6ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ κινουμένων σχεδίων στη Σύρο

"Μένουμε πάντα παιδιά"

Πολιτική χροιά και κριτική ματιά γύρω από τη σύγχρονη πραγματικότητα της κρίσης, με άφθονη φαντασία και χιούμορ

Σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας με ελεύθερη πρόσβαση στον ατμοσφαιρικό και μαγικό κόσμο των γραφικών τεχνών, των οπτικοακουστικών, του βιομηχανικού και του κινουμένου σχεδίου μετατράπηκε για έκτη συνεχή συνεχή χρονιά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Για τέσσερις ημέρες, η Ερμούπολη χόρεψε στους νεανικούς ρυθμούς του επιτυχημένου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένου Σχεδίου, αnimasyros, το οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζει σημαντικές ταινίες μικρού μήκους με επαγγελματική, αλλά και φοιτητική υπογραφή. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει αξιόλογες παραγωγές που ξεχώρισαν για τη φαντασία, την έμπνευση, αλλά και την κριτική ματιά τους γύρω από τις ιδιαιτερότητες και τις σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας , κερδίζοντας κοινό και κριτικούς.

Αναμέτρηση φαντασίας και πρωτοτυπίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το αnimasyros διάνθισε το πρόγραμμά του, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες να συστηθούν στο κοινό αλλά και να διεκδικήσουν βραβεία. Ακολουθώντας το πνεύμα και τα σημεία των καιρών, οι 81 διαγωνιστικές παραγωγές, στην πλειοψηφία τους καυστικές και με άποψη απέναντι στην παγκόσμια οικονομική και ηθική κρίση εντυπωσίασαν τους θεατές και πάλεψαν “στήθος με στήθος” για το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Οι εργασίες του αnimasyros 6.0 ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με προβολές ταινιών του φοιτητικού τμήματος, αφιερώματα και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού σχολείου. Στόχος των εργαστηρίων ήταν η κατάκτηση των βασικών αρχών και διαδικασιών του animation, η εισαγωγή τους στη σχεδίαση ενός σκίτσου αλλά και η δημιουργία μίας σύντομης ταινίας μέσω της χρήσης απαιτητικών τεχνικών κινούμενης εικόνες.

Μία ημέρα αργότερα, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ υποδέχτηκαν στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” καθηγητές, παραγωγούς, σκηνοθέτες, σημαντικούς διεθνείς εκπροσώπους του animation και πλήθους σινεφίλ που κατέφτασαν στο νησί για να παρακολουθήσουν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες κινουμένων σχεδίων της φετινής χρονιάς.

“Αυλαία” με πολιτική χροιά

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με ένα βίντεο της ΕΤ3 και της εκπομπής “Διάλογος”, αφιερωμένο στο περσινό φεστιβάλ. Το απόσπασμα έκλεισε με την κάρτα “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόρασης”: 1938 – 2013, η οποία προκάλεσε αρχικά τη συγκίνηση και στη συνέχεια το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Πλατφόρμας Εταιρίας Αστικού Πολιτισμού και οικοδεσπότης της βραδιάς, Βασίλης Καραμητσάνης, κάλεσε στη σκηνή μερικούς από τους τοπικούς παράγοντες και θεσμικούς υποστηρικτές του φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Οργανισμός Πολιτισμός και Αθλητισμού Σύρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Επίσης υποστηρικτής για τα έτη 2013 και 2014 είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, εκπρόσωπος του οποίου ήταν ο Γιάννης Αναστασάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του.

Ωστόσο, την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ σήμανε η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με μαέστρο την αρχιμουσικό Alice Labarache, η οποία παρουσίασε μία επιλογή από οχτώ κομμάτια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Κυπουργός.

“Από τη Γη στη Σελήνη”

Αμέσως μετά, το κοινό είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την ταινία του εικαστικού, videoartist kai animator Άγγελου Σπάρταλη “Από τη Γη στη Σελήνη”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Η πρώτη ελληνική μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων εστιάζει κυρίως στην χιουμοριστική αλλά και καυστική κριτική που κάνει ο Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου χωρίς να ξεχνά να εξάρει παράλληλα και την απαράμιλλη γενναιότητα τους. Η ταινία είναι κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ, ενώ μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου και Ψαραντώνη, οι οποίοι όχι μόνο δάνεισαν τη φωνή τους σε δύο από τους κεντρικούς ήρωες, αλλά ερμήνευσαν και τα πρωτότυπα τραγούδια της ταινίας, σε σύνθεση της Ζηνοβίας Αρβανιτίδη. Στην προβολή της ταινίας παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο σκηνοθέτης της.

“Η Σύρος δημιουργεί μέσω του πολιτισμού”

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Πιταούλης, ο κ. Αναστασάκης και ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Εταιρίας Αστικού Πολιτισμού κ. Καραμητσάνης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πουσσαίος τόνισε ότι “η Σύρος έχει έναν και μοναδικό προορισμό να δημιουργεί, εστιάζοντας στον πολιτισμό”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους φορείς του τόπου για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του θα πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες προσανατολίζονται στην υλοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων, που θα διακρίνονται για την ποικιλία και τον πλούτο της. Επιπλέον, έκρινε απαραίτητο την προβολή αυτών των δράσεων στο εξωτερικό μέσα από τις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο κ. Πιταούλης, ο οποίος σημείωσε ότι το animasyros έχει συμβάλει καθοριστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

“Σίγουρα δεν είναι μόνο ο τίτλος, αλλά και το ταξίδι που είναι πολύ σημαντικό” υπογράμμισε, δηλώνοντας πως “αυτές οι διοργανώσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστέψαμε σε κάτι, το στηρίξαμε και προχωρήσαμε βήμα βήμα”. Τόνισε δε, ότι το αnimasyros πέρα από τον νεανικό παλμό που προσφέρει τα τελευταία έξι χρόνια στις εκδηλώσεις του δήμου, άνοιξε και μία πόρτα στη συριανή κοινωνία για να δεχθεί κάτι νέο και φρέσκο που δύναται να συμβάλει στη γενικότερη καθιέρωσή της στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

“Ο πολιτισμός είναι μια σημαντική επένδυση”

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Αναστασάκης εξήρε τους σκοπούς του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι “σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη του τόπου”. Ανακοίνωσε μάλιστα πως στο πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με το animasyros θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο για τη δημιουργία μίας μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων με θέμα το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα τέσσερα λιοντάρια στην πόλη του Ηρακλείου. “Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία ανοίγουμε ένα κεφάλαιο στον πολιτισμό, για να δώσουμε κάτι παραπάνω στους τουρίστες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε χθες με την απονομή των βραβείων animasyros 6.0 και τη τζαζ συναυλία από το μουσικό σχήμα “Andreas Symvoulopoulos Trio”.

Ετικέτες: