Οι δράσεις του σήμερα για τη Σύρο του μέλλοντος

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετέχει και φέτος στη διοργάνωση του 17ου Σεμιναρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης που οργανώνει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ), από την Παρασκευή 8 Ιουλίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022.

Τα τελευταία 16 χρόνια κορυφαίοι επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και εκπρόσωποι από διάφορους εθνικούς και διεθνείς φορείς στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας συμμετέχουν στο Σεμινάριο και συζητούν για τις εξελίξεις και τις τάσεις διεθνώς που επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Στο φετινό πρόγραμμα και σε μια προσπάθεια δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στο νησί που τόσα χρόνια φιλοξενεί τα σεμινάρια, η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου 9 Ιουλίου αφιερώνεται στην Αναπτυξιακή Προοπτική της Σύρου στην επόμενη δεκαετία ανταλλάσσοντας απόψεις και προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε όποιον επιθυμεί και έχει ενδιαφέρον να συζητήσει με τους ομιλητές για τις προοπτικές και το μέλλον του νησιού.

Η επόμενη δεκαετία

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για το αυριανό σεμινάριο:

“Το κεντρικό μας θέμα είναι οι τεχνολογίες και οι αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία, στην οικονομία κ.α. και  επηρεάζουν  την ανάπτυξη και τη διεθνή εξέλιξη και της χώρας. Φέτος, αποφασίσαμε  να έχουμε μια ενότητα αφιερωμένη στη Σύρο όπου θα μιλήσουν άνθρωποι για μια σειρά από θέματα που θα απασχολήσουν το νησί την επόμενη δεκαετία και για το πως η Σύρος θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει προς όφελός της. Θα μιλήσουμε για τα δίκτυα και την κινητή τηλεφωνία και το πως οι ψηφιακές υποδομές θα δώσουν τη δυνατότητα να έρθει περισσότερος κόσμος στη Σύρο που θα μένει και θα εργάζεται από εδώ. Θα μιλήσουμε επίσης για τι ς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την αγροδιατροφή και θα κάνουμε μια συνολικότερη αποτίμηση για το που βρισκόμαστε και για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον. Θα υπάρχει ένα πάνελ πολύ σημαντικό με πολλούς καλεσμένους από διάφορους τομείς με σκοπό να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος”.

Αναφορικά με τους απώτερους σκοπούς του σεμιναρίου, ο κ. Καλογήρου, δήλωσε: “Αυτό που στοχεύουμε είναι να πειστούν κάποιοι άνθρωποι ότι στο νησί υπάρχουν πολλές δυνατότητες και παρά τις δυσκολίες και τις πολιτικές ανακατατάξεις υπάρχει χώρος για να έρθουν να δραστηριοποιηθούν εδώ. Μη ξεχνάμε ότι η Σύρος κάποτε ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και διεθνές κέντρο της Μεσογείου”.

Όλοι μαζί για τη Σύρο

 “Φέτος, στα σεμινάρια της Ερμούπολης γίνεται κάτι πολύ σημαντικό για τη Σύρο. Οι διοργανωτές σκέφτηκαν να αφιερώσουν μια ήμερα που θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη του νησιού κατά τη διάρκεια της οποίας ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος. Είναι σημαντικό πλέον να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την κακή κατάσταση που επικρατεί και όλοι μαζί, φορείς και πολίτες, να κάνουμε  ένα βήμα πιο συλλογικό και πιο αποφασιστικό για την επόμενη μέρα” δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θεωρεί πως  το νησί θα μπορέσει να πάει μπροστά: “Εμείς σαν Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι όλοι οι οικονομικοί τομείς του νησιού θα πρέπει να συνυπάρξουν και όλοι μαζί να στηρίξουμε τον τουρισμό, το ναυπηγείο, το πανεπιστήμιο, τον πρωτογενή τομέα. Όποιος οικονομικός πυλώνας υπάρχει στο νησί μας, πρέπει να τον στηρίζουμε. Να βρούμε την κατάλληλη συνταγή να συνυπάρξουμε γιατί ένα νησί 25.000 κατοίκων με αυτήν την ιδιομορφία και τη γεωγραφική έκταση, δεν μπορεί να ευημερήσει οικονομικά αν στηριχθεί σε έναν ή δύο μόνο  οικονομικούς άξονες. Αν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση, θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Σύρου”.

Ένας σύγχρονος προορισμός

Ο Βρασίδας Ζάβρας, σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης κι ένας εκ των ομιλητών του Σαββάτου,  δήλωσε στην Κοινή Γνώμη λίγο πριν την έναρξη του Σεμιναρίου : «Η αναπτυξιακή πορεία της Σύρου για την επόμενη δεκαετία είναι το ζητούμενο του τελευταίου τμήματος των φετινών Σεμιναρίων της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης. Ένα δύσκολο και ταυτόχρονα πολύπλοκο θέμα μιας και μιλάμε για ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με ιδιαίτερο παρελθόν στο εμπόριο και την βιομηχανία. Σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές με πολλές και γρήγορες αλλαγές, η Σύρος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί κοιτάζοντας μπροστά, εκτιμώντας τις εξελίξεις στα θέματα της τεχνολογίας και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αναπτυξιακή της πορεία. Οι επερχόμενες αλλαγές στα θέματα παραγωγής ενέργειας, οι νέοι δρόμοι στις τηλεπικοινωνίες, η πρόκληση για τον αγροδιατροφικό τομέα, είναι μερικά από τα θέματα που θα θίξουν οι ομιλητές. Κατά την άποψή μου, η Σύρος μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος προορισμός είτε μόνιμης κατοικίας είτε διακοπών με βιώσιμη προοπτική και να σχεδιάσει με πρόσημο το αύριο όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα της το επιτρέψουν.»

Το σεμινάριο  “Η Αναπτυξιακή προοπτική της Σύρου στην επόμενη δεκαετία” θα διεξαχθεί το Σάββατο 18.30 -21.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων 

Βασικοί ομιλητές θα είναι οι:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (ΕΜΠ): Κρίσιμες δραστηριότητες που διαμορφώνουν την αναπτυξιακή διαδρομή της επόμενης δεκαετίας: Σκέψεις και προτάσεις από το 17ο Σεμινάριο της Ερμούπολης

ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΖΑΒΡΑΣ (Σύμβουλος Αειφόρου Ανάπτυξης): Το μέλλον σήμερα

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΑΣΤΡΑΣ (Επικεφαλής Έρευνας - Toposophy): Η Σύρος ως προορισμός: Τα αποτελέσματα δύο σχετικών μελετών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων): Τομείς με επιχειρηματική προοπτική για τη Σύρο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας): Τα δίκτυα και η κινητή τηλεφωνία τα επόμενα 10 χρόνια. Πώς θα επηρεάσει τη Σύρο και ποιες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΨΩΜΑΣ (Σύμβουλος Ανάπτυξης ΑΠΕ): Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Σύρο: Δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτικές.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΕΜΠ): Ενεργειακή Αυτοδυναμία, με την Κοινωνία στο Προσκήνιο.