Συριανο- παιδο- τσουκαλομπερδέματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη

Η δημοτική βιβλιοθήκη Σύρου Ερμούπολης συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της με τις παιδικές δραστηριότητες που διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χαρίζοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να δραστηριοποιούνται και να μαθαίνουν για τον τόπο τους από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά, το νησί και αυτό που κάνουν.

Το νέο πρόγραμμα δράσεων της παιδικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου υπό τον τίτλο – γλωσσοδέτη  “Συριανο- παιδο- τσουκαλομπάρδακα” και αφορά σε πρωινές δράσεις που όλες κινούνται θεματικά γύρω από τη Σύρο.

Η “Νόστιμη παράδοση”  ήταν η πρώτη δράση που πραγματοποιήθηκε. Τα παιδιά έμαθαν την ιστορία του συριανού λουκουμιού και άλλων παραδοσιακών προϊόντων ενώ στη συνέχεια έφτιαξαν υγιεινά αυτοσχέδια σουβλάκια υπό την καθοδήγηση του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου.

Η δεύτερη δράση που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, λέγεται “Μπρος οι αργαλειοί”. Τα παιδιά θα μάθουν τι είναι ο αργαλειός, θα ακούσουν την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τα δικά τους αυτοσχέδια υφαντά.

Η τρίτη δράση, στις 5 Αυγούστου, θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Θα μάθουν για τα βότανα, τα λουλούδια και τα δέντρα που ευδοκιμούν στη Σύρο προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα το φυσικό τοπίο του νησιού. Τα “Συριανά χλωριδο – καμώματα” θα δείξουν στα παιδιά πώς ένας φαινομενικά άγονος τόπος σαν τη Σύρο, έχει τη δική της πλούσια χλωρίδα.

Στις 8 του Αυγούστου είναι “Ώρα για ναυπήγηση”. Ένας Συριανός έμπειρος γνώστης της ναυπηγικής τέχνης, θα μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του μοναδικού αυτού επαγγέλματος που χάνεται και θα τους δείξει τον τρόπο να γίνουν μικροί καραβομαραγκοί φτιάχνοντας τις δικές τους κατασκευές.

Δύο μέρες μετά, στις 10 Αυγούστου, έρχεται επιτέλους η ώρα για τα “Συριανά παιχνιδίσματα” τα οποία θα χαρίσουν στα παιδιά δύο απολαυστικές ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς, συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι.

Τελευταία δράση αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας, είναι η “ Τέχνη γύρω από την πλατεία”.  Τα κτήρια πάνω και γύρω από την πλατεία Μιαούλη κουβαλούν μια τεράστια ιστορία και αποτελούν έργα τέχνης. Τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν και αυτήν την πλευρά του μέρους αυτού που τους προσφέρει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και κοινωνικοποίησης.

Οι δράσεις αφορούν παιδιά 7-12 ετών και είναι δομημένες με τρόπο ώστε να υπάρχει διάδραση και να συνδυάζονται η γνώση και η πληροφόρηση με το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Όλες οι δράσεις διεξάγονται κυρίως στον χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης μεταξύ 10.00 -12.00. Κάποια μέρη των δράσεων θα γίνουν σε εξωτερικούς χώρους  με  την προϋπόθεση ότι υπερέχει πάντα η ασφάλεια των παιδιών και λαμβάνοντας υπόψιν τις καιρικές συνθήκες.

Την επιμέλεια του προγράμματος  έχει η Ευγενία Σαγκινέτου. Στις δράσεις συμμετέχουν η Ελένη Ράπτη, η Ειρήνη Δράκου, η Ελπίδα Σαγκινέτου και η Χαρούλα Σκαβάκη.

*Υπάρχουν ακόμα λίγες διαθέσιμες θέσεις