Χωρίς ΑΦΜ θα μένουν όσοι οφείλουν στο Δημόσιο

Τα ανείσπρακτα οδηγούν στη διαγραφή

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, αποτελούν μεγάλο βραχνά για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην προσπάθεια είσπραξης τους, προχώρησε, καθ’ υπόδειξη της τρόικας, στο εκβιαστικό και ακραίο μέτρο διαγραφής του ΑΦΜ των οφειλετών.

Με τα ανεξόφλητα χρέη προς το Δημόσιο, των φυσικών και νομικών προσώπων, να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 60 δις ευρώ, παρουσιάζοντας συνεχώς αυξητική τάση και με την τρόικα να εμφανίζεται ενοχλημένη από την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην είσπραξη τους, το υπουργείο Οικονομικών βάζει το μαχαίρι στο λαιμό χιλιάδων επιχειρηματιών με τη νέα του απόφαση.

Τα εισπραχθέντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφεται φέτος μία ανοδική πορεία στις εισπράξεις παλαιών οφειλών, σε σχέση με την περσυνή χρονιά, με μία αύξηση της τάξης του 35%, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων, κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, στα 1,638 δις ευρώ.

Από το σύνολο των εισπραχθέντων αυτών, τα ποσά που εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων ετών, προ του 2013, έφτασαν τα 959 εκ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στις βεβαιωμένες οφειλές από την αρχή του έτους, εισπράχθηκαν 679 εκ. ευρώ.

Χωρίς ΑΦΜ

Με το νέο μέτρο που προωθείται, για τους οφειλέτες που δεν προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε προς την εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρείται να μειωθεί αυτή η αυξητική πορεία και επιλέγεται αυτός ο δρόμος αντί της ενίσχυσης της αγοράς, που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση.

Όσοι αφήναν εκκρεμείς οφειλές προς το Δημόσιο, μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν την ποινή της μη έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, χωρίς όμως αυτό να επιφέρει τα επιθυμητά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Τώρα πλέον οι οφειλέτες θα χάνουν το ΑΦΜ τους, έως τη στιγμή που θα προχωρήσουν σε ρύθμιση τους, ώστε αυτό να επανενεργοποιείται.

Στον ορίζοντα λουκέτα

Η εφαρμογή του μέτρου απενεργοποίησης του ΑΦΜ θα επιφέρει ουσιαστικά προβλήματα στην αγορά, καθώς ο οφειλέτης επιχειρηματίας δεν θα έχει πια τη δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών με ιδιώτες, επιχειρηματίες, τράπεζες και Δημόσιο.

Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η αδυναμία σύναψης τραπεζικού δανείου, η είσπραξη μέσω τραπεζών, αλλά και οι εισπράξεις επιστροφών φόρου και όποιων συναλλαγών με το Δημόσιο, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Το εκβιαστικό αυτό μέτρο, πέραν των μεγαλοοφειλετών, θα πλήξει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μετρώνται σε αρκετές χιλιάδες και οι οποίες παραπαίουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν έτσι σε εξασφαλισμένο κλείσιμο.

Από την πλευρά των ανθρώπων της αγοράς επισημαίνεται ότι ναι μεν τώρα είναι πολλές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, τα κρατικά ταμεία θα καταγράψουν μεγάλες απώλειες από αποδόσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και τα ποσοστά ανεργίας θα εκτιναχθούν ακόμα υψηλότερα.

Ετικέτες: