Αποστολή της «Π» στις Βρυξέλλες- Το κακό σενάριο: Χειμώνας χωρίς θέρμανση
- Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022 - 06:23
Θα έχουν γεμίσει το 90% των αποθηκών τους σε φυσικό αέριο προ του επόμενου χειμώνα;
Είναι η απάντηση στο ερώτημα που ανησυχεί την περίοδο αυτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν τα αποθέματα του φυσικού αερίου δεν είναι επαρκή ο χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς.
Το κακό σενάριο συνέχισης του πολέμου και κατ’ επέκταση της κλειστής στρόφιγγας στις δεξαμενές φυσικού αερίου της Ρωσίας, προς τις χώρες της Ευρώπης, είναι το επικρατέστερο.
Κι αυτό είναι το μείζον θέμα που απασχολεί σήμερα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα κέντρα αποφάσεων των οποίων βρεθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα. «Δεν ξέρουμε πραγματικά θα συμβεί. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική» μας έλεγαν πηγές της ΕΕ. Οι ίδιες δεν έκρυψαν ότι ανάμεσα στις πιθανότητες είναι να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις στο φυσικό αέριο ήταν διάχυτη.
Την ίδια στιγμή βέβαια η ΕΕ κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται για το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφέρει να απεξαρτηθεί και να γίνει αυτόνομη σε ότι αφορά τις πηγές ενέργειας. Σε αυτό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ζητήσει επισταμένα τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών της κάθε χώρας προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια.
Η συνεργασία αυτή εστιάζεται σε τρεις άξονες:
⦁ Εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό της Ευρώπης θα πρέπει να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια με εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων.
⦁ Ανάπτυξη πηγών ενέργειας. Και σε αυτό καλούνται οι τοπικές κοινωνίες να βοηθήσουν με τη θετική τους στάση σε κάθε προσπάθεια που γίνεται είτε αυτές αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε σε οτιδήποτε άλλο.
⦁ Επένδυση στην καινοτομία (υδρογόνα κ.ά.)
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη προσπάθεια από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ώστε μέχρι την 1η Νοεμβρίου, να έχουν πλήρεις τις αποθήκες φυσικού αερίου τους κατά 85%. Αυτή είναι η συμφωνία του ΕΚ με τους υπουργούς της ΕΕ η οποία εγκρίθηκε στην τελευταία ολομέλεια της περασμένης εβδομάδας.
Αυτή τη στιγμή, οι αποθήκες βρίσκονται περίπου κατά το ήμισυ γεμάτες. Οι ίδιες πηγές των ευρωπαϊκών οργάνων μας ανέφεραν ότι υπάρχει άριστη προετοιμασία σε επίπεδο αποθηκών και από δω και πέρα όλες οι ενέργειες εστιάζονται στο να γεμίσουν. Ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Το σίγουρο είναι πάντως ότι εάν δεν επιτευχθεί, θα υπάρξει μείζον πρόβλημα. Μεγαλύτερη απειλή, κυρίως λόγω υποδομών, υπάρχει για τη Βαλτική, τη Βόεια Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Τα κράτη μέλη και οι φορείς εκμετάλλευσης επιδιώκουν για τα επόμενα χρόνια, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90%, προκειμένου να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι από πιθανούς κλυδωνισμούς. Μιλώντας στην ίδια ολομέλεια, ο εισηγητής και πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Cristian Buşoi είπε: «Οι χώρες που δεν διαθέτουν αποθηκευτική ικανότητα θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με τα άλλα κράτη μέλη για την αποθήκευση των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου για αυτές. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης».
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Βαίνει στο τέλος του το φυσικό αέριο; Ήταν το ερώτημα που θέσαμε σε εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Προς την κατεύθυνση αυτή οδηγούνται τα πράγματα με την επισήμανση ότι το φυσικό αέριο ήταν ένα μεταβατικό καύσιμο.
Ωστόσο διευκρινίστηκε ότι τα έργα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καλό να συνεχιστούν καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο καύσιμο.
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οι ίδιες πηγές πάντως μας ανέφεραν ότι οι τιμές ενέργειας έχουν αγγίξει αριθμούς ρεκόρ. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα.
Κοιτούν με ανησυχία το μέλλον
Την ανησυχία τους ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να είναι δύσκολο και ίσως ακόμα πιο δυσμενές, εξέφρασαν και τέσσερις Ελληνες ευρωβουλευτές στη στρογγυλή τράπεζα που συνδιοργάνωσαν κατά την παραμονή μας στο Ευρωκοινοβούλιο το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που ήταν άλλωστε και οι οικοδεσπότες αυτής της αποστολής.
Στη συζήτηση, που συντόνιζαν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου,συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές: Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης,. Γιώργος Κύρτσος και Κωνσταντίνος Παπαδάκης.
Στη διάρκειά της ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα αλλά παράλληλα δεν έλειψαν και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που υπονόμευσαν τις επισημάνσεις για ομοψυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο κοινοβούλιο.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Διανύουμε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας με τα κακά σενάρια να υπερτερούν των καλών. Η ΕΕ διανύει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που δοκιμάζει τις αντοχές της και πιθανόν να είναι το επόμενο θύμα. Περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις του Πούτιν. Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά μας η πρώτη κάλπη πρέπει να βγάλει κυβέρνηση. Να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας και συνεννόησης όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».
ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Βιώνουμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μεγαλύτερη πίεση. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Οπως ενωμένοι πρέπει να είμαστε και στο εσωτερικό της χώρας. Η μικροκομματική αντιπαράθεση έχει αρνητικό αντίκτυπο. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε αυτό που βγάζουμε για τη χώρα μας προς το έξω. Δημιουργούμε ρωγμές κι αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν. Παθιάζομαι με αυτό το θέμα διότι πάνω απ’ όλα δεν θα πρέπει να πληγώνουμε την πατρίδα μας».
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: «Η κρίση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, όπως και ο πόλεμος. Κι εδώ καλείται η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις. Φαίνεται όμως ότι είναι αδύναμη. Η ενεργειακή φτώχεια απλώνεται παντού. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερο μετά τις επιλογές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ΕΕ το 7% των νοικοκυριών καθυστερούν την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ενώ στην Ελλάδα το 30%».
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Οι συνέπειες του πολέμου στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες είναι βαθιές και με πολλές ρίζες. Σήμερα διαμορφώνεται μία κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική. Από τη μία έχουμε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την αστική τάξη την Ουκρανία και από την άλλη τη Ρωσία και την Κίνα. Μέτωπα τα οποία διαμορφώνουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις τις οποίες καλούνται να βιώσουν οι πολίτες. Ηδη οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον».
Εμφανίστηκαν οι τάξεις των νεόπτωχων
Η κρίση γεννάει φτώχεια σε όλη την Ευρώπη. Η τάξη των νεόπτωχων κάνει την εμφάνισή της με ταχύτατους ρυθμούς στο Βέλγιο και στη Γαλλία. «Ολη αυτή η κατάσταση ακουμπάει τους πάντες. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας μας. Βλέπουμε πλέον ανθρώπους που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και αναγκάζονται να αλλάξουν τις συνήθειές τους και εδώ στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Καταστάσεις που δεν μας περνούσαν καν από το μυαλό» μας ανέφερε Ελληνίδα ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ίδια μας επισήμανε ότι αρκετοί επιλέγουν την επιστροφή στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρθηκε στα δικά της παιδιά που μεγάλωσαν στο Βέλγο, ακολούθως αναζήτησαν την τύχη τους σε διάφορες χώρες και επέλεξαν στο τέλος την Ελλάδα για να εργαστούν και να ζήσουν.
Την ανησυχία την καταγράψαμε και ανάμεσα στους πολίτες. Στα καφέ και στα εστιατόρια οι εξελίξεις που διαμορφώνει ο πόλεμος μονοπωλούν τις συζητήσεις. «Ανησυχούμε. Βλέπουμε τη ζωή μας να αλλάζει σε πολλά πράγματα. Χάσαμε την ηρεμία που είχαμε» μας σχολίασε ένας έμπορος στη λαϊκή αγορά που διεξάγεται στην πλατεία απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μαρίνα Ριζογιάννη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αχαΐα – Δασικοί Χάρτες: Σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες, χάνονται περιουσίες
19 Δεκ. 2022 - 6:22 - Νίκησε το Δημόσιο… μέσω Στρασβούργου – Πρώτη δικαστική δικαίωση Πατρινού σε υπόθεση με λιμενικούς
8 Δεκ. 2022 - 6:23 - Οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν κατασκοπευτικές φωτογραφίες από το Αιγαίο!
26 Σεπ. 2022 - 6:25 - Υδρογονάνθρακες: Επιστροφή στις έρευνες στο Ιόνιο και δυτικά, νοτιοδυτικά της Κρήτης
28 Μαρ. 2022 - 6:24 - Οι Ταλιμπάν νίκησαν. Εμείς τι χάνουμε;
20 Αυγ. 2021 - 6:24