Εργασία υπό αμφισβήτηση στην εστίαση
- Πέμπτη, 14 Ιουλίου, 2022 - 06:20
Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της εστίασης, καθώς η υποχρεωτικότητα της πενθήμερης εργασίας του νόμου Χατζηδάκη, βρήκε αντίδραση από τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι κρίνουν πως η εφαρμογή του θα προκαλούσε πρόβλημα στη λειτουργία των καταστημάτων τους.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου επισιτισμού, ειδικά των τουριστικών περιοχών, με τον νόμο του Υπουργείου Εργασίας που έθετε ως υποχρεωτικά τα 2 ρεπό την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους του χώρου, εκ των οποίων το ένα την Κυριακή, με έναρξη εφαρμογής από τις 8 Ιουλίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την λειτουργικότητα των επιχειρήσεων τους.
Το νέο δεδομένο ήρθε να μεταβάλλει την, ήδη παγιωμένη επί χρόνια, εξαήμερη απασχόληση, με πλήθος περιπτώσεων αυτή να επεκτείνεται και σε επταήμερη, την στιγμή μάλιστα που, ειδικά στον τουριστικό τομέα, υπήρχε πλήθος αναφορών και καταγγελιών περί κακών συνθηκών εργασίας, αμοιβών και διαβίωσης.
Με την πλήρη εφαρμογή του νόμου οι επιχειρήσεις εστίασης θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με επιπλέον μισθολογικά και μη κόστη, καθώς θα υποχρεώνονταν στην πρόσληψη προσωπικού, για την κάλυψη των 2 ημερών εβδομαδιαίως, ειδικά σε μία περίοδο ανυπέρβλητης δυσκολίας στην εξεύρεση προσωπικού.
Στις παρεμβάσεις των επιχειρηματιών του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει λύση με την έκδοση εγκυκλίου της Γενικής Γραμματέως Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα της εξαήμερης εργασίας, με σχετική δήλωση των εργαζομένων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην τροπολογία πως “...δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη”.
Η λύση ήρθε από την “Τερψιχόρη”
Ο Σύλλογος των καταστημάτων εστίασης “Τερψιχόρη” της Σύρου, πρωτοστάτησε στην λήψη της ανωτέρω απόφασης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Γιώργου Χατζαντώνης, ο οποίος μιλώντας στην “Κ.Γ.” διευκρίνισε πως το θέμα αναδείχθηκε από την “Τερψιχόρη” και με την αρωγή των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό, αυτό διευθετήθηκε.
Όπως είπε σχετικά ο κ. Χατζαντώνης “Μόλις βγήκε το ΦΕΚ ασχοληθήκαμε κατευθείαν. Κάναμε μια γραπτή διαμαρτυρία και προτείναμε λύσεις και στην κυρία Μονογυιού και προφορικά στον κύριο Φόρτωμα. Το καλό είναι ότι ενδιαφέρθηκαν και οι 2 σε αυτό και από μετά από μια εβδομάδα βρέθηκε μια λύση η οποία θα εκτελεστεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα δηλαδή.
Η λύση είναι πανελλαδική και την ανέδειξε η Τερψιχόρη από τη Σύρο. Μιλήσαμε με τον Χατζηδάκη συγκεκριμένα, ο οποίος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος γι’ αυτό”.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζαντώνης, ήρθε σε επαφή με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών εστίασης και άλλων νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι συμφώνησαν ως προς την συγκεκριμένη πρόταση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως “έχω μιλήσει με τους συγκεκριμένους συναδέλφους της Μυκόνου, της Νάξου και της Τήνου και καταλαβαίνετε ότι όλες οι Κυκλάδες έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να δουλεύουνε το καλοκαίρι. Δηλαδή δεν μπορείς να έχεις ένα σερβιτόρο και έναν υπάλληλο, όποιος κατεβαίνει για σεζόν και να δουλεύει μόνο 5 φορές την εβδομάδα. Οπότε όλοι αυτοί ήταν σύμφωνοι”.
Αναφερόμενος στην λύση που δόθηκε είπε πως “θα έχει μια τροποποίηση στο ΕΡΓΑΝΗ όπου ο υπάλληλος μαζί με τον εργοδότη θα έχουνε μια φόρμουλα συγκατάθεσης, την οποία θα υπογράψουν και οι δύο. Θα είναι σε μια φόρμουλα η οποία θα λέει ότι εγώ σαν εργαζόμενους και εγώ σαν εργοδότης συμφωνώ να δουλεύω και 6 μέρες και 7 ημέρες την εβδομάδα. Θα είναι σαν πλατφόρμα αίτησης, τηνη οποία θα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης και ο υπάλληλος να ενημερώσουν και να σεβαστούν αυτά που γράφουν”.
Στο ερώτημα αν αυτή η λύση προσφέρει κατοχύρωση ως προς την απασχόληση και την αμοιβή ο κ. Χατζαντώνης απάντησε “Βέβαια. Ήδη γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι. Εχθές ήταν ένας επόπτης εργασίας στο δρόμο κι έκανε ελέγχους, προχθές ήταν η μικτή εφορία που κοιτάζει και το ΙΚΑ. Έχουν ενημερωθεί και αυτοί για το μέτρο. Βέβαια είναι λίγο περίεργο, γιατί ακόμη δεν έχει ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ ή τι σημαίνει ότι όποιος είναι εξαήμερη εργασία ή επταήμερη, αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένος. Μιλάμε τώρα για εξαήμερη εργασία και εφταήμερη, δεν μιλάμε για το τι θα γίνει με τα ωράρια και αν είσαι εκτός ωραρίου ή αν είσαι δηλωμένος κάποιες μέρες, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις ημέρες σου έχει δώσει η επιχείρηση, αυτό είναι ανομία έτσι κι αλλιώς. Μιλάμε μόνο για τις ημέρες εργασίας έτσι αυτό το δικαίωμα σου δίνει, δεν σε καλύπτει, όταν είσαι εκτός ωραρίου”.
Για την έναρξη εφαρμογής ανέφερε πως “αυτή την εβδομάδα μου υποσχέθηκαν ότι θα ανέβει αυτή η λύση στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ “.
Αίτημα η απόσυρση της εγκυκλίου
Και ενώ από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου τηρείται αναμονή για την εφαρμογή της εγκυκλίου, αυτή φαίνεται να “παγώνει”, καθώς υπήρξε πλήθος αντιδράσεων για καταστρατήγηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με φορείς, εργαζόμενους και κόμματα να ζητούν την άμεση απόσυρση της.
“Απαράδεκτη παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας στο περιεχόμενο της Εθνικής Κλαδικής ΣΣΕ του επισιτισμού”
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και αναφέρει “Με αιφνιδιαστική «Εγκύκλιο» του, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επικαλούμενο δήθεν «ερωτήματα» για την εθνική κλαδική ΣΣΕ 2021-2023 για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας, δίνει τέσσερις σελίδες κατευθύνσεις προς τους εργοδότες και τις (εκτός αρμοδιότητας Υπουργείου πια) Επιθεωρήσεις Εργασίας για την εφαρμογή της. Απώτερος σκοπός αυτής της «Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).
Υπενθυμίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί «χάρη» κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα).
Εάν το Υπουργείο Εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με τέτοια πληθώρα ερωτημάτων, όφειλε να καλέσει τα συμβαλλόμενα μέρη, και να τα ενημερώσει με όρους διαφάνειας για την κατάσταση και να καλέσει στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας να ρυθμίσουν τα ίδια τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει. Και όχι να δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί το σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της «Εγκυκλίου» αυτής, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας”.
Το “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” κράτησε λίγες ώρες μόνο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που μιλά για καταστρατήγηση της ΚΣΣΕ του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.
Όπως αναφέρει “Με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές. Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας! Δίνει την δυνατότητα να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον... άκουσον) στο εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως
καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.
Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η κυβέρνηση
στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10
ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε
επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά
αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε
όλοι μαζί την σύμβαση μας.
Όπως είπαμε φέτος όχι στη δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε όχι στον βιασμό της
σύμβασης μας”.
Ζητά “να παρθεί πίσω η εγκύκλιος αυτή και να επιτραπεί στους νομοθετικούς εταίρους ο διάλογος”.
31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστρατήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.) του Επισιτισμού, προχώρησαν 31 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.
«Με μαεστρία η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα καταργεί μέτρα προστασίας και ισχυροποίησης της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ποδοπατώντας κεκτημένα δεκαετιών, που αποκτήθηκαν με κόπο και αγώνες. Μετά το οχτάωρο καταργείται στην πράξη και το πενθήμερο, κυρίως όμως η ΝΔ υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αδιαφορώντας πλήρως για τον πολύπαθο κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο πλέον στους εργαζόμενους να εργαστούν υπό κανονικές εργασιακές συνθήκες. Οι νόμοι Χατζηδάκη, που δεν προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς άδειες και ρεπό, αποτελούν αντικίνητρο και όχι δέλεαρ για να εργαστεί κάποιος στον κλάδο» δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Απόσυρση απαιτεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
“Στην τριετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης το υπουργείο Εργασίας, δια εγκυκλίου, ορίζει ότι με ατομική σύμβαση και πριν την πρόσληψη ο υπάλληλος στον τουρισμό-επισιτισμό θα εργάζεται 6ήμερο. Χωρίς προσαύξηση αποδοχών, χωρίς 48ωρο ξεκούρασης”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση του; ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Γιώργος Μουλκιώτης και ο Γραμματέας του Τομέα Εργασίας, Χρήστος Μέγας.
“Ιδού τα αποτελέσματα του εργασιακού μεσαίωνα που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ (ν.4808/21) και προβλέπει την κατάργηση του πενθημέρου, την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε part time, ενώ καθιερώνει και την 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς καταβολή υπερωριών.
Το υπουργείο Εργασίας ενώ κύρωσε, ως όφειλε, και επέκτεινε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον τουρισμό–επισιτισμό, ακολούθως με εγκύκλιο του ενημερώνει ότι πριν την ανάληψη της εργασίας ο εργαζόμενος μπορεί να… παραιτηθεί του δικαιώματος για 48ωρη ανάπαυση!
Τι λέει όμως επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας: μπορεί ο εργοδότης να θέσει σαν όρο στον άνεργο να παραιτηθεί του πενθημέρου προκειμένου να προσληφθεί!
Σε αυτό το περιβάλλον, μην απορούν οι επιχειρήσεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους!
Μετά μην αγωνιά η ΝΔ για την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντεργατική πολιτική της.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί την απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου”.
“Απαράδεκτη” χαρακτηρίζει την εγκύκλιο το ΚΚΕ
“Απαράδεκτη” κρίνεται η εγκύκλιος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο αναφέρει πως “Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε στη Βουλή την εικονική πραγματικότητα βαφτίζοντας «κοινωνική πολιτική» τα προνόμια που δόθηκαν και δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, ήρθε το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιό του, να διασφαλίσει ότι η δουλειά χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα θα συνεχιστεί και με την κυβερνητική βούλα.
Με ωμή παρέμβαση σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση καταργεί επί της ουσίας το 5θήμερο-8ωρο, εφαρμόζοντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αφού με ατομική σύμβαση ένας εργαζόμενος θα απασχολείται με 6ημερη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
Και προκειμένου να ακυρώσει ακόμη κι αυτή την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, αθροίζει τα -παγωμένα από το 2012- επιδόματα προϋπηρεσίας με τους μισθούς πείνας που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, για να κρατήσει τον βασικό μισθό κάτω κι από τα 713 ευρώ.
Η κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την απαράδεκτη εγκύκλιο. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις, με σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και ουσιαστικές αυξήσεις”.
«Παγώνει» η εφαρμογή της εγκυκλίου
Παρά την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου, να σημειωθεί πως μόλις στα τέλη Ιουνίου, με υπουργική απόφαση του Κ. Χατζηδάκη, κηρύχθηκε “γενικώς υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά”.
Ήδη οι συνεχείς επαφές των εμπλεκόμενων φορέων με το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως απέδωσαν μία άτυπη αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση εργαζομένων του κλάδου με την εργοδοτική πλευρά, όσο αφορά στην προσαύξηση που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για την 6η ημέρα εργασίας.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατείνεται έως το τέλος του μήνα η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 για τις επιχειρήσεις στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού.
Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2022 η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), για κάθε μεταβολή αποδοχών που προκύπτει από την Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική στις 29 Ιουνίου 2022 η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (24.5.2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των υπαλλήλων που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στις επιχειρήσεις τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων σε όλη της χώρα, με Π.Κ. 14/9.6.2021.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Καυγάς» για το ΦΠΑ στην εστίαση
30 Μαΐου. 2013 - 6:00 - Γ. Παπανδρέου: Με τον Κώστα Σημίτη δουλέψαμε συστηματικά για μια νέα εικόνα και θέση της Ελλάδας
12 Ιαν. 2025 - 18:41 - Θ. Κοντογεώργης: "Η χώρα μπορεί να βγει ενισχυμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στην οικονομία"
12 Ιαν. 2025 - 17:42 - Η ακρίβεια πλήττει την εστίαση
12 Ιαν. 2025 - 12:04 - Δικαίωση για την Ελλάδα - Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
10 Ιαν. 2025 - 19:13