Προβολή της Ερμούπολης ως πολιτιστικό κέντρο
- Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Τα απολογιστικά στοιχεία του 1ου Φεστιβάλ Λουκουμιού και των λοιπών δράσεών του, οι οποίες εντάσσονται στο Σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του κοινού του Βιομηχανικού Μουσείου της Σύρου, παρουσίασε ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.
Η παρουσίαση έγινε σε μορφή powerpoint με πλήρη στατιστικά και οικονομικά στοιχεία, εικόνες και γραφήματα, τόσο για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, όσο και για τις επερχόμενες οι οποίες αναμένονται να αποτελέσουν πολιτιστικό σταθμό για το νησί.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Χάρης Βεκρής, στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 αποτέλεσε η η διατήρηση του κοινού του Βιομηχανικού Μουσείου, αλλά και η προσέλκυση νέου κοινού μέσα από την υλοποίηση εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων, αλλά και τη συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς της Σύρου.
Έρευνα κοινού αναφορικά με την επισκεψιμότητα του Μουσείου
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε έρευνα κοινού το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου. Η έρευνα στηρίχθηκε σε τυχαίο δείγμα 171 ατόμων, κατοίκων της Σύρου, κατανεμημένο σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής 2001 (φύλο, ηλικία και τόπος διαμονής). Το δείγμα επιλέχθηκε ως το 1% του πληθυσμού της Σύρου για ηλικίες από 15 ετών και πάνω. Για τη συλλογή των στοιχείων εργάστηκαν εθελοντικά οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: Δέσποινα Καγιαβά, Γεωργία Ματσούκα, Γιώργος Καπέλας.
Η ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε από τους Χάρη Βεκρή, Αντιπρόεδρο και υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού και τη Μαρία Μαυρίκου, Γενική Γραμματέα και υπεύθυνη επικοινωνίας.
Το 16% των πολιτών αγνοούν την ύπαρξή του
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση “γνωρίζετε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης” το 84,21% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 15,79% φάνηκε να αγνοεί ακόμη και την ύπαρξή του. Το ποσοστό αυτό εντοπίζεται σε πολίτες άνω των 65 ετών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι ζουν εκτός Ερμούπολης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 1 στους 2 Συριανούς επισκέφτηκε το Μουσείο κατά το πρώτο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, το 33% το επισκέφτηκε μία με δύο φορές, το 15% πάνω από τρεις φορές για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους, ενώ το 52% του κόσμου δεν το έχει επισκεφτεί ποτέ. Ερωτώμενοι για το λόγο επίσκεψής τους, το 74% απάντησε για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, ενώ το 5% διέβη την πόρτα του, λόγω κάποιας περιοδικής έκθεσης. “Συνεπώς, προσπαθούμε να σχεδιάσουμε πώς θα προσελκύσουμε τον κόσμο, που δεν θα έμπαινε εύκολα στο μουσείο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεκρής. Ωστόσο, σημείωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι επισκέπτες του Μουσείου εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι 7,6% με άριστα το 10.
Ποικίλες εκθέσεις
Ανάμεσα στις επιμέρους δράσεις που ανέλαβε ο Σύλλογος να διεκπεραιώσει περιλαμβάνεται και η έκθεση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield, με την επιμέλεια του προέδρου, Αλέξη Μαρατζίδη, η οποία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Τη σχεδίαση των αφισών και των διαφόρων εντύπων έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα, η Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Μαυρίκου αναφέρθηκε και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τις τέσσερις Κυριακές του Απριλίου, με τη συμμετοχή 60 παιδιών του δημοτικού σχολείου. Η αφίσα του προγράμματος σχεδιάστηκε από τη Συριανή καλλιτέχνιδα, Φαίδρα Ρίχτερ. Μετά από ενέργειες του Συλλόγου και τη σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τοποθετήθηκε στην αίθουσα του Επιβατικού Σταθμού του λιμανιού έκθεμα από τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.
Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος σχεδιάζει έκθεση με θέμα τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη συντήρηση των οργάνων. Για την αφίσα της εκδήλωσης υπάρχουν προτάσεις των φοιτητών του εργαστηρίου γραφιστικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, η εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου μεταφέρεται για το επόμενο έτος.
Κύριοι άξονες του στρατηγικού σχεδίου του συλλόγου αποτελούν η καθιέρωση μηνιαίου δελτίου παρακολούθησης επισκεψιμότητας, η τροποποίηση καταστατικού και ορισμός κατηγορίας εθελοντής, η δημιουργία ομάδας έργου ανάπτυξης κοινού με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, καθώς και η αθλοθέτηση βραβείου διαγωνισμού φωτογραφίας για το Θέατρο Απόλλων.
Με επιτυχία στέφθηκε το 1ο Φεστιβάλ Λουκουμιού
Στον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Λουκουμιού στη Σύρο, προχώρησε το μέλος του Συλλόγου, Μιχάλης Αλτουβάς, ο οποίος τόνισε ότι παρά τη μικρή χρηματοδότηση από τους τοπικούς φορείς, η δράση στέφθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία χάρη στην εθελοντική εργασία των πολιτών. Πρόσθεσε ακόμα ότι η μεγάλη απήχηση που γνώρισε το Φεστιβάλ αποτυπώνεται και στην υψηλή επισκεψιμότητα του κοινού στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία ( 86.000 επισκέψεις μέσα σε δύο μήνες).
Ιδιαίτερα θετικό έκρινε το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Λουκουμιού έγινε η αφορμή για να αναζητήσει ο κόσμος περισσότερες πληροφορίες γύρω από το παραδοσιακό προϊόν της Σύρου και να γνωρίσει καλύτερα τη “γλυκιά” ιστορία του.
Στις 17.597.25 ευρώ το συνολικό κόστος του
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, το κόστος της έκθεσης και του φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης και της διαφήμισης της εν λόγω δράσης, ανέρχεται στις 17.597.25 ευρώ. Τη δράση χρηματοδότησαν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (9.997.60 ευρώ), ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (1.330.50 ευρώ), ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούολης (3.560.45 ευρώ), ο ΟΠΑΣ (444.20 ευρώ) και το Επιμελητήριο Κυκλάδων (2.264.50 ευρώ). Από το ποσό αυτό, το 24% (4.223.30 ευρώ) διατέθηκε για τη δημιουργία του προωθητικού βίντεο, το 43% (7.495.50) για τη διοργάνωση της έκθεσης και τέλος, το 33% (5.878.45 ευρώ) για τη διοργάνωση του διημέρου του φεστιβάλ και το απολογιστικό βίντεο.
Δημιουργία του “forum 20.21”
Καταλήγοντας, ο κ. Βεκρής υπενθύμισε ότι στόχος του Συλλόγου είναι να συμβάλλει στη γενικότερη πρόοδο της Βιομηχανικής αρχαιολογίας και της ιστορικής επιστήμης, αλλά και να προβάλλει την ίδια την Ερμούπολη ως πολιτιστικό κέντρο με διεθνή δραστηριότητα. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται επίσης ο σχεδιασμός, η μελέτη, ο προγραμματισμός και η διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε, οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στη γενικότερη προβολή του νομού Κυκλάδων ως νησιωτικού συμπλέγματος ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Δεδομένης αυτής της στρατηγικής, ο Σύλλογος πήρε την απόφαση για τη δημιουργία ενός φόρουμ με τον τίτλο “forum 20.21” μέσα από το οποίο θα στηρίξει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες του νησιού για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Όπως υπογράμμισε, άξονες της πρωτοβουλίας είναι “ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της αίτησης, πέρα από κάθε πολιτική εξουσία, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η συνέχεια και οι ταχύτερες διαδικασίες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εγκαινιάστηκε ένας νέος μουσειακός χώρος κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης
26 Ιουν. 2024 - 19:08 - Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη
10 Φεβ. 2023 - 6:16 - Καμία ενημέρωση
30 Μαΐου. 2014 - 6:10 - "Παρκαρισμένα" στο περιθώριο
21 Φεβ. 2014 - 6:10 - Αλλάζει "πρόσωπο"
13 Φεβ. 2014 - 6:10