Στη Σύρο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης

Στην πρώτη γραμμή ανάπτυξη και νησιωτικότητα

Διαδοχικές συναντήσεις σε Νεώριο, Λιμεναρχείο Σύρου, Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Επιμελητήριο Κυκλάδων

Την ανταπόκριση και τη στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια όλων των πλευρών της Σύρου να ακολουθήσουν τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε απόλυτα ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χθες.

Ο κ. Κουτουλάκης έκανε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Νεωρίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων καθώς και του Λιμεναρχείου Σύρου, συζητώντας αναφορικά με μία σημαντική ατζέντα του νησιού που περιλάμβανε την πορεία του ναυπηγείου, των επιχειρήσεων του τόπου, ενώ ακόμη εστίασε σε θέματα υποδομών και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες αλλά και τους Συριανούς, όπως ενδεικτικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η αύξηση του κόστους των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου συνοδευόταν από τη βουλευτή Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού καθώς επίσης και από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές Έβρου, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Δράμας, Κωνσταντίνο Μπλούχο και Αχαΐας, Ιάσονα Φωτήλα. Επιπλέον, τον ίδιο συνόδευσαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Ν.Δ., Χρήστος Καφτηράνης και ο πρόεδρος της τοπικής κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Σύρο, Στάθης Μπαρμπούνης.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες συναντήσεις συμμετείχε και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής του Ν. Αιγαίου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο οποίος έδωσε το “παρών” στο Λιμεναρχείο και στο Νεώριο.

Πρέπει να διευκρινισθεί εξ αρχής πως λόγω νόσησης από κορωνοϊό στη Σύρο, δεν μετέβησαν τελικώς χθες, η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

Νεώριο Σύρου: Αξιοπιστία στην επισκευή και σχολή κατάρτισης

Πρώτος σταθμός για τον κ. Κουτουλάκη αποτέλεσε το Νεώριο Σύρου, όπου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γενικό Διευθυντή, Βασίλη Σαββίδη καθώς και με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνη.

Ο Γενικός τόνισε πρωτίστως πως γνωρίζει ότι η καλή πορεία του Νεωρίου υπό την καθοδήγηση της ONEX και του Πάνου Ξενοκώστα που βρίσκεται στα ηνία του, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στη συνεχή προσπάθεια για εξέλιξη και βελτίωση του ναυπηγείου, καθώς επίσης και στην αξιοπιστία που συνοδεύει το όνομά του όσον αφορά τις επισκευαστικές εργασίες που αναλαμβάνει. Ο κ. Κουτουλάκης υποστήριξε πως η αναγέννηση του Νεωρίου μετά από τόσα χρόνια κατηφόρας που προηγήθηκαν, αποτελεί παράδειγμα συνολικά για τη χώρα και ειδικότερα στο κομμάτι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, δηλώνοντας σε απόλυτο τόνο, πως η κυβερνητική στήριξη προς το ίδιο και την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι δεδομένη.

Αμέσως μετά, ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε για την κοπιώδη και υπεύθυνη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Νεωρίου ώστε να πορεύεται σε μία υγιή βάση, προκειμένου να συνεχίζει να προσφέρει θέσεις εργασίας και οικονομικό αντικείμενο στον τόπο. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου εξήγησε πως η ONEX έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα απέναντι στους εργαζόμενους στο πλαίσιο της πορείας εξυγίανσης, υπενθυμίζοντας πως έχει καλύψει στο ακέραιο τα ποσά που οφείλονταν σε αυτούς τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ερώτηση βουλευτή που συνόδευε τον κ. Κουτουλάκη σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτό, ο κ. Χατζαντώνης εξήγησε πως σε καλές περιόδους όπως η τρέχουσα, το Νεώριο έχει ακόμη και 700 εργαζόμενους. Διευκρινιστικά σε μία ακόμη ερώτηση, σημείωσε πως η πλειοψηφία αυτών είναι ντόπιο προσωπικό, ενώ ακολούθως ο κ. Σαββίδης επιβεβαίωσε τα παραπάνω, σημειώνοντας όμως πως, υπάρχει και προσωπικό που έρχεται εκτός Σύρου, για να καλύψει συγκεκριμένες εργασίες που δεν αναλαμβάνουν Έλληνες εργάτες.

Αναφορικά με ερώτηση άλλου βουλευτή για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ενήλικες να εργασθούν στο Νεώριο από το ίδιο το νησί, ο Βασίλης Σαββίδης εξήγησε πως τα δεδομένα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια έχουν αλλάξει, ωστόσο, το ενδιαφέρον καλλιεργείται από το ίδιο το ναυπηγείο.

Σε αυτό το σημείο έγινε ιδιαίτερα αναφορά και στη Σχολή κατάρτισης που προωθείται για το Νεώριο, με τον κ. Κουτουλάκη να τονίζει πως το Υπουργείο Παιδείας θα θέσει αρμοδίως το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει αυτή να λειτουργήσει. Θα είναι διετούς διάρκειας και από τις “τάξεις” της θα βγαίνουν εργαζόμενοι με εξειδίκευση που θα μπορούν να απορροφώνται άμεσα από το Νεώριο. Επιπλέον, αναφορικά με τη λειτουργία του Νεωρίου σήμερα, τονίσθηκε πως σε αυτό γίνονται επενδύσεις ώστε να έχει φιλική λειτουργία με το περιβάλλον, προτεραιότητα που είχε θέσει εξ αρχής η ONEX.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση βουλευτή για ύπαρξη ή μη, εργατικών ατυχημάτων, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου γνωστοποίησε πως μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάτι σοβαρό, ωστόσο, αν γίνεται λόγος για ήπιους τραυματισμούς, εξήγησε πως αυτοί υπάρχουν όπως και σε κάθε βιομηχανικό χώρο.

Στον επίλογο της συνάντησης με τον κ. Κουτουλάκη, ο Βασίλης Σαββίδης θέλησε να τονίσει πως η ONEX προχωρά στο έργο της, παρά τις όποιες φωνές εναντιώνονται στη λειτουργία του Νεωρίου και όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε προέρχονται από “αναρχοαριστερό χώρο”.

Ακολούθησε ξενάγηση στις ανοικτές εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Λιμεναρχείο Σύρου: Ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή

Αμέσως μετά, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στους χώρους του Λιμεναρχείου Σύρου. Τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υποδέχθηκε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος πλαισιωνόταν από λιμενικούς καθώς και από τον Διοικητή της 6ης ΠΕΔΙΛΣ, Ιάκωβο Γκύζη.

Ο κ. Κουτουλάκης εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως οι δυνάμεις του είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις. Πέραν των ελέγχων στα λιμάνια και της τήρησης των μέτρων σχετικά με την πανδημία, ο Γενικός έκανε αναφορά στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού, η αντιμετώπιση του οποίου – όπως σχολίασε – αποδυνάμωσε κάποια Λιμεναρχεία προσωρινά, ώστε να υπάρξουν ενισχύσεις σε “κόκκινες” περιοχές.

Τον σημαντικό ρόλο που έχει το Λιμεναρχείο Σύρου ανέλυσε παρακάτω ο Λιμενάρχης Σύρου. Ο κ. Βαμβακούσης τόνισε πως θα πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό των Κυκλάδων. Παράλληλα, μίλησε για την καλή συνεργασία και με την Αστυνομία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως σε καθημερινή και σταθερή βάση, τα αντανακλαστικά των λιμενικών είναι σε υψηλό επίπεδο ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος στον θαλάσσιο χώρο, αλλά και πάταξη του εγκλήματος.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε τέλος ο κ. Βαμβακούσης η εικόνα των λιμενικών στα λιμάνια κι εν προκειμένω της Σύρου είναι σημαντική και σε αυτήν δίδεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί τις πρώτες συστάσεις για τον επισκέπτη. Τα θέματα στελέχωσης των Λιμενικών Αρχών απασχόλησαν τη σύντομη συζήτηση, ενώ τέλος, ο Λιμενάρχης προσέφερε αναμνηστικά δώρα προς το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στον νησιώτικο χώρο

Ένας ακόμη σταθμός για τον Μανώλη Κουτουλάκη αποτέλεσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο οποίο τον καλωσόρισε θερμά ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος. Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και οι βουλευτές που τον συνόδευσαν είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναλυτικά για τα βήματα αξιόλογης προόδου της λειτουργίας του, ώστε με όλα τα σύγχρονα και ψηφιακά μέσα να στηρίζει σταθερά την επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες. Τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης, όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικής.

Ο κ. Κουτουλάκης εξήρε δημοσίως τα βήματα εξέλιξης του Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως αποτελεί ίσως το κορυφαίο Επιμελητήριο στην Ελλάδα που προχωρά με τόσο γοργούς ρυθμούς.

Αμέσως μετά, ο Γιάννης Ρούσσος εστίασε την αναφορά του σε βασικά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες. Ειδικότερα, μίλησε για το αυξημένο κόστος μετακίνησης στην ακτοπλοΐα, ενώ επανέλαβε πως σταθερό αίτημα των κατοίκων των Κυκλάδων και του Επιμελητηρίου είναι η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως πρέπει όταν μία κυβέρνηση μιλά για άρση ανισοτήτων να φροντίζει ιδιαίτερα γι αυτό, στον χώρο των νησιών, καθώς η γεωγραφική ασυνέχεια διαφοροποιεί σημαντικά τα δεδομένα από τα ηπειρωτικά μέρη.

Τέλος, ο κ. Ρούσσος, έκανε μία σύντομη αναφορά στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Με εξαίρεση όπως ανέφερε τα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Πάρου που έχουν πάρει άλλον δρόμο, τα υπόλοιπα νησιά δεν έχουν τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα μέχρι στιγμής. Έδωσε έμφαση στην περίπτωση της Σύρου, εστιάζοντας ειδικότερα στο τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα και τη λειτουργία των επιχειρήσεων (εστίαση, εμπορικά, καταλύματα).

Ο κ. Κουτουλάκης έκλεισε τη συνάντησή του, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει σταθερά την επιχειρηματικότητα.

Μεταφορικό Ισοδύναμο και κόστος ακτοπλοϊκών μετακινήσεων

Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε επαφές και με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη. Προς αυτόν τέθηκαν τα θέματα και των καθυστερήσεων στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς και το κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων που έχει γίνει δυσβάσταχτο για τους νησιώτες.

Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση δε, ο Γενικός δήλωσε τα εξής: “Περιμένουμε την πίστωση για να μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα ταξίδια από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Μάρτη του 2022. Υπάρχει μία δέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους και τις εκκαθαρίσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να εγκριθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να μας πιστωθούν αρχές Αυγούστου. Δεν καταργείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν ματαιώνεται. Το αντίθετο. Οι όποιες δημοσιονομικές δυσκολίες είναι προσωρινές. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου θα το θωρακίσει όσο δεν πάει. Όντως υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προχωρήσουμε, ειδικά τώρα με τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων. Τουλάχιστον οι κάτοικοι και οι δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν κάποια λεφτά πίσω.

Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, ειδικά με τα ταχύπλοα. Η συνεννόηση που έχουμε κάνει με τους ακτοπλόους δυστυχώς δεν έχει αποδώσει καρπούς. Έχουν τον τριπλασιασμό των εξόδων λειτουργίας τους. Γίνονται παρεμβάσεις, γίνονται εκπτωτικές προσπάθειες και σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού και προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας για τον σκοπό αυτόν”.

Σημειώνεται πως ο κ. Κουτουλάκης αμέσως μετά τις συναντήσεις είχε συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων της Σύρου στην αίθουσα εκδηλώσεων (αίθουσα Βαλμά) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.