Κυκλάδες: Στο προσκήνιο ξανά η αναζήτηση φθηνής στέγης
- Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 19 Αυγ. 2022 - 17:00
Στη δίνη της αγωνίας για εύρεση φθηνής στέγης ώστε να μπορούν να μεταβούν και να ζήσουν στα νησιά των Κυκλάδων τη χειμερινή περίοδο εν όψει του νέου σχολικού έτους μπαίνουν νεοδιορισθέντες και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, το τρέχον διάστημα, οπότε και ξεκινά η σχολική προετοιμασία.
Η τουριστική ανάπτυξη αρκετών προορισμών έχει καταστήσει την αναζήτηση καταλύματος και μάλιστα με οικονομικό αντίτιμο ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο, που θέτει τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με την αγωνία της διατήρησης των θέσεών τους και της διαβίωσής τους στο νησιωτικό χώρο.
Η τρέχουσα σχολική χρονιά αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη γι αυτούς αφού οι αυξήσεις που έχουν προκύψει σε κάθε επίπεδο από την ενεργειακή κρίση, έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε οριακό σημείο, όταν δεν διαθέτουν στέγη και καλούνται προκειμένου να δουλέψουν, να καταβάλουν υψηλά ενοίκια.
Σχετική δημόσια παρέμβαση – με αποδέκτη την πολιτεία και τους δήμους – πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, η πλευρά της οποίας καλεί τους αρμόδιους να ανταποκριθούν σε επίπεδο στήριξης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να ζήσουν στα νησιά και κατά συνέπεια, το δημόσιο σχολείο και η λειτουργία του να μην απειληθεί προς όφελος πρωτίστως των μαθητών.
Με αφορμή τα παραπάνω, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με Δημάρχους των Κυκλάδων, οι οποίοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, τονίζουν πως άπτεται της αρμοδιότητας και της ευθύνης της πολιτείας, παρόλα αυτά, στο μέτρο του εφικτού, γνωστοποιούν τον τρόπο με τον οποίον η δημοτική πλευρά μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, εντός επιτρεπόμενου πλαισίου.
ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων: Αγωνιούν ακόμη και για ένα δωμάτιο
Το μέγεθος του προβλήματος που κάνει ξανά την εμφάνισή του κατά το τρέχον διάστημα, μία ανάσα πριν τη νέα σχολική περίοδο και το οποίο τείνει να γίνει ακόμη πιο έντονο δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης συγκυρίας με την ακρίβεια σε όλα, περιγράφει και αναδεικνύει η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων. Το συνδικαλιστικό όργανο υπογραμμίζει πως το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί σε βαθμό που εκπαιδευτικοί αγωνιούν ακόμη και για ένα δωμάτιο.
“Τα νησιά των Κυκλάδων, που βίωσαν και βιώνουν και φέτος μια «υπερμεγέθη» τουριστική ανάπτυξη, δυστυχώς αποτελούν αρκετά «δύσκολους» προορισμούς για τη διαβίωση και την εργασία για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται πάνω σ αυτά. Με πρώτο μισθό που ξεκινάει από το 740 ευρώ (!) οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια, το πανάκριβο κόστος ζωής, τα αυξημένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, τους «εκτοξευμένους» λογαριασμούς ΔΕΚΟ, την πανάκριβη βενζίνη κλπ..
Μέσα σε αυτήν την ανάπτυξη θα έπρεπε να υπάρχει αυτονόητα πρόβλεψη για τη διαμονή, τη στέγαση, τη σίτιση, τη διαβίωση και τη μετακίνηση των συναδέλφων. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική «ανάπτυξη», τότε θα πρέπει να μιλάμε και για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία όλων των εκπαιδευτικών στα νησιά, προκειμένου να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται η αξία και το ιδεώδες της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου σχολείου, η αξία της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης όλων των μαθητών μας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτο να αγωνιούν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί για την εξεύρεση δωματίων και σπιτιών στα νησιά των Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτο να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Είναι απαράδεκτο να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού, της ακρίβειας και του υπερτουρισμού ενώ ο μισθός μας μειώνεται και παραμένει καθηλωμένος χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτοί που στηρίζουν με τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος το δημόσιο σχολείο να αγωνιούν πλέον όχι απλά για την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά για την επιβίωσή τους… Είναι απαράδεκτο μπροστά σ αυτά τα τεράστια προβλήματα να «σφυράνε» αδιάφορα Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Δήμοι που ακόμα δεν έχουν κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση της στέγασης, της διαμονής και της σίτισης των συναδέλφων μας” αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ μεταξύ άλλων, ενώ ακολούθως γνωστοποιεί τα αιτήματα και τις απαιτήσεις της προς στήριξη των εκπαιδευτικών.
Ζητούν άμεσα την ικανοποίηση αιτημάτων
Αναλυτικά, η πλευρά της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων ζητά από την πολιτεία και τους δήμους τα ακόλουθα: “1.Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων στις Κυκλάδες, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.
2.Να μισθωθούν ξενοδοχεία, τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
3.Να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες και να υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. 4.Σίτιση όλων των εκπαιδευτικών. 5.Επίδομα στέγασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες και επιπλέον επίδομα 500 ευρώ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα. 6.Ειδικά όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων. 7.Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών. 8. Να ισχύσει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος για όλους τους νησιωτικούς Δήμους. 9. Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.”.
Μύκονος: Παρεμβάσεις για έμπρακτη στήριξη
Σχετικά με το θέμα μίλησε στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς. Ο Δήμος Μυκόνου εδώ και χρόνια είχε μεριμνήσει για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μέσα στο οποίο νόμιμα η δημοτική πλευρά θα μπορούσε να στηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο θέμα της διαμονής τους στους τουριστικούς προορισμούς, προωθώντας προτάσεις τόσο για παροχή καταλύματος, όσο όμως και για οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε μηνιαία βάση.
“Ο Δήμος της Μυκόνου ήταν αυτός ο Δήμος ο οποίος το 2017 με δική μας πρωτοβουλία και απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη μπόρεσε και καθιέρωσε το βοήθημα σίτισης και στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, στα σώματα ασφαλείας και στο επικουρικό προσωπικό στα νησιά μας. Τότε σε συνεννόηση και με το Ελεγκτικό Συνέδριο στη Σύρο μπορέσαμε και διαζευκτικά είτε δίναμε κατάλυμα, είτε δίναμε κάποια οικονομική ενίσχυση σε αυτούς τους οποίους το δημοτικό συμβούλιο είχε θεωρήσει δικαιούχους. Εδώ στη Μύκονο είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που είχαμε δημιουργήσει τρεις δημοτικούς κοιτώνες και φιλοξενούμε δεκάδες άτομα δωρεάν. Και από τα σώματα ασφαλείας και από την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ αλλά και από το Λιμενικό και φυσικά αναπληρωτές εκπαιδευτικούς” ανέφερε αρχικά ο κ. Κουκάς, σημειώνοντας παράλληλα πως, προσεχώς η μία εκ των δύο δυνατοτήτων “καταργήθηκε” και ως εκ τούτου, γίνεται νέα προσπάθεια και ασκείται πίεση προς το κράτος, ώστε να επανέλθει η επιλογή παροχής επιδόματος.
“Ωστόσο, μία εξέλιξη πολύ δυσάρεστη ήταν το 2022 όταν το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν ενός ερωτήματος ενός άλλου φορέα τοπικής Αυτοδιοίκησης ερμήνευσε ότι οι Δήμοι μπορούν μονάχα να παρέχουν το κατάλυμα και όχι να δίνουν το βοήθημα. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας Δήμος όταν δεν ενισχύεται οικονομικά, δεν μπορεί να παρέχει σπίτι σε 300 και 400 άτομα. Μπορεί να δίνει ίσως κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης. Μας απαγόρευσαν να δώσουμε σε χρηματικό βοήθημα αυτή την ενίσχυση, παρά μόνον νοικιάζοντας δημοτικούς κοιτώνες. Αυτό δυστυχώς αιφνιδίασε τις Δημοτικές Αρχές και τουλάχιστον τη Δημοτική Αρχή της Μυκόνου και φυσικά στεναχώρησε και πίκρανε και δικαίως αυτούς που είχαν νοικιάσει σπίτι και περίμεναν να λάβουν το χρηματικό βοήθημα” πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας παρακάτω για τις κινήσεις του Δήμου σήμερα, οπότε και το πρόβλημα παραμένει.
“Όσον αφορά εμένα κινήθηκα άμεσα και έθεσα το θέμα και ενώπιον της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην ΚΕΔΕ που είμαι μέλος του Δ.Σ. και με ομόφωνη απόφασή μας ψηφίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μία τροπολογία που θα επιτρέψει ξανά στους Δήμους ξεκάθαρα, διαζευκτικά, είτε να δίνουμε σε χρήμα, είτε σε είδος αυτό το βοήθημα. Μάλιστα στις αρχές Αυγούστου δέχθηκα στο γραφείο μου τον αρμόδιο, Υπουργό Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη και του συζήτησα αναλυτικά το θέμα. Του επέδωσα την απόφαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ και είπε ότι πάρα πολύ σοβαρά, μόλις ανοίξει η Βουλή θα εξετάσει το συγκεκριμένο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” δήλωσε σχετικά ο Κώστας Κουκάς, λέγοντας τέλος, πως η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί κεντρικά.
“Είναι ένα θέμα της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και όχι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βάλει πλάτη και παρόλο που δεν ενισχύεται οικονομικά και δεν είναι υπάλληλοί μας, βοηθούμε” τόνισε, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.
Σαντορίνη: Πρόθεση στήριξης σε μόνιμους και αναπληρωτές
Την πρόθεση να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του εφικτού έχει και ο Δήμος Σαντορίνης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα.
“Μεσολάβησαν δύο έτη πανδημίας. Φέτος μπαίνουμε σε μία κανονική περίοδο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μέχρι πέρυσι ζούσαμε κάτι που πλέον δεν το ζούμε. Αρχικά να πω ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό αναπληρωτών όπως είχαμε μέχρι τώρα. Έγιναν προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό και καλύφθηκαν αρκετές θέσεις και φέτος υπήρξε νέα προκήρυξη για τη δεύτερη φουρνιά.
Πλέον έχουμε μικρότερο αριθμό αναπληρωτών και αυτό είναι θετικό” σχολίασε ο Δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως, “Οι μόνιμοι που έχουν δηλώσει ότι θέλουν τη Σαντορίνη το γνωρίζουν το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί”.
Ως εκ τούτου, για τις ενέργειες του Δήμου αναφορικά με το φετινό “κύμα” εκπαιδευτικών που θα φθάσει στη Σαντορίνη εξήγησε τα εξής: “Εμείς βγάλαμε ανακοίνωση από τον Δήμο Θήρας και τις Σχολικές Επιτροπές ότι οι θέσεις που θα προκύψουν κενές θα είναι λιγότερες. Υπολογίζω πως θα έχουμε 30 θέσεις στη Δευτεροβάθμια και το μάξιμουμ θα είναι 70 στη Δευτεροβάθμια.
Εμείς το 2020 είχαμε δώσει κάποια μπόνους στους αναπληρωτές για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Έχουμε μία καλή χρονιά φέτος και μπορούμε να πούμε ότι τα έσοδά μας είναι πολύ καλύτερα. Αυτούς τους αναπληρωτές θα έχουμε τη δυνατότητα να τους στηρίξουμε. Έχουμε την επιθυμία και τον τρόπο” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, “Οι Σύλλογοι Γονέων, ο Δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές του νησιού σε συνεργασία δεν αφήνουμε έτσι τους εκπαιδευτικούς. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν καταλύματα για όλο το μόνιμο προσωπικό που έρχεται και θα κοιτάξουμε για τους αναπληρωτές να βοηθήσουμε”.
Πάρος: Η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος υπενθύμισε την πρόθεση του Δήμου να πιέσει για τη δημιουργία χώρων στο οικόπεδο του παλαιού αεροδρομίου, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών – πρωτίστως και κυρίως – πέφτει στην ευθύνη του κεντρικού κράτους.
“Εμείς ως Δημοτική Αρχή είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα να φτιάξουμε ουσιαστικά μία δομή για τους εργαζόμενους, τους δημόσιους λειτουργούς στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Αυτή η άποψη δεν έχει εγκαταλειφθεί. Σήμερα έχουμε κερδίσει το πρώτο δικαστήριο καθώς το διεκδικούμε από την ΥΠΑ και περιμένουμε να βγει η απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου.
Όταν θα έχουμε στα χέρια μας αυτή την απόφαση θα προχωρήσουμε” σχολίασε αρχικά ο κ. Κωβαίος, λέγοντας παρακάτω τα εξής: “Από εκεί και μετά η νομοθεσία μας δίνει κάποιες δυνατότητες. Θα εξαντλήσουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Ήδη φιλοξενούμε κάποιους γιατρούς και κάποιους εκπαιδευτικούς σε έναν μικρό ξενώνα που έχουμε. Το θέμα πρέπει να το δει σοβαρά η πολιτεία, γιατί στους τουριστικούς προορισμούς δεν είναι ότι είναι μόνον ακριβά τα καταλύματα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν καταλύματα. Και βέβαια είναι και το οικονομικό γιατί δεν μπορείς να παίρνεις 700 ευρώ και να δίνεις τα 500 σε ενοίκιο. Δεν βγαίνει”.
Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “Πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία με τους δικούς της υπαλλήλους. Εμείς με τους δικούς μας. Δεν μπορούν οι Δήμοι να επωμιστούν το βάρος όλων των δημοσίων λειτουργών. Δεν γίνεται. Και να θέλουν, δεν αντέχει ο προϋπολογισμός τους. Πού θα βρούμε τον δημοτικό προϋπολογισμό;”.
Σύρος: Χωρίς οικονομική αντοχή κανένας Δήμος δεν μπορεί
Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος ανέδειξε το γεγονός πως ένας Δήμος δεν μπορεί χωρίς αυξημένους πόρους να παρέχει βοήθημα ή κατάλυμα στους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε μάλιστα, το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα η πολιτεία.
“Ειδικά για τους Δήμους αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο βάρος γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε δυνατότητα, νομίζω ότι οποιοσδήποτε Δήμος θα το έκανε. Είναι ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο. Πώς να μπορέσει; Ένας Δήμος μόνον αν έχει την τύχη να διαθέτει κάποια ακίνητα τα οποία μπορεί με κάποιες παρεμβάσεις να τα αξιοποιήσει είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά για παράδειγμα το Δήμος ο δικός μας, δεν έχει τέτοια ακίνητα που να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Το να αγοράσουμε οικόπεδο και να οικοδομήσουμε για να διαθέσουμε κατοικίες, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε πρόβλημα και με ιατρούς κ.α. και ειδικά τώρα που έχει γιγαντωθεί το airbnb, υπάρχει μεγάλο θέμα” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας ενώ, πρόσθεσε ότι, “Ακούγεται πολύ όμορφο το να μπορούσαν οι Δήμοι να βοηθήσουν, όμως είναι ανέφικτο. Όχι επειδή δεν υπάρχει η επιθυμία, αλλά επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα”.
Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του θέλησε να εξηγήσει αναλυτικότερα πως, “Ένας Δήμος όπως η Μύκονος που έχει πολλά ίδια έσοδα ίσως οικονομικά να μπορεί να ενισχύσει αν δοθεί η δυνατότητα ξανά, αλλά ένας Δήμος όπως ο δικός μας, πώς να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο; Πέρα από τη βούληση του εκάστοτε Δημάρχου, δεν είναι στις οικονομικές δυνατότητες να μπορέσει να το πράξει”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία για διάθεση κατοικιών
26 Ιουλ. 2024 - 6:16 - «Να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες»
13 Σεπ. 2021 - 12:35 - Πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας
8 Ιαν. 2021 - 6:18 - Έλλειψη καθηγητών Αγγλικών στην Κίμωλο
28 Οκτ. 2018 - 13:49 - Στάση εργασίας και συναυλία αλληλεγγύης από την ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων
2 Μαρ. 2016 - 14:12