Αρνητική η εισήγηση στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως προς το ποσό που ζητά ο Περιφερειακός Φορέας για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου (1,7 εκατ. ευρώ)

Πλήρης αντίθεση στις υπέρογκες απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2023 ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ως ετήσια εισφορά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο την ανάγκη ορθής διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου, απόφαση με την οποία διαφωνεί κάθετα η Δημοτική Αρχή.

Το υπέρογκο ποσό που ζητά ο Περιφερειακός Φορέας συναντά την απόλυτη αντίθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να σημειώνει πως από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα γίνει αποδεκτό, στο πλαίσιο της σημερινής γνώμης που καλούνται τα αιρετά μέλη του να καταθέσουν, ενόψει της τελικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, που θα γίνει στη Ρόδο, στις 26 Αυγούστου.

Η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική βρίσκει αντίθετο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο οποίος κατ΄ επανάληψη έχει σχολιάσει δημοσίως πως αυτά τα ποσά για τη λειτουργία του κυττάρου, δεν είναι διαχειρίσιμα, όταν κατά το παρελθόν, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξασφάλιζε τη λειτουργία του κυττάρου με ποσό ύψους 300 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται εξ αρχής πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με ποσοστό 6.96% επί του μετοχικού κεφαλαίου καλείται να καταβάλει για το έτος 2023 σύμφωνα με το Σχέδιο Τιμολογιακής Πολιτικής – Εισφορών Μελών ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. έτους 2023 το ποσό του 1.705.566,78 ευρώ εκ των οποίων το 1.405.566,78 ευρώ είναι το σύνολο της ετήσιας εισφοράς συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και 300.000 ευρώ αφορούν το τέλος ταφής απορριμμάτων.

“Το ποσό που καλείται να καταβάλει ο Δήμος για το 2023 είναι δυσβάσταχτο και προτείνεται να ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ να επανεξετάσει το ύψος της εισφοράς του Δήμου και να μειωθεί στα επίπεδα του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, να ζητηθούν διευκρινίσεις: α. Για τον τρόπο υπολογισμού του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο είναι δυσανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και β. Για τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2021” αναφέρεται στην εισήγηση μεταξύ άλλων, την οποίαν έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γ. Πιταούλης: Σχεδόν εξαπλάσιο κόστος

Αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σχολίασε την πρόταση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, τονίζοντας πως αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι δεκτές από τον Δήμο.

“Από τη μέχρι τώρα αναζήτηση που έχουμε κάνει, δεν έχω δει σχετικές γνώμες κάποιου Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική. Η πρόταση η οποία είναι και ιδιαιτέρως αυξημένη, δηλαδή είναι αυξημένα κατά πολύ τα τέλη που έρχεται να επιβάλει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ – ακόμη και σε σύγκριση με τα τελευταία που ήταν περίπου 900 χιλ. ευρώ λιγότερα -, δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Τα τέλη του 2022 είχαν διαμορφωθεί περίπου στις 820 χιλ. ευρώ και τώρα για το 2023 φθάνουμε στο 1,7 εκατ. ευρώ” περιέγραψε αναλυτικά ο Γιάννης Πιταούλης, σημειώνοντας ακόμη πως, “Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι το ποσό αυτό είναι μη διαχειρίσιμο σε βάθος χρόνου για οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή και σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη”.

Ο ίδιος τόνισε πως, “Εμείς πάντοτε σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε, ερχόμαστε και καταθέτουμε προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές”, λέγοντας παρακάτω πως, “Αρχικά αυτές οι αποφάσεις είναι και πολιτικές και δεν μπορεί ένας ΧΥΤΑ που διαχειριζόταν επί σειρά ετών ο Δήμος με ένα ποσό - κόστος κοντά στις 300 – 350 χιλ. ευρώ – αν βάλουμε και το διοικητικό κόστος – να φθάνουμε να έχει ένα κόστος 5 και 6 φορές παραπάνω”. Προφανώς, πρόσθεσε πως, “και ο Δήμος θα μπορούσε τα προηγούμενα χρόνια να κάνει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ και να χρεώνει τους δημότες 1 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν μία πολιτική απόφαση που ίσχυε επί σειρά ετών και τα δημοτικά συμβούλια δεν είχαν πάρει, θεωρώντας ότι πετυχαίνουν μία διαχείριση του ΧΥΤΑ έτσι ώστε να λειτουργεί, αλλά και να υπάρχει μία κατανόηση της κατάστασης της οικονομικής σε εκείνα τα χρόνια στη χώρα”.

Ο ίδιος θέλησε να συμπληρώσει πως, “Αυτή τη στιγμή βλέποντας αντίστοιχα πάλι ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις που είτε αφορούν το ενεργειακό κόστος, είτε το κόστος καυσίμων, ενδεχομένως, βλέπουμε ότι θα πάμε και σε αυξήσεις του κόστους μισθοδοσίας όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα, όλα αυτά σημαίνει ότι είναι κόστη που ανεβαίνουν και προφανώς μία τέτοια δυσανάλογη και τόσο μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ, δεν μπορεί να έχει τη δική μας θετική γνώμη”.

Αρνητική γνώμη

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σημείωσε πως αυτό το υψηλό ποσό δεν μπορεί να αιτιολογηθεί για κανέναν λόγο.

“Πάντοτε θα προσπαθούμε να καταθέτουμε προτάσεις και αυτό θα επιδιώξουμε και θα κάνουμε και στη συζήτηση για την απόφαση – γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση πλέον είναι πολιτική. Αυτό το αυξημένο κόστος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από το γεγονός ότι μπορεί να χρειάζονται να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Είχαμε πει εξ αρχής ότι κάποια πράγματα πρέπει να βελτιωθούν και άρα κάποια κόστη θα αυξηθούν, αλλά αυτά τα ποσά που ζητούνται είναι μη διαχειρίσιμα. Η πρόταση στο σώμα θα είναι να μην υπάρξει θετική εισήγηση προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ”.

Κι αυτό, καθώς όπως διευκρίνισε παρακάτω, “Λαμβάνοντας υπόψιν μας τη δεδομένη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στα νοικοκυριά με τις αρκετές αυξήσεις και επειδή τα τέλη αυτά σε βάθος χρόνου θα σήμαιναν ακόμη και διπλασιασμό των δημοτικών τελών, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και αυτό που ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δεν είναι αποδεκτό από εμάς”. Εξέφρασε την πεποίθηση δε, πως, “Νομίζω δεν θα είναι αποδεκτό και από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ακριβότερη υπηρεσία και χειρότερη ποιότητα

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, τόνισε πως ο Δήμος αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη θέση επί αυτών που ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, η οποία θα υπενθυμίζει πως το ύψος του ποσού που ζητά η Περιφέρεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέλη που είχε αιτηθεί μέχρι και σήμερα.

“Και το διοικητικό κόστος του ΦΟΔΣΑ βλέπουμε ότι είναι υψηλό και υψηλότερο από αυτό που είχαμε εμείς όταν λειτουργούσαμε τον ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης και μάλιστα δεν υπάρχει αντίστοιχη παροχή υπηρεσίας. Παλαιότερα είχαμε δύο άτομα που πήγαιναν στο κύτταρο και ήλεγχαν. Αυτό δεν το έχουμε. Πληρώνουμε παραπάνω για κάτι που μας δίνει χειρότερη παροχή υπηρεσίας. Και φαίνεται ότι και η ίδια η διαχείριση του ΧΥΤΑ είναι χειρότερη από αυτή που είχαμε εμείς” υποστήριξε, λέγοντας τέλος πως, “Οι αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου θα πρέπει να είναι τέτοιες που να περιορίζουν το κόστος και σίγουρα να μην είναι πάνω από το ύψος των τελών που είχαν αποφασίσει στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση”.

 

 

 

Ετικέτες: