προσφέροντας παράλληλα έναν οδικό χάρτη με συμβουλές και κατευθύνσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση χώρων και υπηρεσιών φιλικά προς τα ΑμΕΑ. Εξειδίκευση: Ενσωμάτωση διακριτών ενεργειών για την προώθηση και την προβολή του συγκεκριμένου οδηγού σε εξειδικευμένα κανάλια και δυνητικούς συνεργάτες.

Πεζοπορικός τουρισμός: Αρχική πρόταση: Οι Ενέργειες Ανάδειξης/Συντήρησης (σήμανση ειδικών μονοπατιών, καθαρισμό μονοπατιών, φεστιβάλ οργανωμένων πεζοποριών) ενσωματώθηκαν σε συνέχεια προτάσεων που κατατέθηκαν από την ομάδα πεζοπόρων και με βάση καλές πρακτικές από γεωπάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξειδίκευση: Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες συντήρησης/ανάδειξης που προγραμματίζονται έως τις αρχές του 2023, η δράση εξειδικεύεται σε σχέση με τη Δημιουργία Οδηγού για το Δίκτυο Μονοπατιών στη Σύρο με στόχο: 1. Τη χαρτογράφηση και ανάδειξη διαδρομών που εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές του νησιού (π.χ. Φοίνικας–Ατσιγγανόκαστρο) καθώς και σημαντικών τοπόσημων (Καστρί, Χαλανδριανή, Σπηλιά του Φερεκύδη). 2. Την παράλληλη ενίσχυση του πεζοπορικού τουρισμού και του γεωτουρισμού μέσω της ενσωμάτωσης των μονοπατιών στην Απάνω Μεριά της Σύρου στον οδηγό

Μαθητικός – εκπαιδευτικός τουρισμός: Αρχική πρόταση: Η δράση για τον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Προγράμματος με Δραστηριότητες για Παιδιά στο Γεωλογικό Εκθετήριο ενσωματώθηκε με στόχο να διευρύνει τη στόχευση σε σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά. Η αγορά των οργανωμένων εκδρομών είχε δυναμική παρουσία στον προορισμό πριν την πανδημία, ενώ οι οικογένειες με παιδιά εμφανίζονται ως το πλέον πιστό κοινό για τον προορισμό της Σύρου με βάση τα αποτελέσματα της online έρευνας. Εξειδίκευση: Καθώς επίκειται η Έναρξη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην έπαυλη Τσιροπινά εντός του 2022 και του Γεωλογικού Εκθετηρίου εντός του 2023, καθώς και την απόφαση στις 16 Φεβρουαρίου 2022 για άρση των περιορισμών στις σχολικές εκδρομές, η δράση εξειδικεύεται σε σχέση με την Ανάπτυξη Προγράμματος Μαθητικού-Εκπαιδευτικού Τουρισμού. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος είναι συνάρτηση από την πρόοδο σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων υποδομών και από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων

Θαλάσσιος τουρισμός: Αρχική πρόταση: Η δράση για τη Διαμόρφωση Πακέτων Υπηρεσιών για τη Φιλοξενία Τουριστικών Σκαφών ενσωματώθηκε με στόχο την ενίσχυση των ροών από σκάφη αναψυχής στο σύνολο των υποδομών που διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου-Ερμούπολης σε Σύρο, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, καθώς και την ένταξη σε βάθος χρόνου της νέας μαρίνας στην Ερμούπολη στα πακέτα υπηρεσιών, μετά την εφαρμογή του νέου master plan. Εξειδίκευση: Λαμβάνοντας υπόψη τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την εύρεση αναδόχου που θα αναλάβει τη διαχείριση των μαρινών στην Ερμούπολη και (ενδεχομένως) στον Φοίνικα η δράση εξειδικεύεται σε σχέση με: α. Τη Δημιουργία Προγράμματος Θεματικών Εκδηλώσεων (fishing clinics, boat rendezvous, εκπαιδευτικές επιδείξεις, καταδύσεις σε συγκεκριμένες διαδρομές) με στόχο την ενίσχυση των χρηστών στις μαρίνες σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, τη διασύνδεση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων με το ευρύτερο πρόγραμμα θεματικών εμπειριών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. β. Τον Σχεδιασμό, σε βάθος χρόνου, Loyalty Program με στόχο την παροχή υπηρεσιών σε ειδικές τιμές για χρήστες σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται τακτικά στις μαρίνες της Ερμούπολης και του Φοίνικα, όταν ξεκαθαρίσει το καθεστώς μίσθωσης με ανάδοχο και ολοκληρωθούν τα έργα ανάπτυξης και βελτίωσης υποδομών.

Σχετικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: Ο Σχεδιασμός και Υλοποίηση Καμπάνιας για την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου με βάση πακέτα υπηρεσιών διαμονής και πρόσθετων υπηρεσιών σε προνομιακές τιμές, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε διεθνές επίπεδο με πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο προορισμού (π.χ.): α. Ανάπτυξη συνεργασιών με ηγετικούς φορείς της τουριστικής βιομηχανίας. β. Καλλιέργεια συνείδησης φιλοξενίας και ενίσχυση της συνεργασίας διαφορετικών παραγόντων του τουριστικού τομέα σε τοπικό επίπεδο. γ. Διασφάλιση της παροχής μιας δεδομένης γκάμας υπηρεσιών σε περιόδους εκτός αιχμής. δ. Ενίσχυση της δημοσιότητας για τον προορισμό και ανάδειξη των εμπειριών που τον καθιστούν ελκυστικό στη διάρκεια του χρόνου.