Ζητούν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να αναπροσαρμόσει τις συμβάσεις για να μπορέσουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος που έχει φέρει η άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα

Χωρίς τέλος τα αιτήματα των προμηθευτών λόγω κρίσης

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη

Σε αλλαγές αναφορικά με τις συμβάσεις που διατηρεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με προμηθευτές για απόκτηση βασικών ειδών, θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια αιτημάτων τους, με αφορμή το υψηλό κόστος που έχουν φθάσει αυτά τα προϊόντα στην αγορά, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξετάζονται νέα αιτήματα προμηθευτών, οι οποίοι διαφώνησαν με την αρχική απόφαση του Δήμου, που αφορούσε σε τροποποίηση κατά 12% (αύξηση) επί της αρχικής συμβατικής τιμής που αναφέρεται στις συμβάσεις, καθώς υποστηρίζουν πως αυτή η κίνηση δεν καλύπτει τις αυξήσεις που έχουν επωμισθεί οι εταιρείες, στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στη μεταφορά κ.α..

Δεδομένου πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν μπορεί να στερήσει από τους εργαζόμενούς του την παροχή γάλακτος, τροφίμων και σαφώς ούτε από τους παιδικούς σταθμούς την κάλυψη του απαραίτητου φαγητού καθημερινά, αναμένεται να αποδεχθεί ουσιαστικά τη χρέωσή του σε υψηλότερο επίπεδο για κάθε προϊόν, ώστε να υλοποιηθούν οι συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί ήδη, με βάση τα παραπάνω, θα τελειώσουν χρονικά νωρίτερα και ως εκ τούτου, ο Δήμος θα “τρέξει” νέους διαγωνισμούς, ενώ για όσους διαγωνισμούς θα βγουν στον αέρα προσεχώς, το οικονομικό ταμείο θα επιβαρυνθεί παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων και γάλακτος, που αυξάνεται κατά 50 χιλ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες για δύο έτη (προϋπολογισμός 641.891,71 ευρώ).

Για όλα τα παραπάνω έδωσε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

  • Ποια στάση θα κρατήσετε απέναντι στα συνεχή αιτήματα προμηθευτών που ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις στο πλαίσιο των συμβάσεών τους με τον Δήμο;

“Γενικότερα στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε καθορίσει μία τακτική σύμφωνα με την οποία, μετά από αιτήματα των προμηθευτών και ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση και το ύψος του πληθωρισμού όπως καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, εφόσον το αίτημα είναι προμηθευτή που έχει υπογράψει μία μακροχρόνια σύμβαση και αιτιολογείται αυτό, τότε αξιολογείται από την αρμόδια Επιτροπή που εισηγείται σχετικά, αλλά και από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και προχωράμε σε αναπροσαρμογή της σχετικής σύμβασης στο ύψος του υπάρχοντος πληθωρισμού.

Υπάρχουν κομμάτια της αγοράς και συμβάσεις, στις οποίες η αύξηση των τιμών, ενδεχομένως να υπερβαίνει το σχετικό ποσό ή ενδεχομένως και οι ίδιοι οι προμηθευτές στη συνέχεια να μην αποδέχονται μία τέτοιου είδους αναπροσαρμογή. Αυτό είναι κάτι που ζυγίζουμε και το ερευνούμε περισσότερο με βάση τους υπάρχοντες κανόνες της αγοράς. Δηλαδή αναζητούμε να δούμε αν αυτή τη στιγμή “τρέχαμε” τον διαγωνισμό τι τιμή θα ζητούσαμε να έχουμε και προσπαθούμε να το ζυγίσουμε και προς το συμφέρον του Δήμου, αλλά και να μη μείνουν οι δημοτικές υπηρεσίες χωρίς τις αντίστοιχες συμβάσεις.

Οπότε, στο συγκεκριμένο θέμα, θα πάμε και θα ακολουθήσουμε την τακτική τη συγκεκριμένη. Έχει γίνει μία εκ νέου έρευνα της αγοράς ώστε να δούμε τις τιμές των προϊόντων και πώς αυτές έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή κατάσταση. Κοιτάμε και από άλλους Δήμους και από άλλες τιμές τι τιμές διαμορφώνονται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Οπότε βλέπουμε ότι η πρώτη αύξηση που είχαμε προτείνει δεν κάλυπτε τους προμηθευτές και μοιραία θα πρέπει να πάμε σε μία μεγαλύτερη αύξηση για τις συγκεκριμένες συμβάσεις.”.

  • Αυτή η κατάσταση προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο;

“Σίγουρα σημαίνει μία μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Αλλά υπάρχουν και δαπάνες που ουσιαστικά είναι ανελαστικές. Δεν μπορείς να αφήσεις το γάλα που η τιμή που είχαμε εμείς στον διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά χαμηλή σύμφωνα με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ. Είναι μία παροχή που πρέπει να έχει ο Δήμος στους εργαζόμενούς του, οπότε είναι υποχρεωμένος να έρθει και να κάνει μία σχετική αναπροσαρμογή. Το ίδιο και με τις σακούλες που αφορούν την αποκομιδή της Καθαριότητας. Και εκεί υπάρχει μία σημαντική αύξηση. Μάλιστα βλέπουμε και άλλους διαγωνισμούς σε άλλους Δήμους, δεν το κάνουμε αβίαστα. Οπότε βλέπουμε πως διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά και μοιραία δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχει σακούλες στην Καθαριότητα επειδή αυξήθηκε η τιμή.”.

  • Υπάρχει διαγωνισμός που θα “βγάλετε στον αέρα” άμεσα και ο προϋπολογισμός του απαιτήθηκε να αυξηθεί συγκριτικά με το παρελθόν και ακριβώς λόγω των συνεπειών την ενεργειακής κρίσης;

“Σε αυτήν την Οικονομική Επιτροπή έχουμε τον διαγωνισμό των τροφίμων, όπου βλέπουμε ότι προϋπολογίζονται ήδη υψηλότερες αξίες με βάση τις τρέχουσες τιμές. Βλέπουμε ότι σε ετήσια βάση ο Δήμος πιθανότατα να έχει μία επιβάρυνση που να αγγίζει τις 50 – 60 χιλ. ευρώ. Αυτό όμως είναι κάτι που το βλέπουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους παιδικούς σταθμούς χωρίς τρόφιμα. Υπάρχει ένα υψηλότερο κόστος που το βλέπουν όλες οι οικογένειες και όλα τα νοικοκυριά. Από την άλλη όμως θα πρέπει να αφήσεις πίσω κάτι άλλο και όχι αυτό που είναι απαραίτητο.”.

  • Εκτιμάτε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, ή ότι θα μπει ένα “φρένο”;

“Αυτό πάντα έχει να κάνει με συνθήκες και παράγοντες που εμείς δεν ελέγχουμε. Πριν τον πόλεμο της Ρωσίας ακόμη, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται κάποιες πληθωριστικές τάσεις και συγκεκριμένα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήταν κάτι που το βλέπαμε σιγά σιγά. Η έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, δυσχεραίνει σημαντικά όλη την κατάσταση και την αγορά και έχει οδηγήσει σε αλματώδεις αυξήσεις των τιμών. Ενδεχομένως να μπορούσε να πει κάποιος ότι σε κάποια πράγματα, υπάρχει μία εξομάλυνση. Όχι στην πρότερη κατάσταση αλλά κάπως έχει κοπάσει αυτό το ράλι της ανόδου των τιμών. Όμως δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα πάει καλύτερα ή χειρότερα. Είναι συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ίσως μία μικρή άμυνα για να καλύψουμε αυτές τις αυξήσεις στις τιμές.”.

  • Έχετε προγραμματισμό σχετικά με τη “δεξαμενή” από την οποία μπορεί ο Δήμος να κάνει περικοπές δαπανών ή εξοικονόμηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα βάρη;

“Οι αναπροσαρμογές που γίνονται επειδή είναι στο πλαίσιο πολυετών συμβάσεων, στην ουσία διατηρούμε το συνολικό ύψος της σύμβασης σταθερό αλλά αυξάνουμε την τιμή μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι η σύμβαση αυτή πιθανότατα θα τελειώσει νωρίτερα σε σχέση με αυτό που υπολογίζαμε και σίγουρα πάντως μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό μας επηρεάζει σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να “τρέξουμε” τους σχετικούς διαγωνισμούς λίγο γρηγορότερα, το οποίο κάνουμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σε αυτό το κομμάτι κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Στο κομμάτι όμως που αφορά το συνολικό κόστος που επιβαρύνεται ο Δήμος σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένες προμήθειες στον επόμενο προϋπολογισμό θα απαιτήσουν περισσότερους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που μπαίνουν κατά προτεραιότητα και μπαίνουν πρώτα στον προϋπολογισμό, εφόσον δεν υπάρχει ενίσχυση των εσόδων των Δήμων, θα πρέπει να κοπούν κάποιες δαπάνες.”.