Το “ολίσθημα” των πολιτικών παρακολουθήσεων

  • Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022 - 06:13

Με τη δήλωση “Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ” ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός της τηλεφωνικής παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, που προκαλεί εντονότατους πολιτικούς τριγμούς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη "Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας”.

Χαρακτήρισε “ελλιπή” τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς όπως είπε “αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο” φράση που δικαιολογεί ανάλογη ενέργεια σε μη προβεβλημένο πρόσωπο, ενώ επέρριψε την πλήρη πολιτική ευθύνη στον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, παρά του ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος πολιτικός προϊστάμενος της εν λόγω υπηρεσίας.

Χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ενέργεια ως “ολίσθημα” της υπηρεσίας πληροφοριών, για το οποίο όμως ανακοίνωσε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία, όπως διευκρίνισε “θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει”.

Σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις, αλλά και γενικότερα λειτουργικές διαδικασίες της ΕΥΠ, ανακοίνωσε νομοθετικές πράξεις που θα προτείνει η κυβέρνηση, που αφορούν:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Επιχείρησε δε να μεταθέσει το γεγονός σε “σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας”.

“Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης, δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί”

“Tο απόστημα έσπασε και όλα θα αποκαλυφθούν”, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται “Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνονται οι αρνήσεις των παρακολουθήσεων από υπουργικά στελέχη, η παρουσίαση της ΕΥΠ ως μία υπηρεσία ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου, η μηδενική αναφορά στις διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator, στην απουσία εξηγήσεων για το πως και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια, για τα αναπάντητα ερωτατήμα που αφορούν σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, η στέρηση από την ΑΔΑΕ του δικαιώματος να ενημερώνει τους "στόχους" παρακολουθήσεων.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει “Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων. Ας είναι βέβαιος ότι η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει”.

“Παραμύθια χωρίς κινέζικο δράκο”

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού αναφέρει πως “εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις”.

Και ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στην πλήρη αποσιώπηση από τον Πρωθυπουργό του Predator,  καθώς “απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί”, επισημαίνοντας πως “το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές”.

“Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθησή μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο.

Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.

Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια”.

“Υπονόμευση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ελληνικού λαού”

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναφέρει πως “Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει «άπλετο φως», αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο «σκοτάδι» τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως «λάστιχο» την έννοια της «εθνικής ασφάλειας», νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών”.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θέτει τόσο “την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη”, όσο και την κατάργηση όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό «βούρκο»”, συμπληρώνοντας πως “Αυτό είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του”.

“Η Παράσταση Θεάτρου Σκιών "ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε" έλαβε τέλος”

Σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, αναφέρεται πως “Στο Θέατρο Σκιών που είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», η παράσταση «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές» ολοκληρώθηκε με το διάγγελμα και ήταν μια κακή παράσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στους «από κάτω».

Επίσης, το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των "εξωτερικών εχθρών" και "υβριδικών απειλών" που "επιβουλεύονται την πατρίδα μας" δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε οτιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της Επικράτειας.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, όχι μόνο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό - ολιγαρχικό καθεστώς που τον στήριξε και το οποίο ποντάρει τώρα λογικές ανώδυνης εναλλαγής”.